De ce nu se sărbătorește Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie anul acesta

De ce nu se sărbătorește Sfântul Gheorghe pe 23 aprilie anul acesta

Ramona Jurubita

Aproximativ un milion de români poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și așteaptă ziua în care acesta este sărbătorit, ca să aibă un motiv în plus pentru a petrece. Din păcate, anul acesta multe petreceri vor fi amânate, pentru că Sfântul Gheorghe nu se mai sărbătorește pe 23 aprilie. Înalții bisericii au decis să facă această schimbare, conform canoanelor.

În 2022, ar fi coincis cu Sâmbăta Mare, zi în care trebuie să ne îndreptăm cu toții atenția spre Mântuitorul Iisus Hristos. Astfel, cei care poartă numele de Gheorghe, George, Georgeta, Ghergina (și alte derivate) pot merge în a doua zi de Paște, 25 APRILIE, la slujba închinată sfântului după care au fost botezați și își pot serba atunci onomastica.

Madaba, Iordania - 25 noiembrie 2016. Ilustrație a legendei bătăliei Sfântului Gheorghe cu dragonul, pictată în Biserica Ortodoxă din Madaba, Iordania - care a fost construită la sfârșitul anilor 1800 și care adăpostește multe mozaicuri celebre

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul s-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El.”, a explicat pentru Basilica.ro Arhim Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române.

Conform credinței religioase, Marea Sâmbătă este asociată cu momentul în care a început biruința lui Isus Hristos asupra Iadului. Iată explicația pentru care normele canonice nu permit sărbătorirea unui alt sfânt în această zi:

„Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată”, potrivit scrierilor religioase.

Sărbătorirea Sfântului Gheorghe (care ar fi picat în Săptămâna Patimilor) a fost mutată în Săptămâna Luminată

„În calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele.”, a mai explicat Arhim Chiril Lovin.

Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia și a trăit în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Încrederea sa în Dumnezeu și în Hristos i-a dat putere să accepte nenumăratele torturi la care a fost supus, iar în ziua de 23 aprilie și-a pierdut viața, fiind ucis prin decapitare pentru că nu a vrut să renunțe la credință. Tocmai din acest motiv, 23 aprilie a rămas ziua sa de prăznuire.

Așa cum am aflat din declarațiile de mai sus oferite de Arhim Chiril Lovin, se permite o derogare de la această convenție în cazuri excepționale.

Citește și: Cele mai frumoase mesaje de Sfantul Gheorghe

Surse articol: EvzCrestinortodoxBasilica

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Durere de nedescris! Alina Luca și-a pierdut logodnicul și copilul în tragedia de la Mureș. „De ce mi i-ai luat, Doamne, pe amândoi"
Durere de nedescris! Alina Luca și-a pierdut logodnicul și copilul în tragedia de la Mureș. „De ce mi i-ai luat, Doamne, pe amândoi"
Cat de cuminte ai fost anul acesta?
Incepe quiz
Cat de cuminte ai fost anul acesta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.