A murit legenda muzicii folk Vasile Leva, la numai 65 de ani

A murit legenda muzicii folk Vasile Leva, la numai 65 de ani
Mariana Voinea
Joi, 09.01.2025

Legenda muzicii folk, compozitor al versurilor melodiei „Străinul”, Vasile Leva a încetat din viață în noaptea de 8 ianuarie, în locuința sa din satul Corni, comuna maramureșeană Bicaz, din regiunea străveche Țara Codrului. Artistul abia împlinise 65 de ani.

Vasile Leva va fi înmormântat pe data de 11 ianuarie, ora 13:00, la cimitirul din satul său natal. Anunțul a fost făcut de fiicele sale, Dainata (24 de ani) și Larisa (32 de ani), pe Facebook. Ambele fete ale cântărețului locuiesc la Paris. De asemenea, în urma artistului rămâne și o „prințesă-nepoțică”, așa cum îi spunea cântărețul, Anastasia, fiica Dainatei, care a fost lumina ochilor bunicului ei.

„Am vrut să mă sinucid de nouă ori. Poezia și muzica m-au salvat”

Vasile Leva a scris piesa „Străinul”, ale cărei versuri vorbesc despre acceptarea suferinței, autoizolare, dorul de părinți și iubiri pierdute, dar și despre speranța că ceea ce a fost este posibil să se întoarcă. „Străinul” s-a cântat în toată țara, de la Sighișoara în Făgăraș, din Apuseni la Sfinx, în jurul unei foc de tabără în Vama Veche sau la Gura Portiței.

Piesa „Străinul”, cu strofe ușor modificate, este regăsită în repertoriul mai multor artiști și cu titlul „Râpa” . Doar câțiva dintre ei mai menționează numele celui care a scris versurile și a compus muzica.

Vasile Leva a avut de-a lungul vieții mai multe tentative de suicid. Într-una dintre ele a sărit pe geam, dar o mașină parcată neregulamentar l-a salvat: „Nici acum nu-mi vine să cred că am scăpat. Era o mașină cu număr de Argeș. Mă luai, luai (n.r. titlul unei piese d-ale lui), dar am picat bine. Păcat de Dacie, că i-am spart luneta și i-am îndoit capota. Miliția m-a lăsat în pace, autoturismul era așezat pe spațiul verde. M-am ridicat, am urcat, am deschis ușa, cei de acasă erau șocați când m-au văzut, e imposibil…

Prima mea iubire m-a dezamăgit, de aceea am încercat să plec. Muzica și poezia nu-mi ies din cap câte zile oi avea. M-au salvat. Am un organism de fier, a fugit moartea de mine. Și când am luat un pumn de barbiturice… Am înțeles că nu e o soluție să treci dincolo”, spunea Vasile Leva într-un interviu.

„Așteptam ocazia să-l pot lichida pe Ceaușescu dar m-a turnat cineva”

Vasile Leva a terminat liceul Gheorghe Șincai din București, a absolvit Facultatea de Drept și a practicat meseria de avocat. „Am ieșit din barou fiindcă m-am enervat pe cineva care dorea divorțul fără niciun argument”.

Ulterior a lucrat ca lăcătuș mecanic, meserie care i-a oferit oportunitatea de a fabrica o armă cu care spera să-l împuște pe liderul comunist al României, Nicolae Ceaușescu: „Am făcut o armă, așteptam ocazia să-l pot lichida pe Ceaușescu. Dar m-a turnat cineva. Dimineața, când am ajuns la serviciu, am fost chemat în birou și m-au ridicat. M-au dus trei luni la Sighet”.

„El e un om de mare caracter, de artă, iar puterea lui de creație e superbă”

Un alt folkist cunoscut, Vali Moldovan, în vârstă de 62 de ani, una dintre emblemele grupului Orizont 77, spunea despre Vasile Leva, prietenul și colaboratorul său: „Îl cunosc pe Vasile de multă vreme. Am fost vecini, am copilărit împreună, în cartierul Săsar. Cântam la scara blocului, pe malul apei… El e un om de mare caracter, de artă… Iar puterea lui de creație e superbă. Compuneam la el sau la mine”.

vasile leva canta la chitara in fata a doua fete

Într-un interviu disponibil pe YouTube, Vasile Leva vorbea despre planurile lui de viitor. „Am de terminat în primul și în primul rând „Sentimentala” cu Vali Moldovan cu care colaborez împreună. Acum, recent, am scris alte versuri „Lăcrămioară, floare albă”. E dedicată unei domnișoare de aici din sat”.

Artistul mărturisea că inspirația pentru piesa recentă venea de la vecina lui cu același nume „care venea în timpul vacanței cu prietene de-ale ei și mă asculta cântând la chitară. M-a rugat dacă pot să-i scriu și ei o poezie și așa am intitulat-o „Lăcrămioară floare albă”.

Cât despre inspirația pentru balada „Străinul”, cea mai cunoscută a cântărețului de muzică folk, iată ce spunea în cadrul aceluiași interviu: „Aceea a apărut acasă în Baia Mare stând sub cireș. Eram lângă râpă și mă gândeam ce frumos ar fi acolo un bar, în prăpastia aia și de acolo a venit inspirația mea. Mi-am imaginat cum ar arăta acolo un bar frumos pe stânca aia. Vine omul supărat, necăjit, și așa s-a născut „Străinul”.

Stânca ce se numește popular „Piatra tâlharului” oferă tuturor celor care o vizitează o priveliște mirifică asupra orașului Baia Mare. Așadar, balada „Străinul” care l-a făcut cunoscut în întreaga Românie pe Vasile Leva, a fost scrisă la înălțime, cu o priveliște a orașului Baia Mare de neuitat, loc unde obișnuia adesea să se refugieze.

Acum folkistul își va găsi refugiu în inimile celor care l-au iubit și i-au îndrăgit muzica.

Surse foto: facebook.comfacebook.com

Surse articol: libertatea.romonitorulnational.royoutube.com

Tags: Vedete Romania

Articolul urmator »
Un celebru model internațional a murit la numai 37 de ani, după ce a căzut de la balcon
Un celebru model internațional a murit la numai 37 de ani, după ce a căzut de la balcon
Alexandra Siromașenco | Joi, 16.01.2025
Incepe quiz
Ce vei face peste 10 ani?
Ce vei face peste 10 ani?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe