Cum sa nu devii o victima a modei
Daca ai ajuns in situatia in care desi ai dulapul plin, vanezi fiecare trend nou si iti golesti portofelul in magazine avand in continuare senzatia ca nu ai cu ce sa te imbraci, este posibil sa fi trecut pragul dintre fashionista si victima a modei. Varietatea mare de tendinte promovate in fiecare sezon si viteza cu care anumite curente de moda apar si dispar te pot determina sa adopti un stil de shopping haotic si sa devii dependenta de cumparaturi. In plus, in ciuda sesiunilor dese de shopping, este foarte posibil sa nu fii niciodata multumita de garderoba ta, intrucat un salariu obisnuit nu face fata unui astfel de stil. Ceea ce trebuie sa inveti este cum sa fii la moda fara sa fii dependenta de trenduri si cum sa alegi din gama de tendinte doar ceea ce ti se potriveste. Iata cativa pasi care sa te ajute sa nu devii o victima a modei.
1. Analizeaza-ti ultimele 5 articole pe care le-ai cumparat si observa daca nu cheltui mult prea mult pe capricii si nu pe lucruri cu adevarat utile. Daca ai achizitionat piese pe care stii ca nu le vei purta decat foarte rar, doar la anumite ocazii sau pentru care este necesar sa iti cumperi o tinuta noua, deoarece nu se potrivesc cu nimic din garderoba ta, este un semn ca trebuie sa iti tratezi obsesia pentru cumparaturi.
2. Daca mai mult de jumatate dintre articolele cumparate in ultima perioada se incadreaza la „must-have-urile" sezonului, este ceva in neregula. Designerii propun o multime de noi trenduri in fiecare sezon, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le ai pe toate. Important este sa selectezi doar ceea ce se potriveste atat cu silueta si trasaturile tale, cat si cu stilul tau de viata. De exemplu, daca la locul de munca exista un cod vestimentar strict de la care nu prea ai cum sa te abati si viata ta sociala nu este foarte activa, nu are rost sa iti umpli dulapul cu o multime de articole din materiale pretioase, stralucitoare, cu paiete sau cu croieli foarte excentrice, pe care le poti purta doar la petreceri, deoarece sunt sanse mari sa ramana in dulap cu eticheta pe ele pana nu ti se vor mai potrivi sau vor fi demodate.
3. Daca urmaresti atent trendurile fiecarui sezon si incerci mereu sa ai articole care se incadreaza in aceste trenduri, fa si o analiza a propriei garderobe, bazata pe aceleasi surse pe care le folosesti atunci cand te pregatesti de cumparaturi. Examineaza-ti piesele vestimentare si organizeaza-le in trei categorii categorii: ceea ce este must-have in acest moment, haine clasice, care nu se demodeaza si articole care au iesit deja din moda. Daca ultima categorie este cea mai mare, este un semn ca trebuie sa te organizezi mai bine si sa iti schimbi perceptia asupra modei. Stilul nu se cumpara. Indiferent de cate haine ai avea, daca nu stii cum sa le porti si cum sa le asortezi, nu vei avea o imagine perfecta. Cea mai mare gramada de haine ar trebui sa fie cea de-a doua, cu haine clasice. Cele mai bune tinute sunt cele care imbina intr-un mod inteligent articolele de baza cu cateva piese sau accesorii moderne. Aminteste-ti ca jeansii, tricourile simple, costumul deux-piece, camasile clasice sau pardesiul simplu sunt investitii sigure, nu se vor demoda de la un sezon la altul si iti vei putea reinventa mereu tinutele cu ajutorul lor.
4. Incearca sa iti analizezi obiectiv hainele si obiceiurile. Toate articolele cumparate dintr-un capriciu sunt cu adevarat lucruri care iti plac sau reprezinta doar un obicei care iti confera siguranta si confort? Este mult mai simplu sa incerci sa copiezi tinutele vazute pe podium sau in reviste decat sa incerci sa iti construiesti un stil propriu, combinand hainele astfel incat tinutele tale sa iasa in evidenta in mod pozitiv. Exista oricand riscul de a da gres si este posibil sa iti fie teama sa nu fii criticata pentru o tinuta nereusita. In schimb, daca toate outfiturile tale sunt asemanatoare cu cele din reviste, poti oricand sa te aperi spunand ca tinuta ta este inspirata de un designer international. Teama si neincrederea sunt poate cele mai mari obstacole care stau in calea femeilor care nu reusesc sa isi construiasca un stil vestimentar bine definit, ceea ce duce la o uniformizare a tinutelor, la mii de femei care, desi dau o multime de bani pe haine, ajung sa arate la fel. Este necesar sa incepi sa iti cresti increderea in tine si in capacitatea ta de a compune tinute cu gust si cu o doza de originalitate.
5. Este imposibil sa iti placa absolut toate tendintele lansate in fiecare sezon. Si la fel de imposibil este sa ti se potriveasca toate. Trebuie sa inveti sa recunosti ca daca achizitionezi toate stilurile de haine promovate de designeri, este posibil sa nu arati totusi atat de bine pe cat ti-ai dori. Fiecare piesa vestimentara si fiecare tinuta trebuie sa ti se potriveasca din toate punctele de vedere. Exista o multime de factori de care poti sa tii cont daca vrei sa eviti capcanele modei. Fii atenta la culorile care iti scot in evidenta trasaturile, la croielile care iti avantajeaza silueta, la modelele de haine care iti ascund sau iti scot in evidenta defectele, la tipurile de haine care se potrivesc stilului tau de viata.
Tine cont de pretul pe purtare al fiecarui obiect cumparat. O pereche de cizme de calitate poate merita banii, chiar daca este vorba de o suma mai mare, deoarece le vei purta timp de mai multi ani si isi vor pastra aspectul frumos. Acelasi principiu se aplica si la o geanta din piele.
Dasha - 225 lei |
Dasha - 190 lei |
In schimb, o rochie din paiete purtata doar la o petrecere sau doua, devine o investitie proasta, asa ca nu merita sa iti lasi jumatate din salariu la magazin, oricat de tare ti-ar placea acel model. Daca tii neaparat sa ai un anumit tip de rochie, cauta un model asemanator in alte magazine, dar la un pret decent.
6. Incearca sa iti compui tinute in care sa porti doar unul sau maximum doua trenduri din sezonul actual. Pe langa faptul ca nu vei mai fi la fel de tentata sa iti cumperi tot ce apare nou, sunt sanse mari ca tinutele tale sa arate chiar mai bine decat inainte. Majoritatea tendintelor sunt gandinte individual si arata bine doar in combinatie cu articole clasice, simple, care permit acelei piese vestimentare sa iasa in evidenta. In momentul in care aglomerezi mai multe piese must-have intr-un singur outfit, acesta va arata incarcat si haotic iar hainele tale isi vor pierde din valoare.
7. Inainte de a cumpara din nou un anumit articol vestimentar dintr-un magazin cunoscut, intreaba-te daca ti-ar placea acel obiect in cazul in care nu ar avea eticheta brandului respectiv. Daca raspunsul este da, atunci merita sa il cumperi. Dar daca doar firma este cea care ofera farmec hainelor, este mai bine sa renunti la ele. Nu e nimic in neregula sa cumperi haine de marca. Dar ai grija sa nu te ascunzi in spatele lor sau sa incerci sa maschezi o anumita lipsa de incredere sau nesiguranta.
Piesele de baza de la care ar trebui sa pornesti atunci cand iti compui tinutele si care nu trebuie sa iti lipseasca din garderoba de iarna sunt urmatoarele:
- o jacheta sau o geaca de iarna casual si un palton gros, potrivit pentru tinutele mai elegante;
- bluze si camasi albe si in nuante pastel, care pot fi asortate atat la tinutele smart casual cat si in cele office;
- tricouri simple, in diverse culori;
- un cardigan simplu, intr-o culoare neutra, care se asorteaza cu majoritatea bluzelor si tricourilor tale;
- colanti negri, mati, care pot fi purtati intr-o varietate mare de tinute;
- cateva pulovere pentru zilele in care temperaturile scad foarte mult;
- jeansi cu o croiala care iti avantajeaza silueta, indiferent daca e vorba de jeansi skinny, drepti sau evazati, in nuante clasice, fara detalii excentrice: fermoare, strasuri, etc.;
- cateva fuste potrivite pentru ocazii diferite: midi sau pana la genunchi pentru birou si evenimente formale, si mai scurte pentru timpul liber;
- o rochie neagra pe care sa o poti asorta in diverse ocazii si care sa se aseze perfect pe corpul tau;
- deux piece clasic, gri, negru sau bleumarin;
- rochii tricotate sau din materiale mai calduroase, cu croiala simpla, astfel incat sa le poti purta atat la birou cat si in timpul liber.
Odata ce ai aceste lucruri de baza in garderoba, iti va fi extrem de usor sa compui tinute frumoase, care sa nu iti consume tot salariul. Bazeaza-te in special pe accesorii pentru a-ti inveseli tinutele sau pe articole statement care pot fi totusi combinate in mai multe tinute, astfel inca sa reprezinte niste investitii inteligente.
Alte subiecte care te-ar putea interesa: Cum sa porti haina de blana in acest sezon Garderoba perfecta: Ce sa faci ca sa nu spui niciodata - Nu am cu ce sa ma imbrac 12 Sfaturi care sa te ajute sa iti dezvolti un stil personal Subiecte de pe forum: |