Hipocalcemia- cauze, simptome, tratament

Cuprins
- Cauzele hipocalcemiei
- Simptomele hipocalcemiei
- Diagnosticul de hipocalcemie
- Tratamentul hipocalcemiei
Calciul este un element mineral important pentru buna functionare a oranismului. El intra in componenta oaselor si a dintilor, este important in contractia musculara si in transmiterea impulsurilor nervoase, ajuta la coagularea sangelui.
Daca esti slabita, simti ca iti amortesc anumite zone ale corpului si ai crampe musculare (carcei), inseamna ca suferi de hipocalcemie. Aceste semne apar cand concentratia calciului din sange scade sub 4 mg/dl.
Este bine sa stii ca acest element mineral se gaseste din abundenta in lapte si branzeturi; in cantitati mai mici, calciul este prezent in fructe si legume. Interesant este ca pestele din conservele cu sos tomat reprezinta o sursa foarte buna de calciu.
Cauzele hipocalcemiei
Pentru a avea un nivel normal de calciu in organism, trebuie sa consumi alimente care sa iti aduca un aport de aproximativ 1 g/zi din acest element mineral. In acelasi timp, este necesar sa ai un aport bun de vitamina D3, pentru a favoriza absorbtia calciului.
Asadar, principala cauza a hipocalcemiei este aportul insuficient de calciu si vitamina D3. Exista insa si alte cauze care duc la scaderea calciului in sange; acestea sunt: hipoparatiroidismul, hipomagnezemia, fosfatii in cantitate mare, alcaloza .
Simptomele hipocalcemiei
Daca ai deficit de calciu in organism, vei simti amorteala si furnicaturi in jurul gurii, la nivelul mainilor si picioarelor. De asemenea, mai poti avea: -spasme musculare; -spasm laringian cu respiratie dificila ; -depresie; -perderi de memorie sau chiar halucinatii; |
![]() |
O manifestare a hipocalcemiei severe, ce apare in special la femeile tinere, este tetania. Aceasta determina: contractia muschilor fetei, blocarea degetelor mainii in flexie, hiperventilatie.
Hipocalcemia prelungita duce la aparitia rahitismului la copii, iar la adulti determina osteomalacie sau osteoporoza (scaderea densitatii osoase).
Diagnosticul de hipocalcemie
Pentru a determina nivelul calciului seric trebuie sa faci analize de sange. Daca valoarea acestui element este scazut sub 4 mg/dl, inseamna ca ai hipocalcemie.
Acest deficit mai poate fi evidentiat si pe EKG, pentru ca determina anumite tulburari de ritm cardiac specifice.
Tratamentul hipocalcemiei
Daca suferi de hipocalcemie, este bine sa faci un tratament cu vitamina D si calciu. Se recomanda consumul de branzeturi si lapte, dar si expunerea rationala la soare, pentru a favoriza absorbtia calciului din alimente.


