Caz revoltător! Un asistent medical este suspectat că ar fi sedat pacientele pentru a întreține relații intime cu ele

Caz revoltător! Un asistent medical este suspectat că ar fi sedat pacientele pentru a întreține relații intime cu ele

Ramona Jurubita

Un asistent medical de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București este suspectat că ar fi sedat patru paciente, cu scopul de a le viola. Acest caz revoltător a ajuns în atenția autorităților după ce o tânără a intrat în comă, fiindcă a primit un calmant puternic, fără recomandarea sau prescripția medicului.

UPDATE 20 iunie: A trecut mai bine de o lună de când cazul asistentului de la Spitalul Militar, care seda voluntar pacienții cu diazepam, a apărut în presă și, conform Libertatea.ro, acesta se află în continuare în funcție. 

Reprezentații spitalului au confirmat faptul că persoana pusă sub acuzații grave lucrează în continuare, având și o motivație pentru această decizie. Conform informațiilor primite de aceeași sursă, asistenul și-a continuat activitatea în cadrul Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” pentru că "în cauză nu au fost luate măsuri preventive față de nicio persoană și nici nu au fost impuse obligații privind suspendarea/încetarea raporturilor de serviciu în sarcina vreunei persoane". 

Cu toate acestea, reprezentanții spitalului susțin că pacienții sunt în siguranță, dat fiind faptul că asistentul medical nu mai intră în contact cu ei. Măsura a fost aplicată la nivel intern, după ce conducerea a decis constituirea unei comisii de cercetare a faptelor. Astfel, în reacția oficială a instituției se arată că "personalul medical asupra căruia s-a ridicat suspiciunea posibilității administrării, fără prescripție medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente) să nu mai aibă în atribuții activități medicale care să presupună contactul direct cu pacientul. Măsura a fost aplicată". 

UPDATE 16 mai: Conducerea spitalului în care s-au petrecut aceste incidente inadmisibile nu le mai permite cadrelor medicale vizate în anchetă să își desfășoare activitățile obișnuite la serviciu. Pe pagina oficială a instituției a apărut inclusiv un comunicat oficial de presă, în care se arată toate măsurile luate la nivel intern. Un lucru este cert: asistentul acuzat că ar fi sedat mai multe paciente nu mai prestează servicii medicale în prezent.

„Conducerea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, alături de întreg personalul medical și administrativ, regretă acest incident și consideră că sesizarea organelor de cercetare penală pentru suspiciuni privind abaterea de la procedurile medicale și terapeutice standardizate, care ar fi putut pune în pericol sănătatea și siguranța pacienților noștri, reprezintă un gest firesc și de normalitate și sperăm ca acest act de curaj să se multiplice în societatea medicală românească, poate în acest fel lumea medicală nu va mai fi victima unor speculații privind etica și deontologia profesională.”, a transmis conducerea Spitalului Militar Central pe 12 mai 2023.

Asistentul medical nu a rămas definitiv fără dreptul de a profesa. Este o decizie provizorie, fiindcă măsurile disciplinare potrivite se pot lua doar după finalizarea anchetei. 

„În paralel cu ancheta penală, unitatea noastră a dispus o cercetare administrativă internă privind analiza cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția unui astfel de incident. Imediat ce vom avea niște decizii ale Comisiei, acestea vor fi prezentate factorilor de conducere ai SUUMC responsabili de managementul calității și securității actului medical. De asemenea, așteptăm și rezultatele cercetărilor efectuate de organele de cercetare penală abilitate și, dacă va fi cazul, acestea vor fi implementate prin decizii de muncă sau de sancționare.
Până la finalizarea tuturor acestor cercetări, conducerea unității noastre a luat decizia ca, personalul medical asupra căruia s-a ridicat suspiciunea posibilității administrării, fără prescripție medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente) să nu mai aibă, în atribuții, activități medicale.”, mai scrie în comunicatul publicat de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București.

Potrivit aceluiași comunicat, „nu s-a înregistrat niciun deces care să aibă ca factor declanșator acest regretabil incident, ba mai mult decât atât, o mare parte dintre pacienți s-au externat, după parcurgerea întregului protocolul de investigații, diagnostic și tratament”. Victimele sunt acum în afara oricărui pericol.

-----------------

Știrea inițială

În urma unei sesizări făcute de conducerea Spitalului Militar Central a început o anchetă la Parchetul Militar din București. În data de 6 mai 2023, cadrele medicale din spital au descoperit că patru paciente internate ar fi primit un calmant puternic, deși nu primiseră nicio recomandare sau prescripție de la un specialist.

Una dintre ele chiar a intrat în comă, în urma administrării medicamentului respectiv și a avut nevoie de tratamente. Sesizarea a fost trimisă la parchet și autoritățile au început imediat o anchetă pentru tentativă la omor calificat.

Suspiciune de abuz sexual

„S-a deschis un dosar penal. Am început de sâmbătă cercetările in rem pentru fapta de tentativă de omor calificat.”, a confirmat Parchetul Militar pentru Libertatea.

În anchetă sunt vizați medicii de gardă – ofițeri de armată, dar și asistentul medical care era de serviciu în acea zi. Potrivit informațiilor dezvăluite de procurori, doar el putea administra acel calmant.

„Asistentul este tânăr, are puțin peste 20 de ani.”, a spus un medic din spital, potrivit sursei menționate mai sus.

Momentan, dosarul nu a fost trimis la un parchet civil, pentru că investigațiile nu s-au terminat. Asistentul medical, angajat civil, este suspectat că le-a administrat pacientelor acel calmant extrem de puternic pentru a reuși să le abuzeze sexual.

„Spitalul Militar Central a reclamat, iar cei care sunt audiați, medicul de gardă de sâmbătă și șeful de secție, sunt ofițeri. Dacă cercetările vor arăta că asistentul a acționat de capul lui, atunci probabil cazul va ajunge la procurorii civili, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, de unde este spitalul.”, a explicat o sursă judiciară pentru Libertatea.

Mâinile unui cadru medical, în timp ce scoate mai multe pastile dintr-un tub.

„Sâmbătă, 6 mai a.c., ca urmare a unei sesizări primite de la o echipă de gardă privind suspiciunea administrării, fără prescripție medicală explicită, a unor produse farmaceutice (medicamente), unor pacienți internați în spitalul nostru, conducerea SUUMC a sesizat cu maximă urgență, conform procedurilor legale, Parchetul Militar. Pacienții în discuție au fost sub supraveghere medicală permanentă la nivelul secției în care erau internați. De la data evenimentului și până în prezent, niciun pacient nu a necesitat transferul într-o altă secție ca urmare a agravării stării de sănătate, toți urmând protocoalele de investigații și cele terapeutice stabilite de medicii curanți.

În paralel cu ancheta penală, unitatea noastră a dispus o cercetare administrativă privind analiza cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția unui astfel de incident, înăsprind regulile privind accesul la aplicarea procedurilor și protocoalelor medicale. SUUMC colaborează necondiționat cu organele de cercetare penală pe care le-a sesizat, instituția noastră fiind direct interesată de aflarea adevărului. În toate activitățile desfășurate de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, sănătatea și siguranța pacienților sunt obiective de maximă prioritate, iar acordarea unui act medical de cea mai înaltă calitate reprezintă o datorie, nu un deziderat.”

Sedativul puternic administrat pacientelor este Diazepam și se folosește pentru tratarea stărilor de anxietate, spasmelor musculare și convulsiilor sau crizelor. El mai este administrat în spitale pentru reducerea simptomelor de sevraj în cazul persoanelor dependente de alcool sau de alte substanțe.

„Medicamentele speciale, precum Diazepamul administrat pacienților sâmbătă, se scot din farmacie cu semnătura celui care le scoate, dar și cu semnătura șefului de secție și a unei persoane din conducerea spitalului. Această a treia semnătură, la urgențe, uneori nu exista. După ce s-a întâmplat sâmbătă, ni s-a spus că regula este strictă și să o respectăm întocmai.”, a declarat un medic de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Se pare însă că bărbatul a trecut în fișa de observație a pacientelor administrarea medicamentului și a folosit parafele medicilor, fără ca aceștia să știe. Potrivit informațiilor publicate de România TV, una dintre victimele asistentului medical a ajuns la Terapie Intensivă după ce intrat în stop cardio-respirator.

„Să administrezi o cantitate atât de mare de Diazepam înseamnă practic să le adormi, să nu mai poată reacționa. Medicii de la ATI, care au preluat pacienta au avut suspiciunea unei agresiuni sexuale și de aceea au și anunțat imediat, revoltați, conducerea.”, a explicat un medic al Spitalului Militar Central.

Tânărul asistent este principalul suspect în această anchetă, iar pedeapsa se va stabili dacă se va constata că este într-adevăr vinovat pentru cele întâmplate în spital.

Un bărbat din Ilfov a reușit să strângă peste 100.000 de euro prin metoda "Tinder Swindler". Cum își păcălea "victimele"

Surse foto: iStock

Surse articol: LibertateaDigi24RomaniatvHotnewsScumc

Articolul urmator
Este oficial, nouă lege în România! Actul sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol
Este oficial, nouă lege în România! Actul sexual cu un minor sub 16 ani este considerat viol
Care este cel mai mare secret al tău?
Incepe quiz
Care este cel mai mare secret al tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.