Infertilitatea: problema femeii moderne

Infertilitatea: problema femeii moderne

Masha Florea

Infertilitatea reprezinta o stare caracterizata prin alterarea capacitatii de a procrea, indiferent daca este vorba de partenerul de sex feminin, de sex masculin sau de cuplu in general. Sterilitatea defineste o stare ireversibila a infertilitatii.

cuplu care se pregateste pentru fertilizare in vitro

Cauzele infertilitatii

Cauzele infertilitatii sunt multiple si pot afecta atat partenerul feminin cat si pe cel masculin. De fapt, o treime din cuplurile afectate de infertilitate au drept cauza infertilitatea la partenerul de sex masculin, o treime infertilitatea partenerului de sex feminin, si restul au la baza cauze ce ii afecteaza pe amandoi.

Infertilitatea la femei

Infertilitatea feminina poate fi legata de mai multe cauze. Cauzele anatomice se refera la:
afectarea trompelor uterine prin inflamatie determinata de infectia cu Chlamydia sau alte infectii cu transmitere sexuala, inclusiv boala inflamatorie pelvina 
afectarea colului uterin care produce mucus ce nu permite trecerea spermatozoizilor spre uter 
endometrioza
• existenta fibroamelor uterine care uneori pot bloca trompele uterine sau pot interfera cu implantarea ovulului fecundat 
disfunctia ovulatorie prin lipsa ovulatiei cauzata de sindromul ovarului polichistic, leziuni, tumori, exercitiu fizic in exces sau malnutritie, nivel crescut al prolactinei (hormonul ce stimuleaza productia de lapte matern)
bolile autoimune sau trombofilii
cauze genetice precum Sindromul Turner.
Alte cauze ale infertilitatii la femei sunt legate de medicatie, afectiunile tiroidei, cancerele organelor reproducatoare, de radioterapia sau chimioterapia, dar si de alte boli precum diabetul sau boala renala.

Infertilitatea masculina

Se refera la afectarea numarului spermatozoizilor, a motilitatii sau abilitatii de a fecunda ovulul. Ele includ:
defecte genetice sau infectii repetate ce duc la o productie anormala a spernatozoizilor
modificari ale traiectului parcurs de sperma in cadrul fibrozei chistice, ejacularii retrograde sau un blocaj la nivelul zonei in care se acumuleaza sperma
malnutritie, obezitate, consumul de alcool, tutun sau droguri
• expunere prelungita la pesticide sau alte chimicale
• expunerea frecventa in medii incalzite, precum saune sau bai fierbinti
varsta avansata
cancere si tratamentul acestora

Factorii de risc ai infertilitatii

Cel mai frecvent, varsta este factorul de risc numarul 1: astfel, femeile de peste 30 de ani isi incep declinul din punctul de vedere al fertilitatii. Infertilitatea poate aparea din cauza unor modificari cromozomiale ale ovulelor care imbatranesc odata cu femeia, sau din cauza aparitiei unor probleme de sanatate ce pot interfera cu fertilitatea. Barbatii cu varste peste 40 de ani sunt mai putin fertili decat cei mai tineri.

Fumatul este un alt factor de risc ce poate duce la infertilitate. De asemenea, acesta scade sansele tratamentelor de fertilizare. Si alcoolul are potential de a scadea sansele de procreere la femei, insa consumul moderat nu afecteaza fertilitatea la barbati.

femeie care fumeaza

Problemele legate de nutritie pot duce la infertilitate. Astfel, atat obezitatea cat si anorexia, bulimia sau subnutritia duc la scaderea capacitatii de a aduce pe lume un bebelus.

Cand trebuie sa mergi la doctor?

Nu trebuie sa iti pui problema infertilitatii decat daca incerci, impreuna cu partenerul tau, sa ramai insarcinata in mod activ, adica practici sex neprotejat de 2-3 ori pe saptamana timp de un an, daca ai sub 35 de ani, sau timp de 6 luni daca varsta ta este mai mare de 35 de ani.

In plus, ar trebui sa fii consultata de un medic in cazul in care menstruatiile sunt neregulate sau suferi de amenoree, daca acestea sunt foarte dureroase, daca in trecut ai fost diagnosticata cu boala inflamatorie pelvina sau endometrioza sau daca ai avut una sau mai multe sarcini pe care nu le-ai putut duce la termen.

Ce optiuni de tratament ai?

In cazul in care cuplul din care faci parte primeste diagnosticul de infertilitate, nu trebuie sa te sperii. In urma investigatiilor, medicul va va indruma catre cele mai bune optiuni, in functie de afectiunile care au determinat scaderea capacitatii de procreere.

tratamentul infertilitatii

Stimularea ovariana - se face prin administrare de medicamente, majoritatea de tip hormonal, menite sa determine cresterea foliculilor ovarieni (clomifen citrat, gonadotropine umane) in timp ce se inhiba secretia endogena de gonadotropine pentru a nu se declansa ovulatia inainte ca un folicul sa fie matur.

Inseminarea intrauterina - introducerea in cavitatea uterina a ejaculatului ce initial suferea un proces de spalare, cu indepartarea substantelor inutile, a agentilor microbieni dar si a spermatozoizilor anormali. Introducerea ejaculatului se face cu ajutorul unei pipete si are ca si avantaj depasirea mucusului cervical de catre spermatozoizi, alaturi de imbunatatirea calitatii acestora. Inseminarea intrauterina este folosita in cazul in care sperma partenerului are parametri scazuti sau in cazul cuplurilor in care unul dintre parteneri sufera de infectie HIV.

Fertilizarea in vitro - se foloseste in cazul obstructiilor tubare bilaterale si afectarii spermatice severe. Ea necesita capacitatea femeii de a ovula. Se stimuleaza ovarele urmand recoltarea ovulelor si punerea in contact cu spermatozoizii pentru a determina fecundarea. Embrionii obtinuti sunt testati pentru a exclude eventualele anomalii genetice si sunt implantati in uter.

In cazurile in care capacitatea ovulatorie a femeii este abolita, se recomanda apelarea la donatoarele de ovule.

Cum poti preveni infertilitatea?

Din cauza faptului ca inaintarea in varsta poate scadea fertilitatea atat la femei cat si la barbati, este bine daca poti sa planifici sa ramai insarcinata inainte de varsta de 35 de ani. In plus, trebuie sa eviti bolile cu transmitere sexuala in special pe cele care dau boala inflamatorie pelvina. De aceea ar trebui sa practici sex protejat pana in momentul in care iti doresti un copil.

sex protejat

Evita consumul de alcool si fumatul, dar si consumul excesiv de cafea sau medicamente. Un alt factor de risc il reprezinta greutatea extrema, atat obezitatea cat si subnutritia. Asadar, adopta un stil de viata sanatos pentru a-ti pastra greutatea in limitele normale, dar ai grija sa nu exagerezi cu exercitiile fizice.
Ce problema de personalitate ai?
Incepe quiz
Ce problema de personalitate ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.