Când începe pelerinajul la Sfânta Parascheva 2024. Sute de mii de credincioși sunt așteptați la Iași

Când începe pelerinajul la Sfânta Parascheva 2024. Sute de mii de credincioși sunt așteptați la Iași
Ramona Jurubita
Sâmbătă, 05.10.2024

Mitropolia din Iași a anunțat programul pelerinajului la Sfânta Parascheva! Și în 2024, ca în ceilalți ani, tradiția este respectată, ceea ce înseamnă că orașul se va umple iar de zeci de mii de credincioșii care vor să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Află cânt începe mult așteptatul pelerinaj!

Cum au ajuns Moaștele Sfintei Parascheva în Catedrala Mitropolitană din Iași

Anual, pe data de 14 octombrie, ortodocșii o prăznuiesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, făcătoare de minuni. Biserica Ortodoxă adună o mulțime impresionantă de credincioși la Iași, unde în fiecare an este organizat Pelerinajul la Sfânta Parascheva. De ce acolo? Pentru că acesta este orașul care găzduiește racla cu rămășițele sale.

Pe 13 iunie 1641, moaștele Cuvioasei Parascheva au fost așezate în Biserica Sfinții Trei Ierarhi, din Iași.

În noaptea de 26 decembrie 1888, un incendiu a ars paraclisul în care se afla racla de argint, pe care flăcările au reușit să o topească. Impresionant este că trupul sfintei a rămas neatins.

Ulterior, moaștele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, acolo unde se află și în prezent.

Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva

Când va avea loc Pelerinajul la Sfânta Parascheva 2024

Anul acesta, pelerinajul dedicat sărbătoririi Sfintei Parascheva începe pe 8 octombrie, zi în care moaștele vor fi scoase din catedrală, în cadrul unei procesiuni. În curtea bisericii se va amenaja un baldachin special, în care va fi plasată racla sfântă, pe care pelerinii o pot vizita până pe data de 15 octombrie 2024, când rămășițele vor fi reintroduse în lăcașul de cult.

În ziua de 14 octombrie, va avea loc slujba Sfintei Liturghii, pe un podium amplasat pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Creștinii care nu se pot apropia de locul cu pricina vor putea urmări slujba și de la distanță, căci mai multe ecrane de mari dimensiuni vor fi amplasate în centrul orașului Iași.

Legenda Sfântului Mucenic Gheorghe. Cine a fost el și cum și-a arătat bunătatea de-a lungul vieții

Moaștele unui alt sfânt important vor fi aduse la Iași, tocmai din Muntele Athos

Catedrala Mitropolitana din Iași va găzdui în timpul acestui pelerinaj și moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, aduse direct de la Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos.

„Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”. Așadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iași în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli.”, au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

În 2023, peste 360.000 de pelerini s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva în cele câteva zile de pelerinaj. Și acum, în 2024, sunt așteptați la fel de mulți credincioși, ceea ce înseamnă că străzile Iașului vor fi pline de oameni din toate colțurile țării.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotința le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dăruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.”

Rugăciunea și canonul Sfântului Apostol Filip care te ajută să alungi necazurile

Surse foto: FacebookFacebookFacebook

Surse articol: Digi24RadioimpulsCrestinortodoxDoxologia

Articolul urmator »
Incepe quiz
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ne găsești pe