Alexandru Rafila a vorbit despre moartea Alexandrei, mama din Botoșani. „Este un caz care m-a șocat. E o lipsă de umanitate, nu de profesionalism"
Cazul dramatic al unei tinere însărcinate care a murit în condiții revoltătoare la Spitalul Județean de Urgență Botoșani a stârnit indignare în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reacționat la această tragedie și și-a exprimat profunda dezamăgire față de întreaga situație.
Alexandra, însărcinată în 3 luni, a murit pe 18 august în Maternitatea Botoșani, pe patul de spital, după ce ore în șir implorase medicii să o ajute.
Ajunsă la Spitalul Județean de Urgență Botoșani, deși se afla într-o stare gravă, i s-a spus să aștepte până a doua zi pentru intervenție, când medicul urma să fie prezent la serviciu.
Însă, a doua zi a fost prea târziu pentru ea, Alexandra a plecat la cele veșnice, lăsând acasă alți trei copii care acum au rămas fără mamă.
Ministrul Sănătății vorbește despre cazul Alexandrei, la „Fain și Simplu”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost invitat la un podcast moderat de Mihai Morar, unde a discutat în detaliu despre problemele grave cu care se confruntă sistemul medical românesc și a oferit o perspectivă cu privire la cazul de la Botoșani.
În timpul discuției, Alexandru Rafila a subliniat că nu doar incompetența medicală, ci și lipsa umanității au contribuit la această tragedie:
„Este un caz care m-a șocat. E o lipsă de umanitate, nu de profesionalism. Apare o zonă pe care trebuie să o accesăm și să o îmbunătățim. Nu e doar de competența medicilor, ci și de modul în care această competență este exercitată. În momentul de față există o acțiune în curs a familiei împotriva spitalului. Sigur că justiția va hotărî eventualele despăgubiri materiale. Opinia mea – nu sunt preocupat de aceste despăgubiri – este că, indiferent cât va plăti acest spital, Alexandra a murit, iar ea putea să trăiască și să își crească copiii”, a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila: „Dacă tu refuzi să-ți vezi pacientul, este vorba de o faptă, eu o consider, de natură penală”
El a adăugat că este profund tulburat de această tragedie și că nicio sumă de bani nu va putea aduce înapoi viața Alexandrei, care ar fi putut să trăiască și să-și crească copiii.
„Dacă tu refuzi să îți vezi pacientul, aici nici măcar nu mai e vorba de malpraxis, este vorba de o faptă, eu o consider personal, de natură penală și ar trebui tratată ca atare. Și cred că la Botoșani s-a ajuns într-o astfel de situație.
Este inacceptabilă din punct de vedere moral, este inacceptabilă din punct de vedere profesional și m-as bucura dacă organizațiile profesionale care sunt responsabile (Colegiul Medicilor și Colegiile Județene) ar fi foarte clare în a respinge aceste situații care sunt evidente”, a mai precizat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a continuat prin a sublinia că în România nu există o structură specializată care să se ocupe de astfel de cazuri de neglijență medicală, inclusiv malpraxis.
„Noi în momentul de față nu avem nicio structură care să aibă o responsabilitate integrată care să judece toate aceste cazuri.
Și o să vă explic de ce. Ministerul Sănătății, are atribuții, mai ales că spitalele, marea lor majoritate, sunt la autoritățile locale ele sunt proprietarele și responsabile pentru activitatea medicală, atribuții prin intermediul inspecției sanitare de stat prin respectarea condițiilor igenico-sanitare și a circuitelor la spitale așa cum au fost autorizate.
Nu are nicio competență în zona de acordarea serviciilor medicale. A doua instituție importantă este Casa de asigurări de Sănătate care plătește aceste servicii.
A treia instituție este Autoritatea Nationala pentru Managementul Calitatii în Sănătate.
Ei nu sunt în legătură cu Ministerul Sănătății și periodic verifică modul de acordare al seriviciilor și clasifică spitalele în funcție de ce tipuri de serivicii și ce calitate au aceste servicii.
Și în sfârșit avem colegiile medicilor, care judecă modul în care se acordă asistența medicală.
Deci e clar că noi avem foarte multe instituții și niciuna nu are o competență clară în ceea ce privește verificarea modului de acordare a acestor servicii.”, a concluzionat Alexandru Rafila.
Cazul Alexandrei de la Botoșani este un exemplu clar al multor probleme cu care se confruntă sistemul medical din România și ilustrează necesitatea unor reforme urgente și măsuri pentru a asigura că astfel de tragedii nu se vor mai repeta.
Această poveste continuă să scoată în evidență vulnerabilitățile și lacunele din sistemul de sănătate din țară, punând în prim-plan necesitatea unei schimbări fundamentale pentru a proteja viețile pacienților.
Surse foto: Captură Youtube
Surse articol: Botoșani24, Youtube