Sindromul abandonului la copii

Sindromul abandonului la copii

Andreea Gluh, redactor

Copilul tau plange de fiecare cand il duci la gradinita sau cand il lasi la bunici pentru o perioada mai mare de timp? Ai observat o schimbare in comportamentul lui, cum ar fi instalarea anxietatii, odata ce ai incercat sa il integrezi in colectivitate, intr-o forma de invatamant prescolar? Acestea sunt semne ale sindromului abandonului, care se manifesta sub diferite forme, inca de la cea mai frageda varsta. Nu trebuie sa te ingrijorezi, insa, pentru ca situatia se poate rezolva.

Iata ce trebuie sa faci daca micutul tau se confrunta cu teama de abandon!

Ce este si cum se manifesta teama de abandon

Conform specialistilor, teama de abandon se poate manifesta de mai multe ori pe parcursul copilariei si, uneori, ea traumatizeaza intr-atat o persoana, incat aceasta poate resimti consecintele si la maturitate.

Revenind, insa, la copii, acestia manifesta sindromul de abandon inca din primele zile de viata. Odata ce este despartit de mama, la maternitate, copilul plange, simtindu-se in nesiguranta, departe de mama care reprezinta sursa de hrana. La fel se intampla si odata cu venirea acasa, cand cel mic poate avea acelasi comportament in momentul in care figura materna dispare din peisaj chiar si pentru cateva minute sau ore. 

Mai tarziu, la varsta la care incepe educatia prescolara, teama de abandon se poate manifesta in forta, alaturi de alte simptome, cum ar fi: anxietatea, lipsa poftei de mancare, cresterea numarului de ore de somn, acestea nefiind insa odihnitor, pentru ca apar cosmarurile.

Trebuie sa stii ca abandonul este de doua feluri: cel fizic si cel emotional. Desigur ca, in privinta celui dintai tip, nu vom aduce in discutie parintii care isi parasesc copiii, lasandu-i in grija autoritatilor. In schimb, vom vorbi despre abandonul fizic resimtit de catre micut in cele cateva ore petrecute departe de parinti. El poate avea un comportament anormal, care include manifestari cum ar fi spasmul hohotului de plans, o atitudine retrasa sau, din contra, un comportament violent. In sinea celui mic, pot aparea intrebari cum ar fi: "Oare am facut ceva rau si din cauza asta m-a parasit mama?", "Sunt atat de rau incat mama m-a abandonat?".

Ce trebuie sa faci cand copilul tau se confrunta cu teama de abandon

Desigur ca nu este usor sa iei masuri in astfel de conditii, mai ales ca si tu, ca mama, iti faci griji pentru copilul tau si te intristeaza sa il vezi suferind ori de cate ori trebuie sa pleci la serviciu si sa il lasi plangand. Totusi, trebuie sa te imbarbatezi si sa iti spui ca micutul tau trece printr-o faza normala si ca este important sa il ajuti sa o depaseasca, pentru ca el sa se dezvolte normal din punct de vedere emotional si social. Daca vei renunta la batalie si vei decide sa il retragi de la gradinita, lasandu-l cu o bona sau la bunici, este posibil sa intervii intr-un mod incorect in evolutia lui.

In primul rand, pentru a preveni inainte de a trata, este indicat sa iti lasi copilul in compania unei persoane de incredere vreme de cateva ore, inca de la varsta frageda de 6-8 luni. In acest fel, incet-incet, el se va obisnui cu gandul ca mama nu poate fi prezenta in permanenta, dar ca intotdeauna revine la el. In plus, ai grija ca micutul sa aiba camera lui inca de mic, pentru ca daca va dormi in aceeasi incapere cu tine si cu sotul tau, va resimti teama de abandon in cazuri mai dese, cum ar fi chiar si atunci cand pur si simplu iesi din camera vreme de cateva minute.

Cand vine vremea sa il duci la cresa, probabil ca va fi prea mic pentru a intelege explicatiile pe care i le-ai putea da referitoare la motivul pentru care faci acest lucru. In schimb, poti crea un program pe care sa il respectati pas cu pas, astfel incat copilul sa aiba siguranta ca, odata ce va indeplini fiecare etapa, la final, tu vei aparea si il vei lua acasa. De exemplu, dimineata, la despartire, luati-va la revedere spunandu-i o fraza personalizata, care sa devina semnatura relatiei voastre. La intoarcere, poti folosi aceeasi metoda si, in plus, o data sau de doua ori pe saptamana il poti duce pe micut la locul de joaca preferat, de exemplu. In acest fel, va fi sigur si de faptul ca te vei intoarce la el, dar va sti si ca va primi o recompensa pentru faptul ca a stat la cresa si te-a asteptat.

Pentru copiii mai mari, care merg la gradinita, se poate folosi atat metoda salutului personalizat, cat si incercarea de a purta o discutie cu ei. 

Nu in ultimul rand, indiferent de varsta copilului, este important ca si dupa ce l-ai luat de la cresa sau de la gradinita sa aveti cateva ore de activitati efectuate impreuna, astfel incat sa ii redai sentimentul de siguranta care se diminueaza atunci cand se instaleaza teama de abandon.

Trebuie sa stii ca teama de abandon poate aparea la orice varsta, insa nu intotdeauna se manifesta in acelasi fel. Copiii sunt cei mai predispusi la un comportament vizibil modificat si, din acest motiv, este mai simplu de descoperit problema. Daca nu esti sigura ca poti rezolva situatia, apeleaza la serviciile unui psiholog, care te poate sfatui.

Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.