Ce este spasmul hohotului de plans si cum te afecteaza

Ce este spasmul hohotului de plans si cum te afecteaza

Adelina Ion

Te-ai confruntat cu situatia in care copilul tau a izbucnit in ceea ce parea sa fie o criza de plans, s-a invinetit la cateva secunde dupa izbucnirea crizei, iar respiratia a parut sa i se opreasca? Atunci trebuie sa stii ca cel mic a avut de-a face cu spasmul hohotului de plans, care se manifesta cu precadere in jurul varstei de 3 ani, dar poate aparea din primul an de viata si poate dura pana spre 5 ani. Cu siguranta acest tip de manifestare a micutului creeaza panica in randul mamicilor, insa, din fericire, nu este nimic grav.

Sa aflam, in continuare, care sunt cauzele spasmului hohotului de plans, cum se manifesta acesta si cum trebuie mamicile sa se comporte atunci cand micutul lor se confrunta cu aceasta criza de plans!

Din ce cauza apare spasmul hohotului de plans

Cauza acestui spasm nu este pe deplin elucidata, insa specialistii sustin ca ar avea de-a face cu dezvoltarea psihologica a copilului, care se manifesta in acest mod ca reactie la emotii negative precum refuzuri, suparari sau frustrari. De asemenea, aceiasi specialisti evoca si ipoteza conform careia spasmul hohotului de plans nu ar fi altceva decat o incercare de manipulare a adultilor, venita din partea celui mic.

Aceasta criza de plans este o manifestare spectaculoasa pentru parintii neinitiati, care au tendinta de a-si proteja peste masura micutii, lucru de care acestia din urma vor profita. De teama de a nu declansa noi crize de plans, parintii nu indraznesc sa ii mai refuze niciun moft micutului, ceea ce il va transforma pe acesta intr-un mic tiran. De altfel, spasmele se produc selectiv, atunci cand micutul se afla in prezenta anumitor membri ai familiei, pe care acesta i-a simtit ca fiind slabi sau creduli.

Ce este spasmul hohotului de plans

Spasmul hohotului de plans poate fi reactia unei emotii puternice. In acest caz, micutul isi manifesta furia, durerea sau frica printr-un plans necontrolat. Suspinele lui devin din ce in ce mai rapide si sacadate si respira cu mare greutate. Punctul culminant al crizei se manifesta atunci cand copilasul se invineteste si, pentru cateva secunde, inceteaza sa mai respire.

In cele mai nefericite cazuri, aceasta repriza de plans poate continua cu o sincopa: micutul isi pierde constienta. Aceasta stare poate dura de la 30 de secunde pana la un minut, dupa care copilasul isi revine ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Din fericire, spasmul hohotului de plans nu este o maladie, desi simptomele sunt uneori asemanatoare celor ale epilepsiei: rigiditate, convulsii, inconstienta.

Forme sub care se prezinta spasmul hohotului de plans

Spasmul hohotului de plans se prezinta sub doua forme: albastra si palida. Forma albastra a spasmului apare in 60% din cazuri si se manifesta sub forma asfixiei care poate fi insotita de invinetire si de pierderea constientei. In timpul acestei faze, copilul nu poate fi linistit in niciun fel. Din fericire, in cateva secunde isi va reveni.

In forma palida a spasmului, pe fata copilului se instaleaza paloarea, dupa care acesta isi pierde constienta. Uneori, micutul va scoate un fel de strigat datorat eliminarii bruste a aerului.

Cum trebuie sa se comporte mamica atunci cand micutul se confrunta cu spasmul hohotului de plans

Desi tendinta este sa te panichezi atunci cand te confrunti cu o situatie care te ia prin surprindere si este aparent fara rezolvare, atitudinea corecta este pastrarea sangelui rece. Spasmul hohotului de plans nu necesita apelarea serviciilor de urgenta, dar, ca sa fii linistita, la unul dintre controalele pe care i le faci micutului la medicul pediatru, ii poti povesti acestuia despre crizele de plans ale copilasului. Iti va da cu siguranta cele mai bune sfaturi referitoare la atitudinea pe care s-o adopti in momentul respectiv, dar si la modalitatea de prevenire a eventualelor recidive. In principiu, este de mare ajutor sa reactionezi cu calm, sa ii mangai obrajii micutului, sa ii stergi fata cu apa rece si sa ii vorbesti cu blandete.

La fel de important este, insa, sa nu cedezi manipularilor lui si sa ii dai de inteles ca tu detii controlul si ca acest lucru nu se va schimba.

Micutul tau s-a confruntat de-a lungul timpului cu acest spasm al hohotului de plans? Cum ai reactionat in respectiva situatie?

Articolul urmator
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are
Colagen hidrolizat: ce este și ce beneficii are
Test de viata: cum privesti lumea?
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (642 vizite)