Cum îți dai seama dacă suferi de o tulburare de somn

Cum îți dai seama dacă suferi de o tulburare de somn
Sorina Corneanu
Vineri, 09.02.2018

Cuprins

Tulburările de somn, tot mai des întâlnite în prezent, reprezintă o serie de afecțiuni care perturbă capacitatea de a te odihni corespunzător. Indiferent dacă sunt cronice, cauzate de o problemă de sănătate, sau episodice, cauzate de stres, tulburările de somn devin tot mai frecvente. 

Tulburările de somn pot avea efecte grave asupra stării generale de sănătate. Dificultatea de a dormi, senzația de oboseală permanentă pe timpul zilei, lipsa de energie și imposibilitatea de a duce la capăt anumite sarcini pot afecta starea de spirit, concentrarea și sănătatea generală. Somnul bun este necesar pentru o sănătate optimă, iar lipsa acestuia poate afecta nivelul hormonilor, starea de spirit și greutatea.

fata care sufera de insomnie

Simptomele tulburărilor de somn

Cele mai comune simptome ale tulburărilor de somn sunt:

  • oboseala
  • lipsa de concentrare în timpul zilei
  • dorința de a te odihni ziua
  • imposibilitatea de a dormi noaptea
  • nervozitatea nejustificată
  • anxietatea
  • stările depresive

Există multe afecțiuni nedescoperite care pot cauza tulburări de somn. Prin urmare, vizita la medic, o serie de analize concludente și un tratament adecvat sunt obligatorii în astfel de cazuri. Ideală este tratarea cauzei tulburărilor de somn, nu doar a efectului! 

Cauzele tulburărilor de somn

Infecțiile respiratorii pot fi responsabile pentru tulburările de somn, la fel și urinarea frecventă, care întrerupe somnul, sau dezechilibrele hormonale. Dacă situația persistă sau se agravează, nu ar trebui întârziată vizita la medic!

Cele mai frecvente tipuri de tulburări de somn

Insomnia

Insomnia reprezintă  incapacitatea de a adormi sau de a dormi neîntrerupt până a doua zi dimineață. Cele mai comune cauze ale insomniei sunt stresul și anxietatea, dereglările hormonale sau problemele digestive. Insomnia poate fi problematică pentru sănătatea generală și pentru calitatea vieții, putând genera stări depresive, nervozitate, creștere bruscă în greutate, lipsa concentrării și randament scăzut la locul de muncă.

„Verificarea telefonului înainte de somn și timpul petrecut pe rețelele de socializare pot crește nivelul de stres și pot conduce la insomnie și somn agitat”, spune Joseph Chandler, profesor de psihologie la Birmingham-Southern College. Creierul va crede că lumina artificială din ecran este lumina zilei și, ca răspuns la aceasta, nu va mai produce cantitatea necesară de melatonină, hormonul care te ajută să dormi.

Iată câteva remedii naturale care te ajută să dormi mai bine!

Apneea de somn

Apneea e somn este o afecțiune care se caracterizează prin întreruperea temporară a respiraţiei, respirație dificilă și senzația de sufocare în timpul somnului. Aceasta este o afecțiune medicală gravă, care împiedică oxigenarea corectă a organismului și duce la un somn întrerupt. 

Iată 8 remedii naturale eficiente în caz de apnee de somn!

Parasomnia

Parasomnia, cunoscută și sub denumirea comună de somn agitat, reprezintă o tulburare de somn care determină reacții anormale în timpul somnului: vorbitul în somn, coșmarurile, scrâșnitul dinților și chiar somnambulismul.

Trezirea frecventă, starea de agitație, conștientă sau inconștientă, și lipsa odihnei sunt factori care conduc treptat la probleme de sănătate mult mai grave. Starea de oboseală constantă, lipsa de concentrare pe timpul zilei, apatia și nervozitatea nejustificată ar trebui să te trimită imediat la medic. În funcție de simptomele și antecedentele tale medicale, acesta va putea pune un diagnostic și va găsi metoda de tratament cea mai potrivită pentru tine.

Testele moderne precum polisomnografia (o analiză care evaluează nivelurile de oxigen, mișcările corpului și undele cerebrale), electroencefalograma (analiza care evaluează activitatea electrică în creier) și analizele genetice de sânge ajută la stabilirea unui diagnostic cât mai sigur, mai ales când anamneza nu este concludentă.

Tratament pentru tulburări de somn

Tratamentul tulburărilor de somn poate varia în funcție de tipul acestora și de cauza declanșatoare. Cel mai adesea, acesta presupune o combinație între exercițiile fizice regulate, o dietă sănătoasă, modificarea stilului de viață și administrarea de somnifere, suplimente cu melatonină sau alte medicamente care tratează problema de sănătate care cauzează tulburările de somn.

„Ora la care mergi la culcare este și ea foarte importantă. E posibil să nu te poți culca la aceeași oră în fiecare seară, însă este esențial să păstrezi o marjă de 30-45 de minute, astfel încât corpul să își poată forma un ceas intern care să te ajute să scapi de tulburările de somn”, spune Aparajitha Verma, neurolog specializat în tulburări de somn la Spitalul Methodist Houston.

Iată și un test care te poate ajuta să descoperi dacă suferi de tulburări de somn!

Sforăi în timp ce dormi?           

DA sau NU

Te simți constant obosită și lipsită de energie pe timpul zilei?    

DA sau NU

Ai probleme de concentrare sau goluri de memorie?

DA sau NU

Adormi frecvent în timp ce te uiți la televizor sau citești?

DA sau NU

Ai adesea dureri de cap dimineața?

DA sau NU

Ai frecvent coșmaruri?

DA sau NU

Suferi de depresie sau modificări de dispoziție?

DA sau NU

Te confrunți cu dificultatea de a adormi sau ai un somn întrerupt?

DA sau NU

Suferi de tensiune arterială crescută sau creșteri bruște în greutate?

DA sau NU

Dacă ai răspuns cu DA la toate întrebările, este posibil să ai și tu probleme cu somnul. Nu aștepta ca problema să degenereze, discută cu medicul tău urgent!

Pentru un somn liniștit și neîntrerupt și pentru atenuarea zgomotelor puternice, încearcă dopurile de spumă pentru urechi Quies.

Produs disponibil pe VavianPharma.ro. Preț 21,68 de lei

dopuri pentru urechi

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024

Ne găsești pe