Cine sunt sportivii care au câștigat aurul la dublu vâsle masculin, la Jocurile Olimpice. Cornea Andrei și Enache Marian au scris istorie!
Jocurile Olimpice din 2024 vor rămâne o amintire plăcută în istoria sportului românesc și un motiv de mândrie pentru întreaga țară! Mulți dintre cei medaliați cu aur sunt chiar din România, iar printre ei se află și campionii la canotaj, la dublu vâsle masculin.
După victoria lui David Popovici, care a câștigat medalia de aur la proba de înot de 200 metri liber, alți doi tineri români au uimit țările participante, reușind să se claseze deasupra celorlalți concurenți. Este vorba despre Cornea Andrei și Enache Marian, care au ieșit pe locul întâi la proba dublu vâsle masculin, aducând încă o medalie de aur României. Aceștia au obținut un timp record, de 6:12.58. Impresionant, nu?
Această medalie de aur a ajuns în posesia românilor noștri pe 1 august 2024, la doar trei zile de la momentul în care David Popovici s-a bucurat de victoria obținută la proba de înot de 200 metri liber.
Cornea Andrei, unul dintre câștigătorii probei de canotaj de la Jocurile Olimpice
Cornea Andrei, în vârstă de 25 de ani, este din Vatra Dornei și practică sportul acesta de când era foarte mic. El a obținut locul 1 și la Campionatele Europene de Canotaj de la Szeged, Ungaria, 2024.
Acum, emoțiile l-au copleșit și mai tare când s-a văzut pentru a doua oară, într-un timp atât de scurt, în postura de învingător.
„În ultima 100m nu prea mai era nimic în sufletul nostru, nici în mușchi, nici în nimic. Tot ce a venit a fost după ce am trecut linia de finish, după ce am realizat că am câștigat, după ce am văzut pe panoul oficial că am câștigat. Atunci a început să apară cea mai mare bucurie posibilă. Pentru noi, acest aur înseamnă rodul muncii noastre, toți anii de muncă din spatele nostru și în primul rând munca pentru aceste palme bătătorite.”, a spus Cornea Andrei, medaliat la canotaj, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Enache Marian, unul dintre câștigătorii probei de canotaj de la Jocurile Olimpice
Enache Marian Florin, în vârstă de 28 de ani, provine din comuna Aninoasa, Gorj. Este pasionat de sport de când era foarte tânăr și s-a apucat de canotaj la 14 ani. În 2020, a participat pentru prima oară la Jocurile Olimpice, însă a pus mâna pe medalia de aur abia acum, în 2024.
„La vârsta de 14 ani am fost selectat de către dna. Elvira Văsuț Alecu la Clubul Sportiv Bega Timișoara. Selecția a fost simplă, eram cel mai înalt din clasă, chiar din toată școala la acea vreme, iar pentru canotaj aveam parametrii ideali. Au urmat apoi discuțiile cu părinții, care la început au avut dubii să își lase copilul să plece în alt oraș, dar până la final au fost de acord. Bineînțeles că după ce am ajuns la Timișoara, acolo au urmat testările pentru a vedea dacă mă încadrez în barem. Am fost foarte încântat de plecarea mea și de ideea de a-mi lua viața în mâini, cu toate că nu știam mai nimic despre acest sport. Acum, dacă aș putea să dau timpul înapoi, pot spune ca nu aș schimba nimic.”, a spus tânărul pentru pandurul.ro.
Tânărul a dezvăluit, în cadrul aceluiași interviu, secretul său pentru rezultate din ce în ce mai bune:
„În canotaj fiecare antrenament este important, încerc să respect orice indicație primită de la antrenori și caut în fiecare zi să îmi depășesc limitele.”
Victoria de la Paris, de anul acesta, l-a făcut să realizeze că toate eforturile de până acum au meritat. Iată ce a declarat campionul la canotaj Enache Marian, pentru Antena 3 CNN:
„Este cel mai emoționant rezultat atât pentru noi, cât și pentru toți cei care ne-au susținut, atât de la Federație, Comitetul Olimpic Român, Agenția Națională pentru Sport și mulți alții. Este cel mai mare rezultat din istoria acestui sport, acestui acestei competiții, dacă se poate spune așa, pentru că am muncit 16 ani ca să obțin o asemenea medalie.
Satisfacția, mai bine spus pentru mine, înseamnă răsplata ultimilor mei 16 ani de vâslit, 16 ani în care m-am trezit în fiecare dimineață la program, 16 ani de vâslit în cele mai drastice condiții, cele mai mari dureri și toate stările pe care le-am putut trăi vreodată. Această medalie șterge din memorie toți acești ani grei.”
Cei doi sportivi s-au antrenat din greu în ultima perioadă, așa că au stat mai mult departe de familiile lor. Nu sunt căsătoriți și nu au copii, dar amândoi au relații serioase, de lungă durată, iar partenerele lor i-au susținut trup și suflet în această competiție.