A murit regizorul francez Jean-Luc Godard: „Am pierdut un gigant al celei de-a șaptea arte”

A murit regizorul francez Jean-Luc Godard: „Am pierdut un gigant al celei de-a șaptea arte”

Alida Enache

„Am pierdut un gigant al celei de-a șaptea arte”, se arată pe TF1.ro, iar aceste vorbe sunt perfect adevărate. Jean-Luc Godard, legendarul regizor francez, s-a stins din viață astăzi, 13 septembrie, prin sinucidere asistată. Crunta veste a fost dată de Patrick Jeanneret, consilierul juridic al acestuia, printr-un interviu telefonic.

Veste cruntă pentru toți cinefilii din întreaga lume! Celebrul regizor francez Jean-Luc Godard a plecat printre stele astăzi, 13 martie. Acesta și-a dat ultima suflare chiar pe patul său de acasă, din districtul Rolle, Elveția, după ce a hotărât să-și pună capăt zilelor prin intermediul sinuciderii asistate. Starul avea 91 și suferea de "multiple patologii invalidante", după cum a declarat consilierul său.

Imagine cu o lumânare lângă un sicriu

Într-un interviu telefonic, Patrick Jeanneret a mărturisit de ce a recurs vedeta la un astfel de gest: "Nu putea trăi ca mine și ca dumneavoastră, așa că a decis cu o mare luciditate, așa cum a făcut-o toată viața, să spună: "Acum, ajunge"". Sinuciderea asistată este legală în Elveția, motiv pentru care tot mai multe persoane care nu-și mai doresc să trăiască ajungă să opteze pentru ea. Din păcate, acesta a fost și cazul cineastului franco-elvețian.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jean Luc Godard (@jean_l_go)

Jean-Luc Godard, care a fost o figură cheie în Nouvelle Vague, mișcarea care a revoluționat cinematografia la sfârșitul anilor 1950 și în anii 1960,a fost însoțit pe parcursul acestui proces de nimeni alta decât soția sa, Anne-Marie Mieville. Un alt membru al familiei care a preferat să își mențină identitatea anonimă a declarat pentru presa internațională că artistul "era pur și simplu epuizat. Așa că luase decizia de a pune capăt vieții. A fost decizia lui și era important pentru el ca aceasta să fie cunoscută". 

Godard s-a făcut remarcat în lumea-ntragă în perioada anilor '50 și '60 mulțumită talentului săi incredibil și a viziunii nonconformiste pe care o avea asupra cinematografiei. Stilul său iconoclast, aparent improvizat, de a filma, dar și radicalismul său greu de egalat i-au adus rapid admirația publicului, bucurându-se astfel de o evoluție neașteptată în carieră, într-o perioadă destul de incertă pentru industria teatrului și a filmului.

Printre capodoperele sale amintim: „À bout de souffle”, (1960), „Une femme est un femme” (1961), „Pierrot le Fou” (1965), „Alphaville” (1965) și „Je vous salue, Marie” (1985). Artistul, care s-a născut în ziua de 3 decembrie 1930, a câștigat și numeroase premii pe parcursul carierei sale, printre care: Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983), două premii Cesar, un Oscar în 2011 și „Adieu au langage” în 2014, la Cannes.

În plus de asta, în anul 2018, acesta a participat la conferinţa de presă dedicată filmului său "Le Livre d'image" de la Cannes online, prin intermediul aplicației FaceTime. Deși avea 87 de ani atunci, Jean-Luc Godard era un împătimit al tehnologiei. 

Drum lin printre îngeri!

Citește și: Decesul Reginei Elisabeta a II-a marchează finalul unei epoci

Surse foto: iStock

Surse articol: Theguardian, Nytimes, EW

Articolul urmator
O femeie află de la o străină că mama sa vitregă plănuia să-i dea copilul spre adopție fără acordul ei
O femeie află de la o străină că mama sa vitregă plănuia să-i dea copilul spre adopție fără acordul ei
Ce rasa de caini esti?
Incepe quiz
Ce rasa de caini esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.