Nu Skin

Top 10 cele mai rare boli din lume

Redactor Alexa Galgau

Există boli cu care toți ne confruntăm de-a lungul vieții și pe care nu le putem evita oricât de mult ne-am dori. Pentru noi, „boală” înseamnă de cele mai multe ori o infecție, o răceală sau o problemă cu un organ, însă există și condiții medicale extrem de rare, pe care mulți dintre noi nici nu am putea să ni le imaginăm. Numite și „boli orfane”, din cauza rarității lor, aceste afecțiuni sunt pe cât de interesante, pe atât de înfricoșătoare.

Iată care sunt cele mai rare boli din lume, cu care medicii se întâlnesc aproximativ o dată la zece ani sau chiar mai rar!

Cele mai rare boli din lume

10.  Morgellons

Această boală este atât de rară, încât nici măcar nu este recunoscută de întreaga comunitate medicală, însă până acum au existat câteva mii de cazuri în lume. Specialiștii cred că ar fi vorba despre o afecțiune infecțioasă cronică și, din păcate, nu există niciun tratament disponibil pentru ea. Morgellons se manifestă prin leziuni la nivelul pielii, mâncărime și senzația că se mișcă ceva pe sub piele. Mai mult, se pare că această boală afectează și memoria, împiedicându-i pe cei afectați să aibă o viață normală.

9. Pemfigus paraneoplastic

Există multe forme de pemfigus, o boală autoimună, însă cel paraneoplastic este cel mai rar. Această afecțiune provoacă apariția unor bășici dureroase, care se transformă în leziuni ce lasă pielea expusă la infecții. De obicei, aceste leziuni apar în gură, pe buze și în gât, dar pot fi localizate oriunde pe piele. Ceea ce este și mai grav este că această boală este fatală, iar 90% dintre cei diagnosticați mor din cauza septicemiei sau a cancerului care poate sta la baza acestei boli.

8. Microcefalie

Microcefalia este o boală foarte rară, chiar dacă în ultimii ani a devenit mai răspândită din cauza virusului Zika. Ea este detectabilă imediat după naștere, iar fătul se naște cu un cap mult mai mic decât ar fi normal. Din cauza acestei boli, creierul nu poate să se dezvolte cum trebuie și rămâne de dimensiuni reduse. Copiii care se nasc cu microcefalie suferă de retard și au multe alte probleme de sănătate care le scurtează viața.

7. Von Hippel-Lindau

Una dintre cele mai rare boli din lume este Vin Hippel-Lindau, care afectează un om din 35.000. Este o condiție genetică ce se manifestă prin creșterea tumorilor, adesea benigne, dar alcătuite din vase de sânge, în diferite părți ale corpului, multe dintre ele în sistemul nervos central. Aceste mici tumori pot apărea pe retină, pe creier și în măduva spinării. Dacă nu sunt tratate, ele pot duce la atacuri cerebrale, infarct și boli cardiovasculare.

6. Kuru

Această boala fatală este întâlnită doar în Noua Guinee, în cadrul unui trib care locuiește într-o anumită zonă a acestei regiuni. Boala este provocată de canibalism, în special din cauza consumului de creier. Cei care se îmbolnăvesc nu mai pot mânca și nu se mai pot ridica, ajungând să moară după câteva luni de comă. Datorită eforturilor guvernului de a stăvili canibalismul, această boală este aproape complet eradicată.

5. Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP)

FOP este o boală rară care distruge țesutul conectiv al corpului și afectează doar un om din 2 milioane. Până acum au fost confirmate circa 700 de cazuri în lume, dintre care 285 numai în SUA. FOP este diagnosticat în momentul când țesuturile fibroase, precum ligamentele sau mușchii, se osifică atunci când apar leziuni. Aceasta înseamnă că orice lovitură poate să provoace o creștere a masei osoase în corp. Din păcate, nu există niciun remediu pentru această boală, iar varianta de îndepărtare chirurgicală a mase osoase suplimentare nu rezultă decât în sporirea acesteia. 

4. Boala Fields

Aceasta este cea mai rară boală din lume și este numită după două fete gemene care suferă din cauza ei, Catherine și Kirstie Fields, în lipsa unei denumiri medicale concrete. Medicii o clasifică drept boală neuromusculară, în cadrul căreia mușchii din corp se degradează treptat, ceea ce limitează capacitatea de mișcare. Deoarece boala este atât de rară, medicii nu pot ști exact cum va evolua și nu pot găsi niciun remediu pentru ea. De când au fost diagnosticate, cele două fete au ajuns în scaunul cu rotile și nu pot face nici cele mai simple lucruri care necesită mișcare.

3. Progeria

Progeria este o boală care afectează unul din 8 milioane de copii, iar cei mai mulți dintre copiii bolnavi nu trăiesc mai mult de 13 ani, însă au existat și cazuri în care au reușit să ajungă până la vârsta de 20 de ani. Este o boală genetică în cadrul căreia o mutație provoacă îmbătrânirea accelerată, de unde derivă și complicațiile fatale ale afecțiunii. Medicii au încercat să o trateze pe cale hormonală, dar și cu medicamente anticancer, însă nu au existat până acum rezultate pozitive.

2. Poliomielită

Poliomielita a fost prima oară recunoscută ca boală în 1840 și este transmisibilă de la persoană la persoană sau prin intermediul alimentelor ori apei contaminate. Multe cazuri de poliomielită nu prezintă simptome, decât dacă boala este introdusă în organism prin sânge. În cele mai multe cazuri, această afecțiune provoacă paralizie și slăbiciune musculară. Deși a fost foarte răspândită la începutul anilor '90, crearea vaccinului a dus la eradicarea ei în 36 de țări, iar din 2006 numai patru țări din lume s-au mai confruntat cu epidemia de poliomielită.

1. Variolă

Cu toții am auzit de variolă, mai ales datorită vaccinului care se face pentru a împiedica apariția acestei boli contagioase. Ea este caracterizată de febră mare, oboseală și erupții cutanate care acoperă în cele din urmă tot corpul. Aceasta a fost cândva una dintre cele mai periculoase boli din istorie, omorând mai bine de 500 de milioane de oameni în secolul XX. Astăzi, variola este foarte rară, datorită vaccinului care există împotriva ei. Din păcate, curentul antivaccinare care a început să se dezvolte în lume ar putea să ducă la o reapariție a acestei boli cumplite.

Ai auzit până acum de aceste boli rare?

Descoperă și cinci boli care au fost aproape eradicate după apariția vaccinurilor!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta