Totul despre dopul gelatinos in sarcina

Totul despre dopul gelatinos in sarcina

Redactor Alexa Galgau

O viitoare mamica trebuie sa invete o multime de termeni noi si are de a face cu foarte multe reactii ale organismului la care nici macar nu s-ar fi gandit. Atunci cand esti gravida, ceea ce iti protejeaza copilul de bacterii este salvatorul dop gelatinos.

Afla mai multe despre acesta si despre importanta lui in timpul sarcinii!

Ce este dopul gelatinos in sarcina?

Atunci cand bebelusul se dezvolta in burtica mamicii, el este foarte sensibil la orice problema, ceea ce inseamna ca trebuie protejat cat mai bine de bacterii. Din fericire, mama natura nu a neglijat aceasta problema. Ceea ce iti apara micutul de microorganisme periculoase in timpul sarcinii este dopul gelatinos. Acesta este situat in cervix si blocheaza accesul bacteriilor care ar putea patrunde in uter. Inainte de travaliu, dopul gelatinos este eliminat in mod nedureros de catre organism, prin vagin.

Unele mamici in devenire descopera cu ingrijorare ca dopul gelatinos prezinta urme de sange, insa nu este deloc un motiv sa iti faci probleme. Acesta poate avea urme sangerii sau maronii, desi de cele mai multe ori este clar si poate avea o consistenta variabila (fie foarte gros, fie mai moale si mai lipicios). De asemenea, este de notat faptul ca nu trebuie sa fie eliminat tot deodata neaparat, ci pot iesi bucatele din dop pe parcursul mai multor zile. Dopul gelatinos nu are niciun miros aparte, ci doar un aspect specific.

In cazul in care dopul a iesit cu sange, explicatia consta in faptul ca, spre sfarsitul sarcinii, cervixul incepe sa se subtieze si sa se dilate, pentru a se forma deschiderea prin care sa iasa cel mic. Aceasta intindere a tesuturilor poate distruge vasele mici de sange, ceea ce rezulta in patarea dopului gelatinos. Asadar, acesta nu este un motiv de ingrijorare, ci este ceva normal.

Mai multe despre eliminarea dopului gelatinos

Multe femei insarcinate se intreaba cum isi vor da seama ca au eliminat dopul gelatinos. Poti sa stai linistita, pentru ca probabil ca acesta nu va iesi neobservat din organism. Se poate intampla sa il elimini la toaleta sau sa il confunzi cu o secretie vaginala mai abundenta, normala in timpul sarcinii, ceea ce inseamna ca este totusi posibil si sa "ratezi momentul".

De asemenea,  dopul gelatinos poate sa fie scos chiar in timpul unui examen medical, cand obstreticianul masoara deschiderea cervixului, dupa actul sexual sau chiar in momentul cand apa se rupe, amestecandu-se cu lichidul amniotic, devenind neobservabil.

Tine minte ca eliminarea dopului gelatinos nu este echivalenta cu inceperea travaliului, care poate incepe la cateva zile distanta. Totusi, fara dar si poate, este un semn clar ca organismul tau este gata sa aduca pe lume bebelusul, asa ca poate fi un motiv de mare bucurie. Nu este cazul sa suni doctorul atunci cand are loc acest fenomen, decat in cazul in care este insotit de sangerari mai mari sau de cheaguri de sange. Odata ce ai eliminat dopul gelatinos, nu este nevoie sa iti faci griji ca bebelusul este mai expus la bacterii, deoarece acesta este inca protejat de sacul amniotic.

Atunci cand este eliminat dopul gelatinos, multe femei fie se ingrijoreaza, fie se gandesc ca a inceput travaliul. Retine ca acest proces este important, dar nu periculos, iar travaliul nu incepe decat cand incep contractiile dureroase si progresive, insotite de ruperea apei. Nu te preocupa prea mult de dopul gelatinos, ci mai degraba bucura-te, deoarece inseamna ca momentul mult asteptat se apropie vertiginos! 

Citeste si despre ce dieta sa ai in sarcina pentru a avea un copil istet si a preveni anemia in timp ce esti gravida !

Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.