Costumul de baie intreg

Costumul de baie intreg

Andreea Gluh, redactor

Costumul de baie este unul dintre obiectele vestimentare care nu trebuie sa lipseasca din garderoba ta. Indiferent de model sau de culoare, el este un must have al sezonului estival. Printre tipurile pentru care poti opta se numara bikinii, tankinii si costumul de baie intreg. Istoria acestuia din urma este lunga si controversata.

Scurt istoric al costumului de baie intreg

Costumul de baie, indiferent de forma sa, are o existenta care dateaza de milenii intregi. Inca din Antichitate, femeile din Grecia si din Roma erau interesate de o modalitate de a purta haine cat mai lejere atunci cand mergeau la baile publice. Asadar, apelau la o forma primara a costumului de baie, realizat din doua bucati de material, care acopereau pieptul si soldurile. Mai tarziu, in Evul Mediu, locul costumelor de baie intregi era tinut de rochiile realizate din materiale precum inul si canepa, care acopereau complet corpul, asa cum cereau standardele vremii.

Nici finalul secolului al XIX-lea nu a adus mari schimbari in viziunea asupra costumului de baie. Se ramasese la ideea ca femeile trebuie sa isi ascunda formele de privirile barbatilor straini, asadar acest obiect vestimentar a stagnat la stadiul de rochie din panza insotita de o pereche de pantaloni de lungime medie, croiti din acelasi material.



Costumul de baie intreg intr-o varianta apropiata de cea pe care o stim noi, realizat din materiale usoare si mulate pe corp, a aparut de abia in anii '20. El era asemanator cu modelul tankini din ziua de azi, fiind alcatuit dintr-un maiou si dintr-o pereche de pantaloni scurti. Pentru ca idealul de silueta feminina din aceasta perioada se incadra in tipul androgin, acest costum de baie intreg avea croiala potrivita pentru a scoate in evidenta siluetele atletice.

Mai tarziu, in perioada interbelica, vedetele de la Hollywood au facut faimos modelul de costum de baie intreg mai scurt decat cel din perioada precedenta.

Acest obiect vestimentar a trecut prin mai multe etape de evolutie in decadele urmatoare, astfel incat de la costumul de baie intreg din anii ‘50, croit pentru a fi mulat pe corp si uneori avand forma si caracteristicile unui corset, s-a ajuns la modelul in doua piese. Acesta din urma era alcatuit initial dintr-o bustiera care lasa descoperiti doar cativa centimetri de piele si o fusta scurta, evazata, pentru ca, mai apoi, sa ajunga in forma cunoscuta astazi sub denumirea de bikini.


In anii '90, unul dintre modelele populare de costume de baie intregi era cel cu o croiala menita sa evidentieze soldurile si talia, prin decupajul adanc de la nivelul acestora.

Costumul de baie intreg in prezent

 Costumul de baie intreg a ramas in continuare preferatul vedetelor de la Hollywood. Motivul il reprezinta croiala si materialele care permit alungirea si subtierea siluetei, dar si modelele dintre cele mai variate, de la cele casual pana la cele sofisticate, din dantela si cu aplicatii de cristale swarovsky, potrivite pentru petrecerile la piscina. 

Una dintre variantele moderne ale costumului de baie intreg este sharkini. Dupa cum o arata si numele, acesta este inspirat de fiorosul stapan al oceanului, rechinul, si este destinat femeilor indraznete, care sunt gata sa isi asume riscuri vestimentare si care doresc sa isi etaleze abdomenul si talia. 



Daca nu esti multumita de aspectul abdomenului tau sau ai mici imperfectiuni ale pielii, pe care vrei sa le ascunzi, constumul de baie intreg este alegerea perfecta. Vei iesi in evidenta cu siguranta daca vei accesoriza aceasta piesa vestimentara cu o pereche de ochelari supradimensionati, cu o palarie cu boruri largi si cu un colier sau cu o bratara de mari dimensiuni.

Sursa: Pinterest

Ce fel de costum de baie ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.2 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.