Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul

Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Redactor Raluca Margean
Duminică, 24.11.2024

Cronotipul este înclinația naturală a organismului care dictează momentele optime de activitate și odihnă ale unei persoane. Cronotipul influențează nu doar somnul, ci și performanța zilnică, starea de spirit și sănătatea generală. În acest articol vom analiza în detaliu ce este cronotipul, cum îl poți identifica și cum să-ți adaptezi viața pentru a profita la maximum de ritmul tău natural!

Cuprins

Ce sunt cronotipurile?

Te-ai întrebat vreodată de ce unele persoane debordează de energie dimineața, în timp ce altele se simt mai în formă seara? De ce unii oameni au nevoie să tragă un pui de somn de după-amiază, iar alții preferă să doarmă dimineața până târziu și să fie activi mai spre seară? Conform specialiștilor, aceste diferențe țin de cronotipul fiecărei persoane, adică tiparul natural care definește nivelurile individuale de energie pe parcursul zilei.

Pe lângă reglarea timpului de somn și de trezire, cronotipurile influențează multe aspecte ale vieții de zi cu zi, de exemplu temperatura corpului, productivitatea și apetitul sexual.

Adoptarea unei rutine care se aliniază cu cronotipul tău te poate ajuta să te asiguri că ai parte de suficient somn de înaltă calitate în fiecare noapte, chiar dacă organismul tău nu respectă ceea ce este considerat un program de somn „normal”.

Tipuri de cronotipuri 

Cronotipul poate varia de la o persoană la alta, în funcție de genetică, vârstă și alți factori. Unii oameni de știință sunt de părere că și locația geografică poate influența cronotipul, acest lucru datorându-se modificărilor orelor de lumină.

Este important să-ți cunoști cronotipul, deoarece acest lucru te poate ajuta să-ți crești productivitatea și să înțelegi mai bine nevoile corpului.

Pentru a-ți da seama de cronotipul tău, primul lucru este să te gândești la preferințele tale de somn, la nivelul de energie pe parcursul zilei, la ora mesei și la alte fațete ale ritmului tău circadian.

Femeie care bea cafea
Sursa foto: Pexels.com

Deși există câteva aspecte comune pentru fiecare cronotip, vor exista întotdeauna variații de la o persoană la alta.

În general, există patru cronotipuri principale, care sunt adesea comparate cu comportamentul anumitor animale:

Leul (Persoana matinală)

Leii se trezesc devreme și sunt cei mai productivi în primele ore ale dimineții. Se simt plini de energie în prima parte a zilei, dar tind să obosească mai devreme, fiind gata de culcare în jurul serii. Se crede că 15% din populație se încadrează în cronotipul Leu.

Programul normal al unui leu este:

  1. Trezirea la ora 6:00 dimineața
  2. Productivitatea cea mai mare este între orele 9:00- 14:00
  3. Ora de culcare este în general 22:00

Lupul (Persoana nocturnă)

Lupii preferă să rămână treji până târziu și au dificultăți în a se trezi devreme. Sunt cei mai creativi și energici în a doua parte a zilei și seara, ceea ce le face dificilă adaptarea la un program matinal strict. Se crede că 15% din populație se încadrează în cronotipul Lup.

Programul normal al unui lup este:

  1. Trezirea la ora 7:30 dimineața
  2. Productivitatea cea mai mare este între orele 13:00- 17:00
  3. Ora de culcare este în general 24:00

Ursul (Cronotipul mediu)

Ursul este cel mai comun cronotip, încadrându-se aproximativ 55% din populație. Ursul își sincronizează ritmul natural cu lumina zilei, fiind productiv pe parcursul zilei și obosind pe măsură ce se apropie seara.

Programul normal al unui Urs este:

  1. Trezirea la ora 7:00 dimineața
  2. Productivitatea cea mai mare este între orele 10:00- 14:00
  3. Ora de culcare este în general 23:00

Delfinul (Persoana cu somn neregulat)

Delfinii au un somn fragmentat și uneori insuficient. Sunt mai productivi spre mijlocul zilei și tind să fie perfecționiști. Deseori întâmpină dificultăți în menținerea unui program regulat de somn.

Programul normal al unui Delfin este:

  1. Trezirea la ora 6:00 dimineața
  2. Productivitatea cea mai mare este între orele 15:00- 19:00
  3. Ora de culcare este în general 23:00

Cronotip vs. Ritm circadian

Barbat care doarme
Sursa foto: Pexels.com

Cronotipul somnului și ritmul circadian sunt interconectate, cu ritmul circadian fiind responsabil pentru reglarea ciclului somn-veghe zilnic. Deși ritmul circadian poate fi adaptat prin menținerea unei rutine stricte, cronotipul reprezintă o caracteristică mai fundamentală și permanentă a persoanei, care nu afectează cantitatea totală de somn necesară.

În timp ce necesarul de somn pentru adulți este de minimum șapte ore pe noapte, persoanele cu cronotip matinal își pot atinge mai ușor acest obiectiv comparativ cu cele cu cronotip vesperal (de seară). Acestea din urmă, deși se pot trezi devreme pentru serviciu, tind să atingă vârful productivității mai târziu în zi, ceea ce le creează dificultăți în adaptarea la programul convențional de lucru.

Cronotipul unei persoane poate evolua natural pe parcursul vieții, deși modificarea sa intenționată este considerată foarte dificilă de către cercetători. Acest tipar natural începe în copilărie cu un cronotip timpuriu, se modifică în adolescență spre unul târziu (explicând dificultatea tinerilor de a se trezi devreme pentru școală), apoi revine treptat la un cronotip mai timpuriu odată cu intrarea în viața adultă.

Când apare un dezacord între cronotipul natural al unei persoane și programul său impus de obligații, se instalează așa-numitul ”jetlag social”. De exemplu, persoanele care sunt mai energice seara și dorm până târziu sunt afectate atunci când trebuie să se trezească devreme pentru serviciu sau școală. Le fel se întâmplă și cu persoanele care se trezesc devreme, dar trebuie să participe la activități sociale târzii. Ambele categorii de persoane experimentează oboseală și dificultăți de concentrare atunci când sunt forțate să funcționeze în afara perioadei lor optime dictate de cronotip.

Cum îți afectează somnul cronotipurile?

Conform cercetărilor, există o legătură strânsă între cronotip și personalitate. Persoanele care sunt mai active dimineața tind să aibă rezultate mai bune la școală, în timp ce persoanele mai energice seara au o înclinație spre gândirea creativă. Este greu de spus dacă aceste trăsături sunt înnăscute sau dacă se datorează unor factori secundari, precum faptul că școala tinde să înceapă devreme în timpul zilei și multe profesii creative impun ca oamenii să fie activi seara.

În general, persoanele mai energice seara tind să aibă programe de somn mai flexibile, să fie mai puțin activi din punct de vedere fizic și să doarmă mai puțin în timpul săptămânii, crescându-și riscul pentru apnee de somn, obezitate, diabet de tip 2, tulburări mentale și sindrom metabolic. Aceste persoane pot fi mai impulsive, furioase, au o tendință mai mare spre depresie și anxietate, precum și de o serie de obiceiuri nesănătoase, precum săritul peste micul dejun și mâncatul seara și utilizarea dispozzitivelor electronice.

Oamenii de știință spun că, în timp ce trăsături de personalitate pot depinde de genetică, ele sunt mai probabil rezultatul unor programe de somn neregulate și al unei nepotriviri între cronotip și programul de lucru.

Pentru a atenua decalajul dintre rutina impusă și cronotipul natural, există câteva intervenții posibile precum administrarea de melatonină, expunerea la terapia cu lumină sau îmbunătățirea igienei somnului. Deși aceste metode pot ajuta la ajustarea ritmului circadian și la diminuarea efectelor negative precum insomnia și jetlag-ul social, majoritatea studiilor arată că o modificare permanentă a cronotipului rămâne imposibil de realizat.

În concluzie, cronotipurile joacă un rol esențial în modul în care ne organizăm viața de zi cu zi, influențând energia, productivitatea și somnul. Înțelegerea cronotipului propriu poate fi cheia pentru a-ți adapta programul în funcție de ritmul natural al corpului, obținând astfel o mai bună eficiență și un echilibru între muncă și odihnă. Fie că ești un leu matinal, un lup nocturn, un urs echilibrat sau un delfin cu somn neregulat, recunoașterea tiparului tău îți poate transforma complet viața. 

Vezi si
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024
Magneziu pentru somn: cum acționează
Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024
Anticorpi anti-eritropoietină: ce sunt și când apar
Anticorpi anti-eritropoietină: ce sunt și când apar
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024

Surse foto: Pexels.com

Surse articol: Sleepfoundation.org

Articolul urmator »
Alimente acide: ce sunt și ce impact au asupra organismului
Alimente acide: ce sunt și ce impact au asupra organismului
Raluca Margean | Joi, 25.07.2024
Incepe quiz
Test de viata: cum privesti lumea?
Test de viata: cum privesti lumea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce sunt băile cu gheață și când sunt recomandate
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024

Ne găsești pe