Ministrul Sănătății insistă ca absolut toți asistenții medicali să aibă BAC-ul luat

Ministrul Sănătății insistă ca absolut toți asistenții medicali să aibă BAC-ul luat

Ramona Jurubita

Trecerea examenului de Bacalaureat este condiția esențială pe care trebuie să o îndeplinească o persoană care vrea să fie admisă la facultate. Din păcate, rata de promovabilitate nu a fost niciodată de 100%, iar procentele sunt tot mai îngrijorătoare de la an la an. Totuși, soluții pentru continuarea studiilor există și în cazul elevilor care nu au luat o notă de trecere la BAC.

Școlile postliceale acceptă și candidați fără diploma care atestă că au trecut examenul maturității. Dovada absolvirii celor douăsprezece clase este suficientă pentru înscrierea la astfel de cursuri. Mulți tineri optează pentru meseria de asistent medical, având în vedere că pot profesa, indiferent dacă au trecut sau nu de probele esențiale de la terminarea liceului.

În timpul crizei medicale pe care a provocat-o pandemia de COVID-19, elevii de la postliceale s-au integrat în sistemul de sănătate pentru a suplimenta numărul de cadre medicale, dar nu toți aveau diplome de Bacalaureat.

Asistentă medicală echipată corespunzător.

Se pare că mai mulți medici s-au arătat deranjați de faptul că noii lor colegi nu au studiile necesare pentru a ocupa în mod legal posturile, așa că au adus la cunoștință acest fapt și angajaților din Ministerul Sănătății.

Situația a început să îl îngrijoreze pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a ținut să își spună punctul de vedere în mod public. În opinia sa, este nevoie de o schimbare la nivelul acestor instituții de învățământ.

„Acolo avem o problemă pe care eu o cunosc, am discutat-o cu Ordinul Asistenților Medicali și Moașelor din România. În mod evident cred că trebuie să înţelegem că această profesiune, de asistent medical, care este o profesiune liberală în Uniunea Europeană, la fel ca aceea de medic, presupune competențe profesionale solide și dacă am făcut acest pas spre asistenții medicali cu studii superioare, pentru că există facultăți de asistenți medicali la toate universitățile de medicină și farmacie din România, trebuie să înțelegem că și învățământul postliceal trebuie să ajungă într-o situație în care admiterea la aceste școli să presupună promovarea examenului de bacalaureat.”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății și-a asumat această părere și a dat de înțeles că va încerca să implementeze noi măsuri pentru a se asigura că toți asistenții care profesează au promovat examenul de Bacalaureat.

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, în timpul unei emisiuni televizate.

„Este un punct de vedere pe care îl am eu, și ca profesor, nu neapărat ca ministru al Sănătății. Calitatea și modul în care se dezvoltă profesional un asistent medical sunt extrem de importante, iar înscrierea la școlile postliceale a celor care au examen de bacalaureat mi se pare absolut firească.”, a mai spus ministrul Sănătății.

Acesta a anunțat că va aborda subiectul și în interacțiunile viitoare pe care le va avea cu Sorin Câmpeanu, ministrul Educației. Alexandru Rafila dorește găsirea unei soluții pentru a crește calitatea pregătirii persoanelor care ajung să intre în sistemul medical după absolvirea acestor școli.

Rămâne de văzut dacă se vor lua măsuri în acest sens și dacă se vor schimba procedurile de admitere la postlicealele sanitare. Acum, se așteaptă noi detalii de la oficiali, în urma discuțiilor pe care le vor purta pe această temă.

Citește și: Totul despre Olga, mama-eroină a 12 copii și medic militar, care și-a pierdut viața apărându-și țara

Surse foto: Youtube, iStock

Surse articol: 9amCapitalMediafax

Articolul urmator
Este olimpica la biologie și a fost admisă la toate facultățile de medicină, dar vinde roșii în piață. Povestea incredibilă a Dianei
Este olimpica la biologie și a fost admisă la toate facultățile de medicină, dar vinde roșii în piață. Povestea incredibilă a Dianei
Test de potrivire: ce personalitate trebuie sa aiba iubitul tau?
Incepe quiz
Test de potrivire: ce personalitate trebuie sa aiba iubitul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.