Ce amendă riscă românii care își abandonează animalele de companie

Ce amendă riscă românii care își abandonează animalele de companie

Lorena Pintilie

Doi bărbați din Bacău au primit o amendă colosală după ce și-au abandonat câinele pe un câmp. Autoritățile s-au autosesizat, după ce pe rețelele de socializare s-au viralizat mai multe imagini cu cei doi surprinși în momentul în care săvârșeau fapta.

Doi bărbați din Bacău urmează să plătească o amendă uriașă după ce și-au lăsat cățelușul pe un câmp. Potrivit legii, abandonarea animalelor se pedepsește cu plata unei amenzi care poate ajunge până la 12.000 de lei.

Protecția Animalelor Bacău s-a sesizat din oficiu în data de 25 aprilie 2023 după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini care surprind doi bărbați care aruncă din mașină un câine, pe care ulterior îl abandonează pe un câmp. Incidentul a avut loc pe raza comunei Racova, unde autoritățile s-au sesizat ulterior și i-au sancționat pe cei doi indivizi.

O tânără de 27 de ani a murit după ce a căzut în lacul Snagov. Apropiații Ramonei încă sunt în stare de șoc

Cât trebuie să plătească cei care au abandonat patrupedul

Potrivit legii 205/2004, care privește protecția animalelor, cei doi bărbați au primit o amendă de 8.000 de lei. În prezent, câinele este în siguranță și se află la o fundație din Bacău.

Având în vedere imaginile apărute în spaţiul public, pe o reţea de socializare, privind abandonarea unui câine pe raza comunei Racova, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Bacău s-au sesizat din oficiu, stabilind faptul că, la data de 25 aprilie a. c., două persoane ar fi abandonat, dintr-un autovehicul, un câine, pe raza comunei Racova. În urma verificărilor efectuate au fost identificate persoanele în cauză şi sancţionate contravenţional conform Legii 205/2004, privind protecţia animalelor, cu amendă în valoare totală de 8.000 de lei”, potrivit reprezentanților Poliţiei Judeţene Bacău.

Cum să reacționezi dacă ești martor la un asemenea incident

Tot potrivit aceleiași legi, publicată în 2014, abandonarea, alungarea, maltratarea, abuzarea sau orice formă de cruzime asupra animalelor sunt strict interzise și sunt pedepsite aspru.

David Popovici și-a donat medalia de aur copiilor bolnavi de cancer: „Cel mai important campionat este campionatul vieții”

Dacă sunteți martorul unui astfel de act de cruzime sau abandon al unui animal, trebuie să sunați la 112 sau să mergeți la prima secție de poliție și să sesizați autoritățile cu privire la acest lucru. Ulterior, se va face o plângere scrisă la DSVSA (Direcția sanitar veterinară județeană), pentru care veți primi un număr de înregistrare. Un răspuns va veni în maximum 30 de zile lucrătoare”, se arată în lege.

Din păcate, din cauza nivelului de trai scăzut, oamenii au început tot mai des să își abandoneze animalele de companie. Mulți români nu mai au suficiente venituri pentru a avea grijă de câinii și pisicile lor, așa că aleg această variantă. Totusi, acest lucru nu reprezintă o scuză, iar persoanele care apelează la un astfel de gest extrem sunt sancționate în consecință.

Surse foto: Istock.com

Surse articol: România TV 

Articolul urmator
„Închinătorii la pisici și câini nu vor moșteni Împărăția Cerurilor!", afirmă preotul Matei Vulcănescu
„Închinătorii la pisici și câini nu vor moșteni Împărăția Cerurilor!", afirmă preotul Matei Vulcănescu
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?
Incepe quiz
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.