Tot ce trebuie să ştii despre regresia somnului
Cuprins
Regresia somnului este termenul de care probabil nu ai auzit niciodată înainte de a avea primul copil. Acum, după experienţa nopţilor albe şi a trezirii celui mic la fiecare jumătate de oră, ai înţeles că viaţa de mamă vine la pachet cu o mulţime de surprize neaşteptate.
Ce este regresia somnului
Regresia somnului descrie o perioadă de la una până la patru săptămâni, când copilul începe să se trezească tot mai frecvent noaptea sau îşi reduce considerabil somnul de după-amiază, aparent fără motiv.
Când apare regresia somnului
Pentru că fiecare copil este diferit, sfaturile prietenilor nu sunt neapărat de folos, iar ceea ce este valabil pentru copiii lor nu are neapărat aplicabilitate şi în cazul copilului tău.
Regresia somnului la patru luni
Până la 4 luni, nu mai e o surpriză, regresia somnului este ceva firesc. Majoritatea copiilor se trezesc din jumătate în jumătate de oră, părinţii sunt epuizaţi, iar frustrarea cauzată de oboseala permanentă reprezintă o stare generală în familie. Totuşi, nu e nimic neobişnuit, până la vârsta de 4 luni trezirile sunt constante, iar orele de odihnă sunt întotdeauna stabilite de cel mic.
Regresia somnului la 8, 9 şi 10 luni
De această dată, regresia somnului are drept cauză schimbările care se produc în procesul dezvoltării celui mic. În acest stadiu, majoritatea copiilor fac progrese fizice: încep să se târască, să se ridice, devin interesaţi să meargă nesusţinuţi. În plus, erupţia dentară poate fi şi ea responsabilă pentru trezirile tot mai dese şi somnul tot mai scurt al celui mic. Dacă situaţia pare să se înrăutăţească, discută cu medicul şi cere câteva sfaturi care să uşureze situaţia tuturor.
Regresia somnului la 11 luni
La această vârstă, s-ar putea să descoperi că bebeluşul începe brusc să refuze somnul de după-amiază. Mulți părinți consideră firesc acest obicei, dar trebuie ținut cont că bebeluşul are reală nevoie de somnul de după-amiază.
Regresia somnului la 18 luni
Dacă ai un copil de 18 luni, atunci cu siguranţă ştii că personalitatea lui începe să se contureze vizibil, devine mult mai activ, mai curios, mai dornic să experimenteze. Aceasta este şi cauza pentru care apare sau reapare regresia somnului: independenţa şi nevoia de explorare îşi spun cuvântul, iar anxietatea de separare intră, de asemenea, în joc. Copilul poate fi cu adevărat nemulţumit atunci când nu stai lângă el în timpul somnului, iar dorinţa de a petrece timpul cu tine şi de a vă implica împreună în diferite activităţi vor lua locul somnului.
Regresia somnului la 2 ani
La 2 ani, regresia somnului este cu mult mai simplă decât episoadele cu care te-ai confruntat până atunci. Factori precum nevoia de a petrece timpul descoperind lucruri noi, venirea pe lume a primului frăţior sau trecerea la un pătuţ mai mare s-ar putea să fie aspecte pe care cel mic trebuie să le „digere” în ritmul lui şi care pot perturba orele de odihnă şi rutina zilnică. Deşi cel mic are nevoie de somn, nu e cazul să intri în panică. Descoperă factorii perturbatori care conduc la regresia somnului şi ajută-l să privească situaţiile noi cu alţi ochi. Totodată, dacă situaţia pare să scape de sub control, discută cu medicul pediatru. Există soluţii pentru orice situaţie de criză!
Regresia somnului: cum o tratezi
Există câteva metode care te ajută să ții situaţia sub control:
- Include o masă în plus, dacă simţi că e necesar. Creșterea poate fi o cauză a regresiilor de somn, iar o masă în plus pe timpul nopţii poate face totul să pară mai uşor şi îl poate calma pe cel mic.
- Nu obliga copilul să doarmă. O îmbrăţişare, un cântec sau o poveste îl poate ajuta să adoarmă mai uşor. Nu rezolvi mare lucru dacă ții neapărat să respecţi cu sfinţenie programul de somn.
- Încearcă să schimbi ora de somn, culcă-l pe cel mic mai devreme, astfel încât să aibă suficient timp să adoarmă până la ora lui obişnuită de somn.
Somnul este important pentru cel mic, esenţial chiar, însă regresia somnului nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare, ci un impuls către schimbarea ritmului şi adaptarea la noile nevoi ale celui mic. În plus, între 8 şi 18 luni, în unele cazuri, erupția dentară este principala cauză a tulburărilor de somn la copii.
Dacă eşti mamă la început de drum şi te confrunţi cu regresia somnului cauzată de erupţia dentară a celui mic, încearcă Multi-Mam BabyDent gel x 15 ml - gel care calmează și reduce disconfortul erupției dentare prin reducerea inflamației gingivale, cu efect bioadeziv, proprietate prin care se realizează un strat moale, liniștitor asupra gingiilor afectate. Multi-Mam BabyDent se bazează pe 2QR - îngrijirea complexă neutralizează bacteriile dăunătoare și reduce inflamația într-un mod sigur și natural. Produs disponibil pe www.magazinvavianpharma.ro. |
Surse foto: iStock