13 povești cutremurătoare ale refugiaților ucraineni care te fac să crezi că mai există o urmă de umanitate

13 povești cutremurătoare ale refugiaților ucraineni care te fac să crezi că mai există o urmă de umanitate

Alida Enache

Știm deja cu toții că ucrainenii s-au confruntat cu situații extrem de dificile începând din luna februarie a anului 2022. Mulți dintre ei au avut, din păcate, sfârșituri tragice, iar cei care au reușit să se salveze din ghiarele războiului au ajuns în țari străine. Cu siguranță că viața nu este ușoară peste hotare, în timp ce știi că pe plaiurile natale se duc lupte crâncene, dar, mulțumită unor oameni cu suflet mare, chiar și cei bătuți de soartă mai pot avea parte de zile însorite.

În loc să aștepte să descopere modul "corect" de a ajuta, aceste persoane au sărit să le dea o mână de ajutor refugiaților ucraineni. Găsești poveștile lor minunate și pline de speranță în rândurile de mai jos!

Un american găsește un adăpost pentru familiile care fug cu animale de companie

Aaron Jackson nu a mers la granița dintre Polonia și Ucraina cu intenția de a ajuta familiile de refugiați cu animale de companie, dar, fiind un iubitor de patrupezi, și-a dat rapid seama ce are de făcut. Americanul, care este și fondatorul organizației non-profit Planting Peace, vorbea cu directorul unui adăpost pentru animale când s-a apropiat o familie cu un cocker spaniol.

Directorul i-a explicat că foarte mulți refugiați ucraineni doreau să își lase animalele într-un adăpost pentru că ei nu aveau unde să se adăpostească și nu voiau ca blănoșii lor să stea în frig. Așa că, în doar 20 de minute, Jackson a găsit familiei o casă în care puteau locui alături de cățelul lor, Bella.

"Au venit aceste familii care au călătorit 100 de mile, 200 de mile, pentru a ajunge la graniță și au mers cel puțin 50 mile cu un câine în spate. Așa că, dacă o persoană este dispusă să facă asta pentru câinele său... voi încerca să fac tot ce-mi stă în putință pentru a le oferi o locuință unde să poată sta cu animalul lor de companie - mai ales că au renunțat deja la atât de multe.", a declarat el.

O familie germană primește o familie ucraineană, fără să pună întrebări

Distanța nu a fost un obstacol pentru Karsten, un bărbat german care a condus 11 ore de la Frankfurt până la granița cu Polonia. Scopul lui era să găsească o familie de ucraineni pe care să o poată ajuta. Zis și făcut. În mai puțin de o oră de când a ajuns la graniță, Bulia Muhammad și copiii ei se îndreptau, alături de german, către casa lui.

"Am urmărit ceea ce se întâmplă. Am văzut imaginile la televizor, eu și fiica mea, și ne-am spus: "Este atât de oribil". Vrem să aducem o mică contribuție, oricât de mică ar fi ea. Dar credem că ar putea face o diferență", a declarat el pentru Jurnalul Național.

Bucătarii oferă mese la granița cu Ucraina

De îndată ce bucătarul spaniol-american José Andrés a văzut știrile despre invazia din Ucraina, a și început să încarce camioane pline cu alimente. El își înființase anterior organizația caritabilă, World Central Kitchen, exact pentru astfel de situații.

Alături de echipa sa de bucătari voluntari, José Andrés pregatește mese supraviețuitorilor tuturor tipurilor de dezastre.

"Sprijinim refugiații ucraineni de-a lungul graniței și în Varșovia, Cracovia și alte orașe. Vom fi alături de ei atâta timp cât va fi nevoie de noi", spunea el.

O străină are grijă de doi copii refugiați

Un tată ucrainean era disperat să găsească o modalitate de a-și trece cei doi copii peste graniță pentru a se asigura că vor scăpa cu viață din calea războiului. El nu a putut părăsi țara, căci este obligat să rămână și să lupte pe front.

Din fericire, o femeie cu suflet mare, Nataliya Ableyeva, s-a oferit să ducă grija copiilor lui. Fiind și ea mama, a înțeles durerea din sufletul tatălui lor. I-a luat pe cei doi copii ai săi, i-a dus în Polonia și a stat alături de ei până când a venit mama lor să îi ia.

"Tatăl lor a avut încredere în mine că îi voi duce dincolo. Mi-a dat pașapoartele lor", a declarat Ableyeva pentru Reuters.

Imagine cu o fetiță care ține în mâini o foaie cu steagul Ucrainei

O femeie ajută la salvarea unei familii ucrainene a cărei bunică i-a salvat bunica din Holocaust

Fanya Bass a supraviețuit Holocaustului mulțumită Mariei Blishchik, care a ascuns-o pe tânăra evreică în Ucraina. Ambele femei au decedat între timp, dar actul eroic a creat o legătură strânsă, pe viață între familiile lor.

Atunci când cele două nepoate ale lui Blishchik au fugit din Ucraina, nepoata lui Bass s-a asigurat că ajung cu bine în Israel și le-a așteptat acolo pentru a le oferi adăpost chiar la ea acasă.

Mame poloneze oferă cărucioare pentru mamele ucrainene cu copii

Numeroase ucrainene au fugit din țara lor cu micuții lor în brațe, multe dintre ele fiind nevoite să își părăsească casele doar cu hainele pe care le aveau pe ele. Mamele poloneze și-au dat seama că aceste femei, speriate și epuizate, vor avea nevoie de ajutor pentru a-și putea culca copiii și pentru a-i transporta dintr-o parte în alta, și tocmai de aceea au dus cărucioare în gări sau la punctele de trecere ale frontierei.

Copiii italieni își întâmpină noii colegi de clasă cu îmbrățișări

După ce au pierdut totul și s-au mutat într-o țară străină, mulți dintre copiii ucraineni și-au reluat studiile. Cu siguranță că acest pas nu a fost unul ușor, având în vedere că pe plaiurilor lor natale încă se duc bătălii grele.

Pentru a-i ajuta pe fetele și băieții ucraineni să treacă mai ușor peste această traumă, copiii italieni i-au întâmpinat pe noii lor colegi de clasă cu aplauze, cântece și îmbrățișări.

Misionarii oferă ajutor ca traducători

Misionarii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Ultimele Zile, cunoscuți și sub numele de mormoni, ascund un mare talent. Mai exact, aceștia cunosc mai multe limbi, inclusiv ucraineană, motiv pentru care servesc ca traducători la punctele de trecere a frontierei. Aduc cu ei panouri mari pe care sunt notate limbile pe care le vorbesc și fac tot ce le stă în putință pentru a ușura situația refugiaților sosiți într-o țară nouă.

O școală germană înființează clase suplimentare doar pentru copiii ucraineni

Școala primară Waldorf din Chemnitz, Germania, a primit atât de mulți copii refugiați încât a decis să creeze două clase noi doar pentru ei. Asta la permite micuților să învețe cu profesori ucraineni și să rămână aproape de comunitatea lor, chiar dacă sunt într-o altă țară.

"Am vrut ca acești copii să poată intra rapid într-o anumită normalitate, să se simtă bineveniți aici, în această țară străină", a declarat directorul școlii într-o înregistrare video.

Un oraș polonez se sacrifică pentru a primi mai mulți refugiați

Medyka, un orășel polonez din apropierea graniței cu Ucraina, a devenit cel mai mare punct de trecere pentru refugiații care fug de război. Deși nici polonezii din acest oraș nu duc vieți prea ușoare, sunt hotărâți să primească cât mai mulți refugiați ucraineni cu care să împartă tot ceea ce au.

Ei au început prin transformarea centrului de recreere al orașului într-un hotel temporar, cu 250 de paturi și continuă să facă numeroase acte de bunătate.

"Acești refugiați au pierdut aproape totul. Trebuie să îi ajutăm. Chiar dacă asta înseamnă că va trebui să învățăm să trăim cu mai puțin", a declarat primarul orașului, Marek Iwasieczko.

Germanii primesc în casele lor familii ucrainene

După ce ajung într-o țară străină, ucrainenii sunt nevoiți să-și caute un adăpost, un loc în care să stea. Din fericire, mii de germani s-au hotărât să le dea o mână de ajutor și îi așteaptă, zi de zi, la graniță pentru a-i lua la ei acasă.

Pentru a depăși bariera lingvistică, fac semne simple: "Cameră mare. Una-trei persoane. Sunt bineveniți și copiii! Pentru cât timp doriți" și "2 adulți, 3 copii acasă."

Adolescenții români au înființat un stand de cafea și mâncare la graniță

Pentru a-i ajuta pe refugiați să se simtă bineveniți în România, un grup de tineri români din orașul de frontieră Siret a amenajat un stand pentru a le oferi acestora cafea și mâncare gratis.

Membrii din "Asociația pentru Generația de mâine" au lucrat non-stop în primele zile ale războiului pentru a menține micul stand în funcțiune în ciuda condițiilor de îngheț și chiar au reușit să fure zâmbete din partea ucrainenilor necăjiți.

Întregul oraș Oslo din Norvegia luminează în galben și albastru pentru a întâmpina refugiații ucraineni

La scurt timp după invazie, refugiații ucraineni care au pornit spre Norvegia, o călătorie de aproximativ 33 de ore, au avut parte de primiri călduroase. Pe pancartele din aeroporturi și gări scria în ucraineană că oricine dorea să fugă la Oslo primea un bilet gratuit acolo.

Imediat după ce au ajuns în oraș, refugiații au descoperit că atât Primăria, cât și alte clădiri publice erau iluminate în galben și albastru.

"Orașul a donat 10 milioane de NOK (coroane norvegiene) pentru ajutor umanitar și se pregătește să primească refugiați", au scris liderii orașului pe Twitter.

A trecut, la 5 ani, singur granița, plângând și tremurând, cu o ciocolățică și o pungă cu haine în mână

Surse foto: iStock

Surse articol: Rd

Articolul urmator
Tragedia de la Crevedia a îndoliat o familie! Ce declarații cutremurătoare au făcut copiii soților care și-au găsit sfârșitul împreună 
Tragedia de la Crevedia a îndoliat o familie! Ce declarații cutremurătoare au făcut copiii soților care și-au găsit sfârșitul împreună 
Ce pantofi din povești te reprezintă?
Incepe quiz
Ce pantofi din povești te reprezintă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.