Postmaturitatea- cauze, simptome, tratament

Postmaturitatea- cauze, simptome, tratament

Paraschiv Teodora

Daca esti insarcinata, iar copilul tau se va naste dupa 42 de saptamani de gestatie, atunci el poate suferi de postmaturitate.  O sarcina mai lunga de 41 de saptamani trebuie supravegheata atent;  totusi nasterea se poate produce cu o saptamana intarziere.       

Trebuie sa stii ca un copil cu postmaturitate poate fi la fel de normal ca unul nascut la termen. Pot fi insa si situatii in care apar complicatii in timpul sarcinii sau dupa nastere.

 

Afla  ca sunt multe motive care duc la intarzierea nasterii si care determina sindromul de postmaturitate.  Printre acestea, sunt cauze care tin de mama:

-factori umorali si hormonali care scad capacitatea de contractie a muschiului uterului;

-dezechilibre in controlul nervos;

-primul copil, nascut peste 35 de ani;

-diverse intoxicatii  cronice;

-alimentatie deficitara.

Exista si diverse substante secretate de fat sau de mama care intarzie nasterea:

-cantitatea redusa de sulfataza placentara;

-testosteronul, secretat de baietei, inhiba oxitocina secretata de mama;

-absenta la fat a unei glande, numita hipofiza.

Simptomele postmaturitatii

Principala problema la sindromul de postmaturitate este malnutritia intrauterina.

Cel mic poate prezenta la nastere pielea alba, uscata, fisurata, cutata, cu tesut adipos slab reprezentat si privire vioaie. Meconiul reprezinta o substanta de culoare verde-neagra, ce intra in alcatuirea lichidului amniotic. Fatul cu sindrom de postmaturitate poate inghiti din acest lichid, iar la nastere va prezenta pe tegument pete de meconiu.

Daca sarcina nu este supravegheata atent, un fat cu sindrom de postmaturitate poate deceda inainte sau imediat dupa nastere.

Diagnosticul de postmaturitate

Medicul ginecolog te va ajuta sa calculezi exact varsta sarcinii. Acesta te va intreba cand ai avut ultima menstruatie sau va determina la ecograf marimea uterului si a fatului.

Daca de la ultima menstruatie au trecut mai mult de 42 de saptamani, atunci poate fi pus diagnosticul de postmaturitate.

Tratamentul in postmaturitate

Daca trec 42 de saptamani de la ultima menstruatie, iar nasterea nu se declanseaza spontan, este inevitabila opertia de cezariana.

Exista si posibilitatea de a se induce travaliul cu medicamente. Trebuie sa stii, insa, ca aceasta metoda poate produce traumatisme ale cervixului uterin, un travaliu prelungit si necesitatea extragerii fatului cu forcepsul.

Copilul cu postmaturitate si cu o greutate normala la nastere va necesita acelasi tip de supraveghere medicala ca un fat nascut la termen. Exista insa situatii cand pot aparez complicatii postnatale de tipul:

-tulburari metabolice- hiperglicemie, hipocalcemie ;

-aspiratia de meconiu;

-policitemie (numarul de celule sangvine crescut);

-hipertensiune pulmonara.

De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.