De ce unii bărbați pot avea simptome ale sarcinii atunci când partenera lor așteaptă un copil

De ce unii bărbați pot avea simptome ale sarcinii atunci când partenera lor așteaptă un copil

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Oboseala, greața sau refluxul gastroesofagian sunt câteva dintre simptomele pe care o femeie le resimte în perioada sarcinii. Deși poate suna ciudat, există unele cazuri în care și partenerul ei de viață, viitorul tată, trece prin aceleași stări precum viitoarea mamă.

Din punct de vedere biologic, un bărbat nu poate da naștere unei ființe umane. Cu toate astea, poate experimenta același disconfort precum partenera sa de viață pe perioada în care aceasta este însărcinată.

Da, mama și tatăl nu împărtășesc doar emoția de a deveni părinți și bucuria de a amenaja camera bebelușului în așteptarea acestuia, ci și unele dintre simtomele specifice unei femei gravide. 

 o femeie insarcinata sta asezata in sezut pe pat si isi tine mainile in dreptul mainii, iar un barbat o priveste ingrijorat si o cuprinde cu mainile

Sindromul "couvade"

Fenomenul se numește "couvade syndrome" și, deși nu are o traducere ad litteram în română, face referire la "a ecloza". Bărbatul suferă modificări la nivel hormonal și poate avea stări de greață, oboseală, insomnie, micțiuni frecvente, dureri în zona abdomenului sau poate suferi o creștere în greutate.

Această afecțiune nu este încă pe deplin recunoscută în domeniul medical, iar specialiștii încă fac cercetări pentru a înțelege pe deplin toate valențele acestui sindrom. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă acest sindrom este o afecțiune fizică cu cauze psihologice, scrie Mayoclinic.ro.

Cu toate acestea, mai multe studii au descoperit că această afecțiune este destul de frecventă în rândul viitorilor tătici. Astfel, un bărbat perfect sănătos poate începe să aibă simptomele partenerei sale însărcinate, fără vreo explicație clară pentru cauza declanșării acestora.

un barbat sta aplecat si cu cotul sprijin de un zid, iar cu cealalta mana indreptul gurii

Potrivit anumitor cercetători, poate fi considerată o tulburare somatică. Cuvântul somatizare este folosit pentru a descrie anumite boli fizice ce par a necesita o explicație emoțională, pe lângă cea fizică. Simtomele somatice au o cauză emoțională, iar mulți experți consideră că acestea ar putea fi declanșate în principal de stresul venirii pe lume a nou-născutului.

Alte teorii lansate pe tema acestei afecțiuni atestă faptul că sindromul este cauzat de o serie de modificări hormonale care se petrec în organismul bărbatului, cât timp partenera este însărcinată. Experții cred că producția de testosteron și de cortizol cade, iar cea de prolactină și estrogen crește. Pe de altă parte, apariția acestor stări de disconfort în rândul tatălui ar putea însemna modalitatea sa prin care empatizează cu viitoarea mamă, dar și dorința de a se identifica cu rolul său de viitor tată.

Citește și: Cum să îmbunătățești relația cu copilul tău: metodele simple care nu dau greș

În cazul acestui sindrom s-a observat că cel mai bun tratament este chiar nașterea copilului. După ce partenera naște, simptomele bărbatului pot dispărea la fel de repede precum au apărut. Cercetătorii consideră că sindromul "couvade" este o afecțiune temporară și nu pune în viitor sănătatea tatălui pe termen lung. Este important de menționat și recomandat ca persoanele care suferă de aceste simptome să solicite ajutor medical specializat.

Surse articol: BrightSide / Mayoclinic / Pennstate

Surse foto: IStock

Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.