„Cutia de lapte praf", noua înșelătorie din București. Mulți români s-au lăsat deja păcăliți

„Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană”. Celebra replică a lui Nae Caranfil în filmul „Filantropica” este valabilă și în zilele noastre. Iar o poveste bine ticluită care are în spate un bebeluș înfometat și înlăcrimat cu siguranță primește „pomană”.
O nouă metodă de înșelătorie își face loc în rândul locuitorilor din capitală, dar și din alte orașe. „Cutia cu lapte praf” este metoda de care escrocii se folosesc pentru a sensibiliza trecătorii și pentru a avea un profit generos la finalul „operațiunii". În ce constă și cum să ne ferim de ea?
Cum acționează escrocii?
O cutie cu lapte praf costă de la câteva zeci de lei până la aproape 200 de lei, în funcție de firma producătoare și de ingredientele pe care le conține. Dacă nu este desfăcută după ce este cumpărată din farmacie, clientul poate face ușor retur și își poate primi banii înapoi. Pe acest lucru mizează escrocii care se folosesc de această modalitate de a-și prinde în plasă victimele.
Nu fură, nu cerșesc bani, dar cer de mâncare pentru copilașul înfometat pe care îl țin în brațe sau care le așteaptă acasă. Deseori îl arată în poze pentru a sensibiliza! După ce conving trecătorii că nu mai au bani de lapte praf până când vine alocația sau partenerul le-a părăsit și copilașul plânge de foame, presupusele mame primesc o cutie (sau uneori mai multe) de lapte praf de la oamenii cu suflet mare.
Dar laptele praf plin de nutrienți, atât de necesar pentru copilul mic, nu ajunge niciodată în biberon, ci înapoi pe rafturile farmaciilor. Șarlatanii așteaptă ca persoanele cărora li s-a făcut milă de ei să plece, după care se întorc în farmacia respectivă și returnează cutia de lapte praf la prețul care este la raft.
Farmaciștii au ajuns chiar să avertizeze persoanele care se lasă păcălite cu privire la acest nou tip de înșelătorie. În acest videoclip postat pe TikTok aflați toate detaliile despre modul în care operează escrocii:
Cum te poți proteja de înșelătorie?
În primul rând, în urmă cu câțiva ani, a existat un proiect de lege în România care presupunea că persoanele care sunt surprinse dând bani cerșetorilor puteau fi amendate cu sume cuprinse între 300 și 600 de lei, semn că aceste practici nu trebuie încurajate!
În 2024, primăria Baia Mare a luat hotărârea de a sancționa oamenii care dau bani cerșetorilor cu amenzi de până la 1500 de lei! Așadar, oamenii milostivi ar putea risca o amendă usturătoare pe lângă banii pe care îi plătesc escrocilor.
Este bine ca în astfel de situații să fim puțin mai sceptici la rugămințile emoționante ale celor care cer nu neapărat bani, ci unele produse sau chiar alimente. Trebuie analizată concret situația, și, pe cât posibil, verificată povestea. Bineînțeles că acești escroci au tactici foarte bine puse la punct, dar în momentul în care insistă să fie ajutați, cel mai bine ar fi să se sesizeze autoritățile.
Această metodă, denumită „cutia cu lapte praf”, demonstrează cât de ușor pot fi manipulați oamenii prin emoții și cât de rapid pot cădea în plasa unei fraude de zile mari. Deseori persoanele care își propun să câștige astfel bani își aleg zonele mai aglomerate pentru a pune în practică planurile de înșelătorie. Așadar, farmaciile din centrul orașelor sunt cele mai vizate.
Exemplul recent are loc la o farmacie în Piața Victoriei, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de înșelătorie. Astfel, zeci de persoane susțin că au fost abordate de o femeie care le-a spus că are acasă un bebeluș și nu își permite să îi cumpere lapte praf. Ulterior, aceasta ducea cutiile de lapte praf primite la farmacie, iar în cazul în care angajatele refuzau să facă returul, erau amenințate.
Oamenii trebuie să fie mai vigilenți la modul în care își ajută semenii din banii munciți cu greu, pentru că uneori rugămințile lor fierbinți nu sunt decât înșelăciuni.



Surse foto: istockphoto.com, istockphoto.com
Surse articol: adevarul.ro, spynews.ro, observatornews.ro