Ministrul Agriculturii: „Îndemn consumatorii să folosească legumele româneşti pentru că sunt verificate”

Ministrul Agriculturii: „Îndemn consumatorii să folosească legumele româneşti pentru că sunt verificate”

Lorena Pintilie

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit joi despre situația unor agricultori din Buzău, producători locali de roșii, în a căror posesie au fost descoperiți peste 400 de litri de pesticide, plasați în apropierea serelor, cu mult peste cantitatea permisă. Ministrul a asigurat că România are o Hotărâre de Guvern care să-i pedepsească pe cei care recurg la astfel de soluții.

De curând au apărut rezultatele preluate de laborator prelevate de pe roșiile unor producători din Buzău, după ce aceștia au fost prinși că au folosit peste 400 de litri de pesticid pentru a stropi roșiile proaspăt culese. Cantitatea este de șapte ori mai mare față de normele admise.

Deși au fost descoperită această cantitate uluitoare de pesticide în depozitele celor doi producători locali, toate testele făcute la Buzău au arătat că, de fapt, nu s-au folosit pesticide peste norma admisă. Așadar, din acest punct de vedere, toate legumele ar fi „numai bune pentru consum”.

Minstrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ulterior, joi, 18 mai, că România are o Hotărâre de Guvern „destul de solidă” cu privire la acest aspect din sfera agricolă și în îndeamnă pe români să achiziționeze produse locale.

La un pas de tragedie! O familie din Târgu Jiu a mâncat ciorbă cu insecticid

Urmăresc această activitate, cât şi celelalte în aşa fel încât să asigurăm populaţia ţării că producătorii români fac legume cu produse omologate şi trebuie să trateze. E şi ca omul. Planta are şi ea pori şi dăunători, dar trebuie după tehnologie, iar specialiștii fac acest lucru în aşa fel încât să protejeze sănătatea plantelor, dar în acelaşi timp să asigure produse sănătoase pentru români. Îndemn consumatorii să folosească legumele româneşti pentru că sunt verificate. Avem o Hotărâre de Guvern extrem de bine pusă la punct vizând această problematică a sănătăţii plantelor. Am dat hotărârea de guvern înainte de anul trecut ca fermierii să ştie ce au de făcut”, a declarat ministrul.

Scandalul roșiilor stropite

Scandalul „legumelor toxice” a început după ce agenții Poliției Județene Buzău a anunțat că doi bărbați din localitatea Pitulicea sunt suspectați de comercializarea unor legume tratate cu substanțe toxice interzise în România. După ce a avut loc o întâlnire a tuturor producătorilor de legume din zonă, primarul localității a transmis că produsele cultivate în serle din comună respectă în totalitate normele de siguranță alimentară impuse de Ministerul Agriculturii.

De asemenea, un alt scandal legat de produsele cultivate de producătorii locali a izbucnit după ce mai mulți oameni au sesizat că unii agricultori din Olt stropesc roșiile proaspăt culese pecntru a accelera procesul de coacere a acestora. Aceștia forțează coacerea roșiilor din dorința de a prinde un loc în această perioadă la tarabele din piață, pentru a putea vinde legumele la preț mai mare.

Și această situație a ajuns la urechile ministrului Agriculturii care a decis să meargă în control chiar atunci. Dar, în loc să fie vorba despre un control aspru, vizita s-a transformat mai degrabă într-un „spot publicitar”. După ce a ajuns la serele din localitatea Izbiceni, acesta a fost surprins în timp ce mușcă cu poftă dintr-o roșie adăugând câteva secunde mai târziu că „roșiile nu sunt stropite, sunt numai bune de mâncat”. Ulterior s-au ridicat probe doar de pe legumele din seră, nu și de pe cele aflate în depozite, acolo unde ar avea loc, de fapt, stropirea.

„De vină” este termenul scurt de înscriere în programul guvernamental „Tomata”

Reprezentanul fermierilor din Olt a declarat ulterior că agricultorii au fost împinși să recurgă la aceste „soluții” din dorința de a se înscrie în programul guvernamental „Tomata” care anul acesta a fost deschis doar până pe 1 aprilie.

O tânără din Iași a ajuns la spital crezând că este însărcinată. Medicii au descoperit că avea o tumoare de 11 kilograme

Din teama că nu vor putea beneficia de acest program s-ar putea ca o parte din fermieri, așa cum ați zis și dumnevoastră, să folosească aceste substanțe interzise. Anul trecut, România a avut o producție de peste 2 milioane de tone de legume și 716.000 de tone de fructe. Din toată această cantitate, au fost luate doar 2.631 de probe. Dintre acestea au fost descoperite doar 18 produse care înregistrau valori ale pesticidelor, peste limita admisă”, a explicat Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.

Din păcate românii nu prea pot verifica produsele care ajung la ei pe masă, având în vedere că nu se pune deloc accent pe testarea legumelor înainte de a fi puse în vânzare. În țara noastră există doar două laboratoare unde pot fi verificate legumele și fructele producătorilor români: în București și în Maramureș.

Surse foto: Facebook - Petre Daea 

Surse articol: România TV, Digi24, Antena 3 CNN

Articolul urmator
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Ce personaj din basmele romanesti esti?
Incepe quiz
Ce personaj din basmele romanesti esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.