Stânga sau dreapta? Pe ce mână a trebui să porți ceasul, în funcție de un criteriu important

Stânga sau dreapta? Pe ce mână a trebui să porți ceasul, în funcție de un criteriu important

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Stephan Pelger

Articol revizuit de Stephan Pelger

Specialitate
Designer vestimentar
Despre
Pasiunea mea pentru creatie a debutat la 2 ani, cand am inceput sa desenez. Apoi, in adolescenta, am urmat cursuri de pictura si desen. Primul meu job a fost la 14, la magazinul Benetton, in Brasov, unde m-am angajat sa decorez vitrinele. In fiecare...

Ceasul de mână a fost inventat în anul 1868 de către compania elevețiană Patek Philippe. Este foarte popular în zilele noastre, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor și se fabrică din diverse materiale, într-o multitudine de culori și forme. Și ca orice accesoriu la modă, există o regulă nescrisă despre cum anume să îl porți.

Ceasul se poartă pe încheietura mâinii drepte sau pe cea stângă? Este un detaliu mai important decât ai crede și are legătură cu stilul și personalitatea fiecărui om. Se consideră că dacă îl porți greșit înseamnă că nu ții cont de regulile de etichetă de bază, ca atunci când asociezi cureaua maro cu pantofii negri sau când bărbații renunță la sacou în interior în timpul unui eveniment.

Stânga sau dreapta?

Ceasul se poartă de obicei pe mâna care nu este dominantă, cea cu care faci cele mai puține acțiuni. Deci, dacă ești dreptaci, mâna care nu este dominantă este stânga, iar pentru stângaci este dreapta. Purtarea ceasului pe mâna care nu este dominantă te ajută te verifici ora, în timp ce continui să faci acțiuni cu cealaltă mână. Nimeni nu și-ar dori să își verse cafeaua pe cămașă în timp ce vrea să verifice cât timp a mai rămas din ședință, nu-i așa?

Citește și: 6 ocazii unde să NU porți niciodată ținute cu blugi!

Unii oameni preferă să poarte ceasul pe mâna dominantă în scopuri de confort sau funcționalitate. Dacă ți-ai întins deja mâna dominantă pentru a strânge un șurub sau pentru a schimba canalul, este suficientă cea mai mică răsucire a încheieturii celeilalte mâini pentru a verifica ora. Întrucât ești mai activ cu mâna dreapta dacă ești dreptaci și invers dacă ești stângaci, este mai facil să porți ceasul pe cealaltă încheietură. Spre exemplu, atunci când lovești ceva cu mâna dreaptă vei evita să uzezi ceasul sau atunci când joci tenis accesoriul nu te va incomoda când ții racheta în mână, ș.a.m.d.

Poziția coroanei indică încheietura potrivită 

Majoritatea oamenilor par să prefere să poarte ceasul pe mâna care nu este dominantă, dar nu este tocmai o regulă. Oricum, este clar că întrebarea implică mai mult decât alegerea mâinii drepte sau stângi la voia întâmplării. Creatorii ceasului s-au gândit încă de la început pe ce încheietură vor trebui să poarte oamenii ceasul, în funcție de amplasarea coroanei.

Coroana ceasului de mână este butonul mic și rotund care este folosit pentru a seta ora exactă. Coroana este aproape întotdeauna localizată pe partea laterală a cadranului, fie în dreptul orei 3 sau a orei 9. Aceasta a fost creată pentru a fi ușor manevrată de mâna opusă și se poate stabili pe ce încheietura este proiectat ceasul pentru a fi așezat, în funcție de poziționarea ei, dacă este la ora 9 sau 3. Așadar, dacă ceasul este realizat pentru încheietura mâinii stângi, se facilitează întoarcerea coroanei cu mâna dreaptă, adică la ora 3. Dacă butonul este amplasat la ora 9, este exact opusul.

Există experți care invocă și motive psihologice în privința preferințelor de purtare a ceasului de mână. Unii susțin că persoanele care poartă ceasul pe mâna care nu este dominantă au personalități puternice, iar cele care îl poartă pe cea dominantă nu se pot concentra și sunt distrași ușor. Oricum ar fi, nu există nici o regulă care chiar să impună purtarea ceasului pe oricare dintre încheieturi. Depinde de tine cum te simți mai confortabil și ce stil preferi să adopți. 

Surse articol: Watchbandit / The Loupe / Watchranker

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Cu ce se curăță gențile din piele, ca să le păstrezi ca noi
Cu ce se curăță gențile din piele, ca să le păstrezi ca noi
Ce jachetă office să porţi în funcţie de personalitate
Incepe quiz
Ce jachetă office să porţi în funcţie de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (5)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.