Virusul Papiloma Uman sau HPV - simptome, diagnostic si tratament

Virusul Papiloma Uman sau HPV - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Virusul Papiloma Uman (HPV = Human Papilloma Virus) este un virus frecvent intalnit care infecteaza celulele pielii si mucoasele organelor genitale.

Unele tipuri de HPV pot cauza negi , altele pot cauza cancer, unele nu produc simptome si sunt nevatamatoare. Au fost identificate aproximativ 130 de tipuri de HPV, dintre acestea aproximativ 30 sunt transmisibile sexual.

Modalitati de transmitere a HPV

Principala cale de transmitere este contactul sexual neprotejat- vaginal, anal sau oral. Nu numai penetrarea este riscanta ci si simpla atingere sau frecare a zonelor afectate, de alte zone.

O alta posibilitate de transmitere este cea "pe verticala" - de la mama infectata la fat.

Atat femeile cat si barbatii pot fi infectati cu HPV fara sa stie acest lucru, neprezentand niciun fel de semn sau simptom, dar putand transmite mai departe virusul.

Aceasta afectiune este considerata drept cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala si se estimeaza ca 75% dintre persoanele active sexual au fost infectate cu HPV la un moment dat in viata.

Simptomele infectiei cu HPV

 Boala se manifesta prin aparitia unor leziuni carnoase numite veruci, condiloame  sau negi in zona genitala, de culoare gri, roz sau rosu viu, cu o consistenta moale. De obicei, sunt nedureroase, dar pot determina prurit (mancarimi), arsuri sau sangerari usoare.

La femei verucile pot aparea in zona pubiana, pe labiile mari, labiile mici, zona perianala, dar si in interiorul vaginului si pe colul uterin. Simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate prin mancarimi, arsuri, scurgeri vaginale sau uretrale anormale.

La barbati negii sunt prezenti pe pielea penisului, preput, gland, zona perianala dar si in interiorul uretrei. Simptomele, daca apar, sunt reprezentate de scurgere uretrala si, eventual, dureri in timpul urinarii.

Perioada de incubatie a virusului este cuprinsa intre 2 saptamani si 8 luni. Multiplicarea virala si aparitia negilor genitali incepe de obicei la un interval de 3 - 6 luni dupa infectare.

La femei riscul infectarii cu Virusul Papiloma Uman este reprezentat de transformarea unora dintre aceste leziuni, aflate in zona colului uterin, in leziuni precanceroase (displazie). Displazia nu este similara cancerului dar se poate transforma in cancer de col uterin dupa mai multi ani daca nu este tratata.

Diagnosticul infectiei cu HPV

Condiloamele sunt diagnosticate simplu, prin examinare clinica. Singurul mod de a depista displazia este examenul Babes-Papanicolau sau biopsia (prelevarea si examinarea unei parti de tesut).

La femeile care si-au inceput viata sexuala este recomandata efectuarea anuala a testului Babes-Papanicolau. Cand acesta releva modificari caracteristice ale celulelor cervicale, se indica in continuare testare ADN-HPV. Astfel se determina tipurile de virus implicate in infectie. Pana in prezent nu a fost implementat un test HPV si pentru barbati. 
HPV

Tratamentul infectiei cu HPV

Inca nu exista un tratament care sa elimine infectia cu HPV, iar singurul tratament posibil este cel care inlatura leziunile cauzate de virus.

Tratamentul ce urmareste distrugerea negilor consta in: aplicarea locala a unor substante (podofilox gel sau crema), crioterapie (distrugerea prin inghetare), electrocauterizare, utilizarea laserului.

Metoda de a trata negii genitali este aleasa de medicul specialist. In acelasi timp este necesara abtinerea de la relatii sexuale pe o perioada considerata de medic ca fiind contagioasa.

In cazul femeilor care sufera transformari precanceroase ale leziunilor de la nivelul cervixului (cancer de col uterin), tratamentul consta in eliminarea sau distrugerea tesuturilor afectate (electrocauterizare, folosirea laserului).

Masurile de prevenire a infectiei cu HPV

Pentru a reduce riscul transmiterii si infectiei cu HPV se recomanda:
- reducerea numarului de parteneri sexuali
- utilizarea prezervativului (asigura protectie impotriva majoritatii bolilor cu transmitere sexuala)
- evitarea contactului sexual cu parteneri care prezinta condiloame vizibile la nivel genital
- efectuarea regulata a testului Babes-Papanicolau
- vaccinare impotriva HPV

In tara noastra vaccinul impotriva infectiei cu anumite tipuri de HPV este comercializat sub numele de Silgard (sau Gardasil)- produs de Merck Sharp, Olanda si Cervarix- produs de GlaxoSmithKline, Belgia.

Vaccinul nu trateaza infectia cu HPV, condiloamele aparute sau leziunile cervicale deja existente. El ofera protectie impotriva tipurilor de HPV cu cel mai inalt risc de aparitie a cancerului de col uterin. Este recomandat persoanelor de sex feminin cu varsta intre 9 si 26 ani, administrarea facandu-se in 3 doze injectabile la 0-1-6 luni.
Articolul urmator
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
Hemangiomul vertebral: cauze, simptome si tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.