Logopedia este o muncă de echipă terapeut-părinte. Cum îți poți ajuta copilul?

Logopedia este o muncă de echipă terapeut-părinte. Cum îți poți ajuta copilul?

Redactor Divahair.ro

A devenit o obişnuinţă în ziua de astăzi ca atunci când un copil întâmpina anumite probleme de limbaj, părinţii să primească indicaţia, din partea apropiaţilor sau a cadrelor didactice preşcolare, de a-l duce la un logoped. Sub influenţa prejudecăţilor greşite, cum că un copil cu tulburări de vorbire este mai puţin inteligent, părinţii refuză de multe ori să dea curs acestui sfat, sperând că totul se rezolvă de la sine.
În majoritatea cazurilor, nu numai că deficienţele nu se rezolvă, dar ele pot fi ca un bulgăre de zăpadă şi pentru alte probleme: copiii pot acumula frustrări, pentru că se vor simţi neînţeleşi, sau pot fi ţinta ironiilor unor colegi, ceea ce îi va face să se închidă din ce în ce mai mult în ei.

Sprijinul unui specialist este binevenit, pentru că dacă problemele de vorbire sunt identificate şi corectate, micuţul va fi ajutat să se exprime mai uşor şi să comunice mai bine.

mama si copil la logoped

Ce face un logoped şi de ce este importantă comunicarea cu părinţii

Logopedul este acel specialist care se ocupă cu terapia tulburărilor de limbaj şi de vorbire. El identifică toate cauzele şi elaborează metode şi tehnici adaptate de recuperare pentru fiecare diagnostic.

După o evaluarea la o clinică de logopedie, copiii sunt ajutaţi ulterior, pe parcursul şedinţelor cu specialiştii, să-şi îmbunătăţească problemele de vorbire, voce şi limba. Printre metodele folosite de logopezi se numără: tehnici de respiraţie, învăţarea copilului să facă zgomote, să spună povestiri, să-şi întărească muşchii faciali, maxilarul sau limba etc.

Pe lângă procesul de durată prin care îi ajută pe copii să-şi corecteze deficienţele de vorbire, orice logoped profesionist pune mare accent şi pe relaţionarea bună cu părinţii, ca parte a planului de tratament. Potrivit specialiştilor logopezi de la Priority Clinic, părinţii au un rol foarte important în obţinerea rezultatelor dorite. În acest sens, este nevoie ca terapeuţii să consilieze familia şi să aducă la cunoştinţă tot ceea ce trebuie ştiut: factorii declanşatori ai problemelor, factorii stimulatori, factorii perturbatori, astfel încât părinţii să ştie ce au de făcut, iar progresul copilului să fie unul vizibil.

Ce trebuie să facă părinţii pentru a-şi ajuta copilul

Primul lucru pe care trebuie să-l facă părinţii este să fie atenţi la tot parcursul copilului lor, încă din primele momente de viaţă şi să se informeze asupra pragurilor cognitive şi achiziţiilor fizice şi psihologice pentru fiecare etapă. Dacă se constată o dificultate în comunicarea verbală, ei se pot interesa de o clinică profesionistă de logopedie şi de tarifele practicate căutând pe internet "preţ logopedie".
Tulburările de limbaj pot debuta de la câteva luni, iar un semn ar fi ca micuţii nu silabisesc, în această etapă. Cu toate acestea, se recomandă ca după vârsta de 3 ani să ajungă cei mici într-un cabinet de logopedie.

Rolul părinţilor este foarte important pentru că, sub îndrumarea terapeutului, ei pot încuraja copilul să exerseze acasă, prezentându-i exerciţiile sub formă de joc. Atitudinea părinţilor trebuie să fie una bazată pe: răbdare, încurajare, blândeţe, perseverenţa.
Pentru a avea succes în corectarea diverselor probleme de vorbire sau limbaj, este indicat că familia să se dedice acestui obiectiv, comunicând constant cu terapeutul, cerând sfaturi, prezentându-i toate progresele sau regresele care pot apărea şi adoptând, în general, o atitudine pozitivă.

Cum va arăta copilul tău?
Incepe quiz
Cum va arăta copilul tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.