Razboi si moda

Razboi si moda

Gabriela David, redactor Divahair.ro

    Mai intai in Japonia in 1937, apoi in Europa in 1939 si mondial in 1941, razboiul a afectat dezvoltarea globala si a adus intr-un final la aparitia Natiunilor Unite. Perioada celui de-al doilea razboi mondial a fost devastatoare, dar a intarit forta femeilor care pe toata durata razboiului au trebuit sa intretina economia tarilor, familiile si barbatii plecati la razboi. Astfel, feminismul a capatat noi valente iar femeile au inceput sa poarte feminitatea cu mandrie si pasiune, amestecand-o cu forta si barbatie.


        Moda

    In aceasta perioada femeile au inceput sa poarte pantaloni sau salopete, stilurile militare fiind la moda, gentile mari si incapatoare si tocurile cat mai joase. Parul era purtat lung, dar fara sa acopere fata, adoptandu-se stilul victorian, o singura bucla fixata bine intr-o parte a fetei. Femeile au incercat sa pastreze farmecul feminitatii prin coafuri stilizate, ruj rosu si tinute practice dar feminine pentru a mentine un moral ridicat. Era la moda tricotatul, devenind o obsesie nationala si ducand la aparitia unor scheme speciale care mentineau durabilitatea hainelor si incercau o utilitatea functionala a materialelor.
 

                                                 Parul

    Filmele erau urmarite cu atentie. Astfel, orice stil era purtat in filme era purtat si pe strada. Initial se prefera stilul Veronika lake, parul lasat liber, lung si aproape acoperind unul dintre ochi. Insa, desi femeile iubeau acest stil, munca in fabrici inlatura posibilitatea purtarii unui par liber. Guvernul a decis sa apeleze la stilistii vedetelor si au cazut de acord sa schimbe coafurile. In “ Pe aripile vantului” Viviene Leigh avea parul mai strans…femeile au copiat acest stil si au evitat neplacerile provocate de masinile folosite in fabrici. Pentru buclele mai mari se foloseau un fel de clame care se invarteau si tineau bucla pe dedesubt, avand acceasi culoare cu parul sau ace de par foarte mici. De asemenea, femeile din aceasta perioada preferau parul blond, probabil tot in stransa legatura cu mentinerea unui moral mai ridicat. In acea vreme pentru oxigenare erau folositi peroxidul in combinatie cu amoniacul in procent de 20%, parul degradandu-se si avand o conditie mai putin buna.
    Nevoile practice impuse de razboi au schimbat si obiceiurile sociale. Oamenii se bucurau de mult mai multa libertate sociala, cu mai multe oportunitati de a intalni persoane de sex opus si cu un simt al pericolului iminent ce stergea regulile ce se impuneau in mod normal. Aceste oportunitati au adus destule inconveniente: cresterea numarului de oameni cu boli venerice, a femeilor ce aveau copii nelegitimi dar si informarea mai accentuata in privinta regulilor de conduita sexuala.
Articolul urmator
Trendul mermaidcore a făcut „valuri” la Oscar 2024. 8 staruri care l-au purtat fabulos
Trendul mermaidcore a făcut „valuri” la Oscar 2024. 8 staruri care l-au purtat fabulos
Test de cultura de generala din moda: cate stii despre fashion
Incepe quiz
Test de cultura de generala din moda: cate stii despre fashion

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.