Durere fără margini pentru familia regală! A murit prințul, toată lumea este în stare de șoc

Familia regală a Luxemburgului este în doliu! Prințul Frederik de Luxemburg a murit la numai 22 de ani, după o lungă și intensă luptă cu o afecțiune genetică rară.
Prințul Frederik s-a născut cu boala mitocondrială PolG, care este o boală rară ce se diagnostichează greu. Abia la 14 ani a primit adevăratul diagnostic, după nenumărate vizite la medici și la fel de multe analize.
Boala a învins
Deși a primit diagnosticul în urmă cu aproape un deceniu și a consultat o mulțume de medici, Frederik de Luxemburg nu a ieșit învingător din lupta cu boala. El s-a stins pe 1 martie 2025, la Paris. Ca printr-o ironie a sorții, decesul lui a avut loc fix la o zi după „Ziua bolilor rare” (28 februarie).
Vestea morții prințului a fost dată de tatăl său într-o declarație oficială, pe site-ul Fundației POLG, o organizație ale cărei baze au fost puse chiar de regretatul tânăr de 22 de ani. Acesta spera că fundația sa îi va ajuta pe alți oameni care suferă de aceeași afecțiune să primească mai repede și mai ușor diagnosticul și tratamentul potrivit, care încă nu a fost descoperit.
Iată ce a scris Prințul Robert de Luxemburg după moartea fiului său, dezvăluid că băiatul nu și-a pierdut umorul nici pe patul de moarte:
„Cu durere în suflet, eu și soția mea dorim să vă informăm despre decesul fiului nostru, Frederik, fondatorul și directorul de creație al Fundației POLG.
Vinerea trecută, pe 28 februarie, de „Ziua bolilor rare”, iubitul nostru fiu ne-a chemat în camera lui pentru a vorbi cu el pentru ultima oară. Frederik a găsit puterea și curajul de a-și lua rămas bun de la fiecare dintre noi pe rând - fratele său, Alexander; sora sa, Charlotte; eu; cei trei verișori ai săi, Charly, Louis și Donall; cumnatul său, Mansour; și, în final, mătușa Charlotte și unchiul Mark.
Îi spusese deja tot ce avea în suflet mamei sale extraordinare, care nu s-a dezlipit de el în ultimii 15 ani. După ce și-a luat rămas bun de la fiecare dintre noi, Frederik ne-a lăsat colectiv cu o ultimă glumă de familie de lungă durată. Chiar și în ultimele sale clipe, umorul său și compasiunea sa nemărginită l-au obligat să ne lase cu un ultim râs.... pentru a ne înveseli pe toți.”
Frederik era cel mai tânăr fiu al Prințului Robert de Luxemburg și al Prințesei Julie de Nassau.
A murit Minerva. O boală cruntă a luat-o dintre noi pe celebra astroloagă
„Frederik este supereroul meu”
Prințul Robert și-a continuat declarația, mărturisind că este extrem de mândru de fiul său care s-a luptat pentru viață.
„Frederik știe că este supereroul meu, așa cum este pentru toată familia noastră, pentru foarte mulți prieteni buni și acum, în mare parte datorită Fundației sale POLG, pentru foarte mulți oameni din întreaga lume. O parte din superputerea sa a fost capacitatea de a inspira și de a conduce prin exemplu. (...)
Așa cum spun frații săi și majoritatea celor care l-au cunoscut vreodată, „Frederik este cea mai puternică persoană pe care o cunoaștem!” Frederik a luptat cu curaj împotriva bolii sale până la sfârșit. Dorința sa indestructibilă de a trăi l-a propulsat prin cele mai grele provocări fizice și psihice. Veselul nostru Frederik vedea frumusețea în orice.”
Ce este boala PolG
Potrivit United Mitochondrial Disease Foundation, boala PolG este o tulburare mitocondrială cauzată de mutații ale genei POLG.
Tatăl Prințului Frederik de Luxemburg a explicat, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă boala avută de fiul său și cum atacă ea organismul. Iată ce a mai zis în comunicatul oficial:
„Boala POLG este o afecțiune mitocondrială genetică care privează celulele organismului de energie, provocând la rândul său disfuncții și insuficiențe progresive ale mai multor organe (creier, nervi, ficat, intestine, mușchi, funcțiile de înghițire și oculare etc.). Se poate compara cu o baterie defectă care nu se reîncarcă niciodată complet, se află într-o stare constantă de epuizare și, în cele din urmă, își pierde energia.
Frederik a fost diagnosticat cu POLG la vârsta de 14 ani, când simptomele sale se manifestau mai clar și când evoluția bolii devenise mai acută. Deoarece boala POLG provoacă o gamă atât de largă de simptome și afectează atât de multe sisteme de organe diferite, este foarte dificil de diagnosticat și nu are tratamente, cu atât mai puțin un leac.”
Din păcate, Frederik nu a putut fi salvat de medici, fiindcă nu există încă un tratament care să stopeze evoluția acestei boli. Totuși, tânărul a murit cu speranța că eforturile sale vor ajuta alți oameni să se vindece. Prin intermediul fundației lui s-au făcut inclusiv studii asupra bolii, iar persoanele cu probleme asemănătoare au primit îndrumare spre obținerea unui diagnostic.
A murit Peter Engel, producătorul celebrului serial „Salvat de clopoțel”



Surse foto: Facebook, Facebook
Surse articol: CNN, ABC, Polgfoundation