Reacția Anamariei Gavrilă după ce tot mai mulți deputați POT au plecat din partid după alegerile prezidențiale. "I-au trădat pe români"

Partidul Oamenilor Tineri se află în plină criză după ce, la scurt timp după alegerile prezidențiale, șase deputați ai formațiunii și-au anunțat demisia.
Acest val de plecări de după alegerile prezidențiale, ridică numărul parlamentarilor care au părăsit POT în ultimele luni la opt, amenințând serios viitorul grupului parlamentar, care a rămas acum la limita minimă impusă de regulamentul Camerei Deputaților.
„Toate eforturile au fost ignorate”
Deputații Dumitriţa Albu, Lucian Andruşcă, Andrei Csillag, Călin Groza, Gheorghe Pîclişan și Aurora Simu au declarat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că părăsesc POT și grupul parlamentar aferent, acuzând o deviere majoră de la principiile fondatoare ale partidului.
Ei susțin că, deși au încercat să redreseze proiectul politic din interior, toate inițiativele au fost ignorate sau respinse cu ostilitate.
„Ne-am alăturat acestei mișcări suveraniste, convinși de o idee în care am crezut cu toată sinceritatea, aceea că putem construi împreună un partid democratic, transparent, responsabil și cu adevărat dedicat cetățenilor.
Din păcate, această idee s-a pierdut pe drum, iar valorile care au stat la baza proiectului nu au fost respectate. Direcția impusă de actuala conducere s-a îndepărtat profund de promisiunile inițiale.
Am încercat cu bună credință să salvăm acest proiect, dar din păcate, toate aceste eforturi au fost ignorate”, a subliniat deputata Aurora Simu în plen.
„Isteria, pozițiile și declarațiile extremiste ne dezgustă”
Deputații s-au declarat în special nemulțumiți de pozițiile extremiste abordate de către conducerea partidului.
„Acest gest este un semnal pentru toată mișcarea suveranistă și un semnal către țară, că mișcarea conservatoare din România și noi, oamenii politici care ne-am angajat să reprezentăm România cu demnitate în Europa, și nu pentru a deraia parcursul european al României, înțelegem că românii doresc în Europa, dar într-o Europă altfel. (...)
Prin urmare, noi, politicienii noi, ne desprindem de partidele politice sechestrate de lideri absoluți, aflați, din păcate, în competiții de cult al personalității și începem un alt proiect democratic.
Sfada, isteria, pozițiile și declarațiile extremiste sunt exact ceea ce dezgustă și dezamăgește electoratul de dreapta conservator-suveranist”, a mai spus deputata de Cluj Aurora Simu.
„Valorile în care am crezut au fost călcate în picioare de setea de putere”
Printr-un comunicat oficial, deputații care au demisionat, o acuză de asemenea pe Anamaria Gavrilă de „sete de putere” și „autoritarism personal”, și spun că valorile democratice în care au crezut au fost treptat călcate în picioare.
„Fiecare dintre noi a fost atras de această mișcare nouă, cu un mesaj curat, care promitea să schimbe ceva în bine. Am crezut cu sinceritate în acele idealuri.
Însă, alături de voi, am privit cu consternare – pe TikTok, pe Facebook, în Parlament, în interviuri și în tot spațiul public – cum valorile în care am crezut au fost călcate în picioare de ego-ul și setea de putere ale președintelui partidului.
Am văzut cum o promisiune colectivă de schimbare a fost transformată într-o formă de autoritarism personal: POT a devenit un partid care, în ciuda faptului că a promovat democrația, transparență în luarea deciziilor, transparență financiară și o platformă pentru oameni, a devenit exact opusul.
Idealurile de la care s-a pornit au fost înlocuite treptat de poziționări extremiste, abordări rigide și isterice, decizii opace, impuse fără nicio consultare și au adus imaginea partidului în derizoriu. Nu ne regăsim în aceste derapaje”, au transmis deputații.
Cum a reacționat Anamaria Gavrilă la valul de demisii
Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, Anamaria Gavrilă a afirmat că plecările deputaților POT reprezintă o formă de lașitate.
Președinta POT este de părere că deputații și senatorii care au demisionat nu au fost fideli misiunii suveraniste și conservatoare pe care partidul și-a asumat-o, spune ea, încă de la înființare.
„Cei care au fugit nu ne-au trădat pe noi. I-au trădat pe românii care au avut încredere în ei. (...) Acești oameni nu au fost niciodată ai noștri. N-au fost nici ai suveranismului, nici ai idealurilor pentru care milioane de români au stat la coadă să voteze.
Au fost ai intereselor personale, ai calculelor cinice, ai funcțiilor și ai confortului. Au jucat teatru cât timp le-a fost convenabil, iar acum, când lupta devine grea își dau jos masca și își arată adevărata față: cea a oportunismului și a lașității.
Nu ne-au trădat pe noi, cei din conducere. I-au trădat pe românii care le-au dat votul cu speranța că în sfârșit cineva îi va reprezenta cu demnitate. (...)
Partidul Oamenilor Tineri nu este o umbrelă pentru carieriști. Este o casă pentru cei care iubesc România necondiționat”, a scris Anamaria Gavrilă pe pagina personală de Facebook.
În urma demisiilor în masă, POT se află în derivă
Valul de plecări din POT nu este un incident izolat.
În martie, Andrei-Ionuț Teslariu a părăsit partidul și s-a afiliat PNL, iar în mai, Dorin Popa a acuzat-o pe Anamaria Gavrilă de comportament abuziv, afirmând că aceasta i-ar fi trimis mesaje în care îl amenința cu moartea.
În total, zece deputați au părăsit formațiunea, reducând semnificativ capacitatea de acțiune a partidului în Parlament.
La Senat, situația este și mai gravă: cinci din cei șapte senatori ai POT au anunțat că pleacă, ceea ce duce la dizolvarea automată a grupului parlamentar.
Cu doar 14 deputați rămași, POT mai are doar un pas până la dizolvarea grupului din Camera Deputaților. Scăderea numărului de parlamentari sub pragul de 10 ar însemna pierderea recunoașterii oficiale ca grup și, implicit, a unor resurse importante pentru partid.
Rămâne de văzut dacă POT va reuși să supraviețuiască acestei crize sau dacă se va alătura listei lungi de partide noi care, după o ascensiune rapidă, s-au prăbușit la fel de rapid.



Surse foto: facebook
Surse articol: facebook, digi24, stirileprotv
Tags: Stiri Romania