De ce sa NU iti cumperi haine ieftine

De ce sa NU iti cumperi haine ieftine
Redactor Alexa Galgau
Marţi, 24.06.2014

Cuprins

De cate ori nu s-a intamplat sa iti cumperi un articol vestimentar nu pentru ca aveai nevoie de el, ci pentru ca era la un pret modic? Teancuri de imbracaminte nefolosita se aduna in dulapurile celor mai multi oameni si, in vreme ce aceasta problema nu pare dintre cele mai grave, ea ne afecteaza pe toti mai mult decat ne-am putea imagina.

Afla care sunt motivele pentru care nu ar trebui sa iti cumperi haine ieftine si care sunt consecintele la scara larga ale producerii imbracamintei la un pret foarte mic!

Haine ieftine pentru care platim scump

Atunci cand iti cumperi un tricou la un pret aparent incredibil, impresia este ca ai facut o afacere extraordinara. Totusi, nu de putine ori se intampla sa il arunci in dulap si sa uiti de el, adunand astfel gramezi de haine, in timp ce in fiecare dimineata oftezi si iti spui "Nu am cu ce sa ma imbrac". Daca te recunosti in aceasta descriere, afla ca nu esti singura. De fapt, cei mai multi oameni patesc exact acelasi lucru, in special femeile, a caror slabiciune pentru shopping este cunoscuta. De ce ajunge o persoana sa considere ca nu are ce purta, desi se afla in fata a zeci sau sute de articole vestimentare?

Din pacate, cumpararea hainelor ieftine nu este lipsita de consecinte negative. Aici nu este vorba doar despre argumentul "cantitate versus calitate". Intr-adevar, un articol de calitate se poate dovedi mai avantajos din punct de vedere financiar, pe termen lung. Daca ar fi sa faci calculezi, ti-ai da seama ca de fapt nu economisesti bani prin cumpararea a zeci de articole ieftine si care se strica imediat sau pe care nu le porti niciodata. Totusi, problema este chiar mai adanca de atat si ne afecteaza la cu totul alt nivel.

In aceasta societate consumerista, oamenii si-au format impulsul de a cumpara ceva doar pentru ca e la un pret mic. Hainele ieftine nu sunt atat de accesibile din bunavointa retailerilor, ci ascund niste adevaruri crude care nu ne pot trece prin cap. Dupa o calatorie de aproape trei ani si o cercetare aprofundata a culiselor industriei modei, Elizabeth Cline, autoarea cartii Overdressed: The Shockingly High Cost of Cheap Fashion, a dezvaluit niste aspecte la care toti oamenii ar trebui sa se gandeasca mai serios inainte de a-si cumpara haine.

Secretul vanzarii hainelor la un pret foarte mic este producerea lor in cantitati foarte mari, folosind materiale ieftine si de proasta calitate. Celalalt ingredient este folosirea fortei de munca ieftine, din tari sarace. Atunci cand cumparam haine la preturi modice, dam bani unor companii care exploateaza forta de munca din tari din lumea a treia. Din pacate, nu se investesc deloc sumele necesare in conditiile si drepturile de munca, iar salariile sunt mizerabile, in vreme ce normele de siguranta nu sunt respectate. Iar o data la ceva timp, are loc cate un eveniment tragic, precum cel al prabusirii fabricii din Bangladesh, cu un bilant de peste 300 de morti si 1000 de raniti. Cladirea cu mai multe etaje care s-a daramat este doar una din numeroasele construite datorita cresterii industriei de confectii, fara insa a se pune problema sigurantei lucratorilor.

Chiar si asupra mediului exista un impact puternic din cauza productiei excesive de textile. In ultimii 60 de ani, consumul de fibre textile a crescut de la 10 milioane de tone, la 82 milioane de tone, ceea ce depaseste cu mult ritmul de crestere a populatiei.

In fiecare an, cantitatile de textile aruncate sau donate sunt atat de mari, incat deseurile sunt si ele o adevarata problema. Institutiile de caritate primesc mult mai mult decat este nevoie sa ofere mai departe in materie de haine. Astfel, numai 20% din cantitatea de imbracaminte donata este intr-adevar necesara.

Cum sa contribui la o schimbare

Nu toata lumea isi permite haine scumpe si de calitate. Acesta este un adevar care nu poate fi trecut cu vederea. Chiar si asa, a fi informat despre aceste probleme este mai bine decat a nu fi constient de ele deloc. Cei mai multi oameni, chiar si cei cu posibilitati restranse, au mai multe haine decat au nevoie de fapt.

Inainte de a cumpara ceva, intreaba-te daca ai nevoie intr-adevar de acea haina. Daca nu este un articol absolut necesar, pastreaza banii si pune-i deoparte pentru ceva mai de calitate. In plus, ai grija de hainele pe care deja le ai. Improspateaza-ti garderoba cu haine vechi modificate si fa un drum la croitor in cazul celor rupte sau descusute.

Nu in ultimul rand, cumpara produse romanesti si poarta-le cu mandrie, pentru a incuraja industria locala. Chiar daca exista ideea preconceputa ca marfa straina este mai buna, adevarul este ca cea autohtona este de o calitate superioara, in multe cazuri.

Acum ca ai aflat de ce sa nu cumperi haine ieftine si care sunt consecintele ale productiei excesive de textile, trebuie doar sa fii mai atenta cu achizitiile tale si sa alegi calitatea in defavoarea cantitatii, de fiecare data cand poti.

Articolul urmator »
Top tendințe toamnă-iarnă 2024. Se află pe buzele tuturor acum!
Top tendințe toamnă-iarnă 2024. Se află pe buzele tuturor acum!
Andreea Baluteanu | Vineri, 04.10.2024
Incepe quiz
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.2 (7)

Ne găsești pe