Atenție, români! De ce medicii NU recomandă utilizarea nămolului de la Techirghiol în timpul zilei

Toți românii știu care sunt beneficiile nămolului de la Techirghiol și au avut grijă să le transmită informația și străinilor, care sunt atrași ca un magnet de proprietățile acestuia. Din păcate, mulți nu știu și cum sau când să îl utilizeze, astfel că se expun unor pericole uriașe.
Potrivit medicilor de la Sanatoriul Balnear Techirghiol, persoanele care se acoperă cu nămol și stau la soare în miezul zilei își asumă riscuri mari. Intenția lor este de a beneficia de efectele terapeutice ale nămolului, dar se pot alege cu probleme serioase dacă nu respectă indicațiile specialiștilor. În mod inconștient, mulți oameni aleg să își îmbrace tot corpul cu „tratamentul minune” la orele după-amiezii, când soarele arde cu putere. Din explicațiile specialiștilor în domeniu înțelegem că nu este însă cea mai bună alegere.
„Cred că beneficiile sunt cele mai mici posibile. În momentul ăsta avem 23 – 24 de grade dimineața, iar în miezul zilei 30 și ceva de grade, deci numai temperatura este un factor de stres. Eliminarea sudorii de pe piele este mecanismul care consumă cea mai multă energie și atunci organismul se răcorește. În condițiile în care pacientul este acoperit cu nămol, acest mecanism de adaptare este anihilat, este inhibat pentru că este acoperită pielea cu nămol, care are culoarea neagră și se comportă ca un corp negru. Deci, în afară de faptul că acoperă, împiedică transpirația, absoarbe toată radiația solară. Acesta este motivul pentru care noi recomandăm ca aplicația completă de nămol să se facă dimineața, între orele 8:00-10:00 sau după-amiaza, între orele 17:00-19:00. Corect făcută, aplicația nu durează mai mult de două ore. Și în niciun caz în miezul zilei.”, a subliniat Olga Surdu, medic primar recuperare, medicină fizică și balneologie la Sanatoriul Balnear Techirghiol.
Chiar dacă terapia cu nămol poate combate și trata diverse afecțiuni, ea poate provoca și disconfort sau poate agrava alte probleme. Tot medicul menționat mai sus a explicat cât de mare este pericolul în fața cărora se expun persoanele cu boli cardiovasculare ce aleg să facă împachetări cu nămol în mijlocul zilei:
„Sunt riscuri foarte mari. În afară de temperatură, pe litoral, elementul de disconfort este umezeala. La 80 de unități și peste 80 de unități, cum avem zilele acestea de umiditate, respirația este foarte dificilă. Travaliul cardiac în condiții de temperatură crescută este comparabil cu un efort fizic mare. Ca și cum, eu știu, cineva ar sparge lemne, ca și atunci, toate suferințele cardiovasculare sunt amenințate cu decompensarea, ba chiar cu agravarea lor, iar pacientul, persoana, nu se simte bine, este obosită, respiră greu, gâfâie, ba nu poate să doarmă sau doarme prea mult. Deci, sunt o sumă de semnale de alarmă pe care organismul le dă, cu condiția ca ele să-și fie ascultate.”
Din păcate, unii oameni chiar nu ascultă sfaturile medicilor și preferă să se expună la soare în intervalul cel mai periculos (11:00-16:00), când razele soarelui sunt de-a dreptul nocive.
„Este o luptă cu convingerea pentru că fiecare dintre noi crede că știe mai bine decât ce i se spune, știe el personal ce are de făcut. Și faptul că unele persoane iubesc căldura și iubesc soarele le „ajută” să ignore sfaturile.”, a mai spus dr. Olga Surdu.
Potrivit agenției de presă Rador, specialista a dezbătut acest subiect și în cadrul rubricii „ Interviul Dimineții”, unde a dezvăluit cum, când și de ce ar trebui făcute aceste tratamente cu nămol.
„Tratamentul cu nămol trebuie făcut sub supraveghere medicală, în sensul explicațiilor care trebuiesc date persoanelor respective - cât durează procedura, cum se înlănțuie etapele procedurale în timp, care este perioada zilei când se fac cel mai bine pentru pacient, de aceea trebuie făcute sub supraveghere medicală. (...) Noi le recomandăm pacienților 10-15 minute când ajung pe plajă să se încălzească, după care să facă o baie în lac. Dacă stăm în miezul zilei când afară sunt 32-35 de grade și apa de îmbăiere este la 24 de grade, diferența termică este foarte mare, organismul trebuie să facă față acestei diferențe și acționează ca un pompier. Își pune în mișcare toate mecanismele de apărare și după-amiaza ajung oamenii la hotel obosiți, epuizați din cauza acestui contrast termic la care supun organismul.”, a mai spus ea.
Încă nu știi dacă afecțiunile tale pot fi vindecate cu ajutorul acestor proceduri? Tot medicul Olga Surdu lămurește situația:
„Am să încep prin a spune cui nu îi este recomandat. Este vorba despre persoanele cu probleme cardiovasculare semnificative cu boli coronariene care nu sunt controlate medicamentos, cu varice, cu ulcere varicoase, cu sindrom inflamator și celor cu sechele neurologice sau accident vascular și celor cu traumatisme craniene sau vertebrale severe. Sunt datoare să spun cine poate face terapia cu nomol: pacienții cu probleme osteo-articulare, artroze, maladie artrozică vertebro-periferică, deci, artrozele comune. Sechelele post-traumatice, după o fractură, entorsă sau luxație sau după o intervenție chirurgicală ortopedică. Dacă în primăvară a fost montată o proteză totală de șold, vara, după terminarea programului de recuperare rapidă după intervenție, poate să facă și cură balneară cu nămol.”
Așadar, dacă vrei să eviți oboseala exagerată, arsurile solare, insolația și alte probleme asemănătoare, ar trebui să îți alegi cu mare grijă programul pentru tratamentele de la Techirghiol. Doar așa te poți bucura din plin de beneficiile numeroase pe care le au.
Statiuni balneare recunoscute pentru tratarea reumatismului



Surse foto: iStock
Surse articol: G4media, Antenasatelor, Constantatv