Jucăriile de cauciuc, un pericol real pentru copilul tău! Află de ce

Jucăriile de cauciuc, un pericol real pentru copilul tău! Află de ce

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Rățușca de caucic, drăguță și aparent inofensivă, este una dintre cele mai populare jucării în rândul celor mici. Este greu de crezut că poate reprezenta o amenințare reală în privința sănătății. Aceasta este des folosită de părinți pentru a-i îndemna pe copii să facă baie și este de multe ori indispensabilă.

Cercetătorii trag un semnal de alarmă și susțin că ea și suratele ei de cauciuc ar trebui evitate cu orice preț.

Unul dintre motivul pentru care copiilor le place să se joace cu o jucărie de cauciuc la baie este efectul de stropire care îi distrează. Dar ce se întâmplă cu adevărat când apa pătrunde în interiorul ei?

Se pare că o baie caldă creează condițiile perfecte pentru ca bacteriile și ciupercile să se dezvolte, iar interiorul jucăriilor de cauciuc nu face excepție. Cu timpul, suprafața din interior a jucăriei se contaminează și apoi toate aceste bacterii și ciuperci ies la suprafață atunci când copilul apasă pe aceasta pentru a stropi sau a-i auzi piuitul.

Un grup de oameni de știință de la Institutul Federal Elvețian de Știință și Tehnologie Acvatică și de la Universitatea din Illinois au studiat această problemă. Au făcut experimente cu jucării de cauciuc uzate și jucării noi, după ce au simulat utilizarea lor timp de 11 săptămâni în condițiile casnice. Apoi, cercetătorii au tăiat jucăriile pe jumătate pentru a analiza mai atent suprafața interioară.

S-a descoperit că există milioane de bacterii și fungi pe suprafața din interiorul rățuștei de cauciuc. În funcție de condițiile experimentului, pe suprafața interioară a rățuștelor de cauciuc tăiate pe jumătate se regăseau de la 5 până la 75 de milioane de celule de ciuperci și bacterii pe un centimetru pătrat.

Bacteriile potențial patogene care au fost găsite în timpul cercetării au inclus Legionella, răspunzătoare pentru apariția bolii legionarilor, o formă severă de pneumonie.

Sursa foto: Captură YouTube

Motivul pentru care ciupercile și bacteriile se dezvoltă în interiorul jucăriilor de cauciuc

Potrivit cercetătorilor, plasticul din care sunt fabricate aceste jucării sunt de vină. De cele mai multe ori se folosesc materiale de slabă calitate care pot elibera compuși organici de carbon. 

Citește și: Lucruri pe care să nu le faci niciodată în relația cu copilul tău, dacă nu vrei să-l marchezi pe viață

Materialele din care sunt confecționate jucăriile permit bacteriilor și ciupercilor să se dezvolte, iar apa însăși se contaminează cu bacterii din corpul uman, murdărie externă și reziduuri de la produsele de îngrijire personală. Copiii, a căror sănătate este încă vulnerabilă, stropesc în toate părțile cu apa din interiorul jucăriei și astfel intră în contact cu murdăria. Acest lucru este valabil nu numai pentru rățuștele de cauciuc, ci și pentru alte jucării pentru baie fabricate din materiale similare.

Frederik Hammes, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul, a vorbit despre potențialul pericol pentru sănătate pe care îl prezintă rațele de cauciuc.

"Contaminarea cu apa plină de bacterii poate duce la apariția infecțiilor oculare, auriculare, dar și gastro-intestinale și la infecții oculare, urechii sau chiar gastro-intestinale.", a declarat expertul, conform BrightSide. 

Una dintre soluții ar putea fi astuparea găurii de sub jucărie imediat după ce cumperi rățușca de cauciuc, astfel încât apa să nu pătrundă niciodată înăuntru.

Surse articol: BrightSide / The Guardian / Mirror.co.uk

Surse foto: IStock, Captura YouTube

În ce zodie se va naște copilul tău?
Incepe quiz
În ce zodie se va naște copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.