Cele mai bune suplimente pentru dizolvarea plăcilor de aterom

Cele mai bune suplimente pentru dizolvarea plăcilor de aterom
Redactor Raluca Margean
Duminică, 26.01.2025

Plăcile de aterom reprezintă una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, afectând fluxul sangvin și crescând riscul de complicații grave, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Deși tratamentul medical și modificările stilului de viață sunt esențiale, unele suplimente alimentare pot sprijini sănătatea arterială și pot contribui la reducerea riscurilor asociate cu ateroscleroza. În acest articol, vom vedea ce suplimente pot ajuta la încetinirea progresiei plăcilor de aterom și la protejarea sănătății cardiovasculare.

Cuprins

Ce sunt plăcile de aterom

Plăcile de aterom sunt depuneri de grăsimi, colesterol, calciu și alte substanțe pe pereții interiori ai arterelor, care duc la îngustarea și rigidizarea acestora – un proces cunoscut sub numele de ateroscleroză. Ele se formează treptat, începând cu acumularea de grăsimi și celule inflamatorii, care se transformă într-un strat mai gros, reducând fluxul de sânge și oxigen către organe.

Aceste plăci pot deveni periculoase, deoarece:

1. În timp ocupă treptat mai mult spațiu în interiorul arterei. Acest lucru lasă mai puțin spațiu pentru curgerea sângelui.

2. Pe măsură ce placa se acumulează, peretele arterei devine mai gros și mai dur. Această „întărire a arterelor” nu provoacă simptome în stadiile incipiente. Dar, când placa crește, deschiderea plăcii se îngustează, lăsând mai puțin spațiu pentru curgerea sângelui. Aceasta înseamnă nu mai ajunge suficient sânge la organele și țesuturile corpului

3. Plăcile se pot rupe și pot provoca formarea unui cheag de sânge. Cheagul poate bloca fluxul de sânge în acel loc sau poate călători în altă parte a corpului și bloca fluxul de sânge în acea zonă a corpului.

4. Ateromul poate duce la complicații precum un atac de cord, accident vascular cerebral sau alte boli cardiovasculare, mai ales atunci când se rup și declanșează formarea de cheaguri de sânge.

Factorii de risc pentru dezvoltarea plăcilor de aterom includ:

  • Fumatul
  • Colesterolul crescut
  • Hipertensiunea
  • Diabetul
  • Stil de viață sedentar

Semne că ai plăci de aterom 

Bărbat care au dureri în piept
Sursa foto: Vecteezy.com

Plăcile de aterom cresc constant pe parcursul mai multor ani, fără să provoace simptome. De multe ori, oamenii nici nu știu că le au până când acestea devin atât de mari încât restricționează fluxul de sânge sau până când o bucată din unul se rupe și obstrucționează o arteră.

Simptomele plăcilor de aterom variază în funcție de arterele afectate și de cât de mult blochează ateromul fluxul sanguin.

Astfel, pot fi:

1. Simptome de atac de cord sau boli de inimă:

  • durere în piept
  • slăbiciune
  • oboseală
  • transpiraţie
  • dureri de maxilare, abdominale și/sau de braț

2. Simptome de accident vascular cerebral:

Dacă arterele din gât care furnizează sânge la creier sunt restricționate sau blocate, poate apărea un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu (AIT).Ambele pot avea următoarele simptome:

  • pierderea vederii la un ochi
  • probleme de vorbire
  • slăbiciune sau paralizie pe o parte a corpului
  • durere de cap bruscă, severă
  • amețeli sau pierderea echilibrului

3. Când plăcile de aterom afectează arterele periferice, care transportă sânge la brațe și picioare, simptomele pot include:

  • crampe, de obicei la gambe
  • arsuri sau dureri la picioare și degete, de obicei în repaus
  • răni de la degete și picioare care nu se vindecă
  • picioare reci la atingere
  • piele roșie sau piele care își schimbă culoarea

4. Când nu există suficient flux de sânge în anumite părți ale sistemului digestiv apare ischemia mezenterică ce provoacă următoarele simptome:

  • Durere sau crampe în burtă (abdomen) după masă
  • Balonare, greață și vărsături
  • Diaree
  • Pierderea neintenționată în greutate din cauza „fricii de mâncare” (teama de durere după masă)

Vitamine și minerale care pot ajuta la eliminarea plăcilor de aterom

Suplimente în bol și pe o lingură de lemn
Sursa foto: Vecteezy.com

Pentru a combate plăcile de aterom, câteva vitamine și suplimente sunt deosebit de importante:

Vitamina B3 (Niacina). Aceasta a fost utilizată de-a lungul timpului pentru a reduce nivelurile de colesterol și trigliceride, factori care contribuie la formarea plăcilor de aterom. Deși niacina poate avea beneficii în reducerea riscului cardiovascular, utilizarea sa pentru tratarea plăcilor de aterom trebuie evaluată cu precauție. Dozele mari pot provoca efecte secundare, cum ar fi înroșirea pielii (flush-ul niacinei), probleme hepatice sau creșterea glicemiei.

Ceaiul negru. Ceaiul negru poate oferi beneficii pentru sănătatea cardiovasculară și poate ajuta la prevenirea plăcilor de aterom, datorită conținutului său de antioxidanți și compuși bioactivi. Deși nu poate elimina plăcile de aterom existente, consumul regulat de ceai negru poate contribui la reducerea factorilor de risc asociați cu formarea acestora.Ceaiul negru este bogat în flavonoide, compuși cu proprietăți antioxidante care protejează vasele de sânge de stresul oxidativ și inflamație, factori importanți în dezvoltarea aterosclerozei.

Vitamina C. Ea este esențială pentru sinteza colagenului și menține elasticitatea pereților vasculari, reducând riscul de inflamație și deteriorare arterială.

Vitamina D. Aceasta joacă un rol crucial în reducerea inflamației și previne calcifierea arterelor.

Vitamina E. Ea acționează ca un antioxidant puternic, protejând celulele vasculare de stresul oxidativ și încetinind formarea plăcilor de aterom. Vitamina E inhibă oxidarea colesterolului LDL, un proces-cheie în dezvoltarea aterosclerozei și contribuie la reducerea inflamației din pereții arteriali. Deși suplimentele de vitamina E pot oferi beneficii, este preferabil să o obținem din surse naturale, precum nucile, semințele, uleiurile vegetale și legumele cu frunze verzi. Totuși, pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, utilizarea suplimentelor de vitamina E ar trebui să fie supravegheată de un medic, deoarece efectele pot varia în funcție de doză și context.

Acidul alfa-linolenic (ALA). Acesta este un acid gras omega-3 esențial, care poate contribui la prevenirea plăcilor de aterom prin reducerea inflamației și a nivelurilor de colesterol LDL. ALA ajută la menținerea sănătății cardiovasculare prin îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge.ALA se găsește în alimente precum semințele de in, chia, nuci și uleiurile vegetale (precum cel de in sau de rapiță).

Ce să eviți, dacă ai plăci de aterom

Tigari si tabac pe fundal portocaliu
Sursa foto: Vecteezy.com

 

Dacă ai plăci de aterom, este esențial să eviți alimentele și obiceiurile care pot agrava starea arterelor și crește riscul de complicații cardiovasculare. De asemenea, este important să ai un stil de viață sănătos, cu mișcare în fiecare zi.

Iată, așadar, ce trebuie să faci, atât pentru a preveni apariția plăcilor de aterom, cât și pentru a reduce agravarea stării de sănătate, dacă ai deja plăci formate:

Evită consumul excesiv de grăsimi saturate și grăsimi trans. Acestea se găsesc în alimente procesate, produse de patiserie, fast-food și margarină și sunt nocive deoarece cresc nivelul de colesterol „rău” (LDL), favorizând depunerea acestuia pe pereții arteriali.

Redu consumul de sare. Acest lucru este esențial pentru a preveni hipertensiunea arterială, un factor de risc important pentru progresia aterosclerozei.Medicii spun că adulții nu trebuie să mănânce mai mult de 5 g de sare pe zi (adică o linguriță de sare).

ATENȚIE!

Este important de știut că aproximativ trei sferturi din sarea pe care o consumăm se află deja în alimentele pe care le cumpărăm. Simpla verificare a etichetelor alimentelor și alegerea alimentelor cu opțiuni mai scăzute de sare poate face o mare diferență. Un sfat: sodiul este de obicei menționat pe eticheta alimentelor, iar înmulțirea conținutului de sodiu cu 2,5 va da conținutul de sare. În plus, încearcă să nu adăugi sare în mâncare la masă.

Evită consumul excesiv de zahăr și carbohidrați rafinați. Acestea se regăsesc în produse precum băuturi îndulcite, dulciuri și pâine albă și pot contribui la obezitate, diabet și inflamație sistemică – toate fiind legate de formarea plăcilor de aterom.

Renunță la fumat. Fumatul este extrem de nociv, deoarece deteriorează pereții arteriali, promovează inflamația și crește riscul de formare a cheagurilor de sânge. Specialiștii spun că fumatul de-a lungul vieții dublează aproximativ riscul de a dezvolta boli de inimă, însă riscul scade rapid după renunțarea la fumat (deși durează câțiva ani până când riscul în exces se reduce complet).

Redu alcoolul. Este important și să limitezi consumul de alcool, deoarece în cantități mari poate agrava problemele cardiovasculare.

Evită stilul de viață sedentar. Lipsa activității fizice contribuie la acumularea grăsimilor în organism și la rigidizarea arterelor. Studiile arată că persoanele care sunt active fizic au un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare în comparație cu persoanele inactive. Pentru a obține beneficii pentru sănătate, ar trebui să faci cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată, cel puțin cinci zile pe săptămână.

Activitatea fizică moderată înseamnă mers pe jos în ritm alert, jogging, înot, mers cu bicicleta etc. Deși această mișcare ușoară este bună, conform studiilor, cu cât exercițiul este mai viguros, cu atât este mai bine pentru sănătate - în special pentru prevenirea bolilor de inimă.

Pierderea în greutate. Persoanele supraponderale au mai multe șanse de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet sau anumite tipuri de cancer. Riscul crescut de obezitate pentru sănătate este cel mai marcat atunci când excesul de grăsime se află în principal în burtă (abdomen), mai degrabă decât pe șolduri și coapse. De regulă, o măsurare a taliei de 102 cm sau mai mult pentru bărbați și 88 cm sau mai mare pentru femei reprezintă un risc semnificativ pentru sănătate.

Ce trebuie să mănânci dacă ai plăci de aterom?

O dietă sănătoasă ajută la controlul obezității și la scăderea nivelului de colesterol, iar ambele ajută la reducerea riscului de dezvoltare a plăcilor de aterom.

Iată ce ar fi bine să mănânci:

Pește gras (hering, sardine, macrou, somon, kippers, pilchards, ton proaspăt etc.) ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă.

Fructe și legume. Pe lângă faptul că sunt sărace în grăsimi, fructele și legumele conțin antioxidanți și vitamine care pot ajuta la prevenirea formării ateromului.

În general, o dietă sănătoasă înseamnă:

- Cel puțin cinci porții, sau în mod ideal 7-9 porții, dintr-o varietate de fructe și legume pe zi.

- O treime din cele mai multe mese ar trebui să fie alimente pe bază de amidon (cum ar fi cereale, pâine integrală, cartofi, orez, paste), plus fructe și legume.

- Mai puține alimente grase, cum ar fi carnea grasă, brânzeturile, laptele integral, prăjelile, untul etc.

- Include 2-3 porții de pește pe săptămână, dintre care cel puțin una trebuie să fie uleioasă (cum ar fi hering, macrou, sardine, kipper, somon sau ton proaspăt).

- Dacă prăjești, alege un ulei vegetal precum floarea soarelui, rapița sau măslinele.

În concluzie, sănătatea cardiovasculară este esențială pentru bunăstarea generală, iar suplimentele pot fi un aliat valoros în prevenirea și gestionarea plăcilor de aterom. Deși acestea nu înlocuiesc tratamentele medicale sau schimbările necesare în stilul de viață, ele pot completa eforturile de protejare a arterelor și reducere a riscurilor asociate. Pe lângă suplimente, este important să ai o dietă sănătoasă, să renunți la fumat, să reduci alcoolul și să faci mișcare zilnic.

Cum îți dai seama că suferi de boli de inimă: cele mai frecvente simptome

Vezi si
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
6 ceaiuri care te ajută să respiri mai bine
Raluca Margean | Duminică, 26.01.2025
Siliciu: beneficii și recomandări
Siliciu: beneficii și recomandări
Raluca Margean | Duminică, 26.01.2025

Surse foto: Vecteezy.com

Surse articol: Webmd.comPatient.info, PubMedCentral

Articolul urmator »
Oxid nitric: beneficii și mod de administrare
Oxid nitric: beneficii și mod de administrare
Raluca Margean | Sâmbătă, 26.10.2024
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Surse vegetariene de proteine: cele mai bune variante
Raluca Margean | Duminică, 23.06.2024

Ne găsești pe