Studiu: ridurile pot influența dacă vei mai avea sau nu copii. Ce s-a aflat despre femeile trecute de 40 de ani

Studiu: ridurile pot influența dacă vei mai avea sau nu copii. Ce s-a aflat despre femeile trecute de 40 de ani

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Chipul unei persoane poate oferi informații valoroase despre caracteristicile pe care femeile și bărbații le apreciază la un potențial partener de viață, cum ar fi sănătatea, valoarea reproductivă sau resursele financiare. 

O echipă de specialiști de la Centrul Național pentru Informații despre Biotehnologie din SUA a întocmit un studiu referitor la faptul că evaluările nivelului de atractivitate al unui chip tind să fie foarte diferite în privința femeilor și a bărbaților. S-a constatat că schimbările fizice ce au loc la nivelul feței unei femei de peste 40 de ani, respectiv ridurile, pot influența dacă va mai avea sau nu copii. Cu alte cuvinte, le pot scădea șansele de a fi privite de către bărbați ca un partener de viață potrivit pentru a întemeia o familie. 

În total, s-au folosit două grupuri de femei de vârstă mijlocie (35-50 de ani și 51-65 de ani), care corespund perioadelor de premenopauză, respectiv menopauză, dar și două grupuri de bărbați cu aceleași vârste.

Întrucât chipul unui om este considerat a fi o componentă esențială în alegerea partenerului perfect, cercetarea s-a concentrat asupra caracteristicilor care influențează prejudecățile privind fața unei persoane, cum ar fi simetria, feminitatea, masculinitatea, aspectul pielii, ș.a.m.d.

Este primul studiu care abordează aceste aspecte din perspectiva vârstei. 

Sănătatea se deteriorează treptat pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, astfel că nu este de mirare că persoanele mai tinere sunt preferate ca potențiali parteneri de viață, prin urmare, sunt considerate mai atractive, atât de bărbați, cât și de femei. Totodată, vârsta este un marcator al fertilității și al valorii reproductive pentru femei.

Când acestea ajung la menopauză, în jurul vârstei de 50 de ani, nu mai sunt privite ca parteneri viabili, indiferent de starea lor de sănătate, în timp ce în cazul bărbaților valorea reproductivă se menține până la vârsta de 70 de ani. 

La bărbați, înaintarea în vârstă este asociată de cele mai multe ori cu o îmbunătățire a statutului social, a posesiei de resurse materiale, ceea ce le sporește nivelul de atractivitate în fața partenerelor. Acest aspect este diferit în cazul reprezentantelor sexului frumos.

După vârsta de 40 de ani, cercetătorii spun că ele nu pot compensa prin bunuri materiale și o calitate bună a vieții faptul că le apar riduri, iar chipul nu mai are aceleași trăsături ca la 20 de ani. Cu alte cuvinte, cercetătorii au emis ipoteza că ridurile pot influența dacă o femeie mai poate avea sau nu copii, după vârsta de 40 de ani. 

Citește și: Cele mai importante lucruri pe care orice femeie ar trebui să le facă după vârsta de 40 de ani

În plus, expresiile faciale masculine au primit ratinguri mai mari decât femeile la capitolul "cât de puternic pare la prima vedere o persoană". Surprinzător, vârsta înaintată nu a fost un factor negativ în privința bărbaților. În cazul femeilor, respondenții au concluzionat că pe măsură ce o femeie înaintează în vârstă pare mai vulnerabilă și mai nesigură pe ea. Ceea ce o transformă automat într-un partener nepotrivit pentru reproducere.  

Pe de altă parte, din punct de vedere al seriozității, bărbații mai în vârstă au fost calificați ca fiind mai conștincioși, în timp ce femeile din același segment au fost considerate mai puțin conștiincioase. 

Autorii Dario Maestripieri, Amanda C.E Klimczuk, Daniel M. Traficonte și M. Claire Wilson, susțin că acest studiu este una dintre puținele investigații evolutive asupra nivelului de atracție facială la vârsta mijlocie și care oferă dovezi clare că modul în care se schimbă chipul unei femei de peste 40 de ani îi poate influența valoarea reproductivă. 

Surse articol: NCBI / Bestlifeonline / Academic

Surse foto: IStock

Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.