A murit actorul Doru Ana

A murit actorul Doru Ana

Alida Enache

Doru Ana, actor de teatru și film și profesor universitar, s-a stins din viață în noaptea de luni spre marți, la doar 68 de ani. Trista veste a fost dată de Casa de Producție TVR prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook.

După ce și-a lăsat profund amprenta asupra 40 de filme și 80 de piese de teatru, Doru Ana a tras cortina pentru totdeauna. Actorul s-a stins din viață în noaptea de luni spre marți, la doar 68 de ani. Era foarte bolnav, însă nu a fost făcut cunoscut, în mod oficial, motivul decesului.

"Drum lin în lumină, Doru Ana (28 februarie 1954 - 11 octombrie 2022)", este mesajul transmis de Casa de Producție TVR prin intermediul unei postări pe Facebook.

După ce au primit crunta veste, colegii săi de breaslă și foști studenți și-au exprimat regretul în mediul online.

„Cât de trist! Știam cât de bolnav a fost! Și totuși fostul meu coleg de an, prin dispariția lui tragică îmi lasă un gol greu de suportat in suflet! Sunt copleșit de emoție! Dumnezeu să te ierte, Dorule, și să te ocrotească de-a dreapta Sa, pentru că meriți prin tot ce ai creat și pentru modestia și verticalitatea ta! Drum lin în Lumină!”, a scris regizorul Lucian Sabados.

„Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie a plecat într-o stea. Actorul Doru Ana. Dumnezeu să îl odihnească!”, a menționat și actrița Medeea Marinescu pe pagina ei de Facebook.

„Ați plecat discret, domn’ profesor... Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a transmis actorul Silviu Mircescu.

„Mulțumesc, prof drag Doru Ana, pentru lecția de generozitate. Să ne veghezi și să ne privești la fel de îngăduitor și dintre stele. Dumnezeu să te odihnească!”, a mai spus actrița Anca Bejan.

„Ultima noastră întâlnire a fost încărcată de o emoție atât de puternică… s-a bucurat tare mult să ne revadă și am rememorat cu mult drag amintiri de pe vremea Pariu cu viața, atunci când am lucrat pentru prima oară împreună, dar pe de altă parte am simțit în ochii lui multă tristețe… l-am strâns tare în brațe neștiind când ne vom revedea și mă bucur că totuși viața ne-a mai adus împreună încă o dată… Dumnezeu să te odihnească în pace și liniște, suflet drag! 🤍”, a scris Cristina Ciobănașu, în dreptul unei fotografii cu regretatul actor.

Cine a fost actorul Doru Ana

Născut în data de 28 februarie 1954, în Bucureşti, Doru Ana nu a avut o viață deloc ușoară. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală, la clasa profesoarei Olga Tudorache, promoţia 1980 și a apărut în 40 de filme și 80 de piese de teatru, printre care: "Terminus paradis" (1998), "Marfa și banii" (2001), "Umbre" (2019). 

Artistul a jucat pe scena teatrului „Bulandra” din Capitală și a fost profesor universitar la secția Arta actorului, în cadrul Facultății de Teatru de la UNATC.

Din păcate, cu suferința a făcut cunoștință încă din tinerețe, atunci când și-a pierdut fiica, pe Măriuca, în 1995.

"Am mai trăit o tragedie în viața asta - mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumate, a călcat-o mașina pe Podul Grant pe 1 ianuarie. Cred că îți dai seama ce au însemnat primii ani de după moartea ei. Toată lumea 'la mulți ani - la mulți ani', noi făceam parastase că ni s-a prăpădit copilul. Asta s-a întâmplat în '95", a mărturisit actorul în trecut, în timpul unui interviu.

Moartea fiicei sale nu a fost singura pierdere cruntă cu care s-a confruntat pe parcursul vieții. Doru Ana și-a pierdut și cel mai bun prieten, pe Paul, care i-a fost alături timp de 50 de ani. Se pare, totuși, că prietenia lor a continuat și dincolo de mormânt, iar actorul avea să afle acest lucru chiar în momentul în care s-a hotărât să-și cumpere prima casă.

"M-am dus la o bancă și zic 'băi, cum e cu asta cu Prima Casă?' 'Păi, că la vârsta asta... ' Păi, la vârsta asta, dacă n-am făcut inginerie?' (...) Până la urmă s-a rezolvat. Mi-a zis mergeți și căutați pe net casă. Eu de la bancă până acasă m-am dus la cimitir, pentru că tocmai se împlinea un an de când murise Paul. M-am dus acolo la mormântul lui și cum toate lucrurile importante eu numai cu el le-am discutat i-am zis fac bine, fac rău, dă și tu un semn, stinge o candelă, mișcă o cruce, dă dintr-o cracă de liliac peste mine, fă ceva.

Dar nu s-a întâmplat nimic, am ajuns acasă, am găsit apartament în Berceni, era la prețul la care oferea banca creditul, 60.000 de euro, dau telefon a doua zi acolo, îmi răspunde un agent imobiliar, zice, 'da e o doamnă care vinde, stați că o sun să vedem dacă mai e valabil. Cum vă numiți? 'Doru Ana'. Mă sună ăla într-un sfert de oră, zice: da, e valabil anunțul, i-am spus doamnei că vreți să-l cumpărați, dar mi-a zis că vă cunoaște.' Zic,'de unde?', "De la domnul Paul'", a povestit Dorul Ana, în trecut, în cadrul emisiunii "Voi cu Voicu", a Mirelei Voicu.

Citește și: Bianca Brad, confesiuni sfâșietoare și detaliate despre pierderea fetiței ei

Surse foto: Youtube

Surse articol: Antena3, Stirileprotv, Ziare

Articolul urmator
A murit Kirstie Alley! Actrița a pierdut lupta cu o boală cruntă la 71 de ani
A murit Kirstie Alley! Actrița a pierdut lupta cu o boală cruntă la 71 de ani

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.