swipe

Cinci momente în care NU ai voie să bei cafea

Imediat după trezire

Ce e mai poetic decât o cană de cafea mângâiată de lumina răsăritului? Păstrează această imagine doar pentru Instagram! Pe lângă faptul că obiceiul de a consuma o cană de cafea „pe stomacul gol” îţi va afecta în timp digestia, experţii subliniază şi că gestul este... inutil. Imediat după ce te-ai trezit, organismul are la dispoziţie rezerve naturale de energie şi nu mai are nevoie de niciun spor artificial. Dimpotrivă, starea de oboseală care intervine între orele 10 şi 12 este contextul oportun pentru a servi prima cană de cafea. Bonus: acum ţi-ai savurat deja şi micul-dejun.

Cinci momente în care NU ai voie să bei cafea

Înainte de somn

Poate ţi se pare contraintuitiv să consumi o cană de cafea înainte de a merge la somn, dar mulţi adoratori ai gustului cafelei o servesc ca pe apă şi nu o neglijează nici măcar atunci când se pregătesc de culcare. Bineînţeles, funcţia de stimulare a creierului şi atributele anergizante ale cafelei vor interfera cu calitatea somnului, iar de aici vor rezulta, chiar dacă nu imediat, nopţile pline de frustrare, în care priveşti tavanul întunecat, numărând oi care nici măcar nu îţi aparţin.

Cinci momente în care NU ai voie să bei cafea

Când e fierbinte

Avem o veste proastă pentru cele care îşi adoră cafeaua cât mai fierbinte. Se pare că pasiunea nu e acceptată în relaţia cu populara băutură, pentru că îţi poate afecta sănătatea. O cafea consumată la temperaturi ridicate (peste 65 de grade) poate creşte riscul de instalare a cancerului la esofag, conform unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Din nou, răbdarea se dovedeşte a fi cheia unei vieţi armonioase: aşteaptă 5 minute (timp în care poţi surprinde imagini fabuloase pentru Instagram) şi abia apoi savurează-ţi cafeaua, fără niciun risc!

Cinci momente în care NU ai voie să bei cafea

Când eşti stresată

Este bine cunoscut faptul că o cană de cafea este un excitant al sistemului nervos, având rolul de a te „băga în priză” şi de a te ajuta să funcţionezi la parametri optimi. Acest efect e însă bine-venit atunci când eşti plictisită sau lipsită de chef, nu când ai ingerat deja doze nesănătoase de presiune şi stres. Mai mult, cafeaua contribuie la eliberarea hormonului stresului (cortizolul) în organism, ceea ce se dovedeşte deja alarmant pentru persoanele predispuse la anxietate sau cu probleme de somn. Soluţia: redu consumul de cafea sau apelează la sortimente decofeinizate.

Cinci momente în care NU ai voie să bei cafea

Când eşti obosită

Îţi înţelegem frustrarea, pentru că şi noi ne simţim trădate! Nu acesta era scopul primordial al cafelei, de a ne ajuta să ne trezim? Un nou studiu publicat de American Academy of Sleep Medicine indică altceva: se pare că funcţiile energizante ale cafelei îşi pierd eficienţa după trei nopţi consecutive în care ai dormit mai puţin de cinci ore. În această situație, specialiştii îţi recomandă să renunţi la pauza de cafea şi să alegi mai degrabă să aţipeşti pentru 20 de minute, ceea ce se va dovedi mult mai reconfortant.

‹ Vezi si