Colicile - simptome, diagnostic si tratament

Colicile - simptome, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

Colicile sunt crize de agitatie ce apar din senin, la sugar, cu frecventa maxima la varsta de 2-3 luni. Acestea dureaza mai mult de 2 ore pe zi, minimum 3 zile pe saptamana. De obicei colicile apar seara si se manifesta prin plans ascutit, patrunzator, ce nu se calmeaza prin metode obisnuite: alaptare, plimbare, purtat in brate.

Cauzele colicilor

Nu se cunoaste cu exactitate cauza colicilor dar se presupune ca exista o asociere de factori ce duc la aparitia acestora. Trebuie sa stii ca bebelusul tau poate avea dureri daca acesta are diverse alergii, fumezi sau iei medicamente pe durata alaptarii. De asemenea colicile pot aparea din cauza agitatiei din jurul sugarilor pentru ca in aceasta perioada se dezvolta sistemul nervos.

Se presupune ca si laptele de vaca ii produce colici bebelusului pentru ca este mai greu de digerat.
colici

Simptomele colicilor


Cand copilul plange, aparent fara motiv, fiind curat si hranit, te poti gandi ca acesta are colici. Sugarul se inroseste la fata, se contracta, este agitat si se misca continuu. De asemenea el nu poate dormi iar dupa ce elimna gazele se linisteste pentru putin timp dupa care reincepe sa planga.

Poti fi tentata sa crezi ca pe copil il doare ceva deoarece este incruntat, isi aduna genunchii la burta si isi freaca piciorusele. Este important sa stii ca voma, diareea, febra, prezenta de sange sau mucus in scaun nu sunt simptome ale colicilor si trebuie sa consulti neaparat medicul.

Diagnosticul colicilor

De obicei, la sugari diagnosticul acestei afectiuni se pune pe baza simptomelor. Nu exista analize care sa stabileasca acest diagnostic, in schimb se pot face teste care sa excluda alte cauze ale manifestarilor.

Cand copilul are si alte tulburari digestive se poate recomanda o radiografie, ecografie sau diverse analize de laborator in functie se manifestarile asociate.

tratarea colicilor


Tratamentul colicilor

Tratamentul medicamentos poate fi indicat daca la copilul care are colici mai apar si alte probleme de sanatate. Colicile dispar dupa varsta de 4 luni fara tratament, dar pentru calmarea durerilor trebuie sa tii copilul in asa fel incat sa il ajuti sa elimine gazele, sa eviti activitatile in jurul copilului, sa il tii intr-un mediu ferit de lumina puternica si zgomot. Sugarul se linisteste daca ii faci masaj, daca este leganat sau daca il tii lipit de piele.

Exista si metode naturiste de a trata colicile. Carbunele vegetal ajuta la reducerea gazelor din intestin si scade intensitatea arsurilor gastrice iar cuprul ajuta la reducerea spasmelor. Probioticele sunt bune in intoleranta la lactoza  si la reducerea gazelor. Alte remedii sunt belladona sau ceaiul de musetel.

In concluzie trebuie sa stii ca aceste colici nu reprezinta o boala in sine ci sunt raspunsul organismului la mediul inconjurator si la alimentatie. Trebuie sa stii ca bebelusul care are colici trebuie sa stea intr-un mediu cat mai linistit, sa fie hranit si schimbat la timp.
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.