Ministrul de Interne revine cu lămuriri: unde vom putea ieși din localitate, concret, din 15 mai

Ministrul de Interne revine cu lămuriri: unde vom putea ieși din localitate, concret, din 15 mai

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Așteptăm cu nerăbdare data de 15 mai și mulți dintre noi sperăm că vom putea pleca în vacanțe. 

Conform declarațiilor Ministrului de Interne, Marcel Vela,  după 15 mai persoaele se pot deplasa fără să țină cont de limita de municipiu sau de județ. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care stau în zone metropolitane, respectiv orașe mari care au dezvoltat o zonă periurbană, precum București, Cluj sau Timișoara, unde este dificil de impus o limită administrativă. 

Marcel Vela

Sursa foto: Facebook

Unde ne putem deplasa după 15 mai

Marcel Vela a răspuns unor întrebări care vizau deplasările în afara localității, transcriind răspunsurile și pe Facebook. 

Întrebare: Prin părăsirea localității se înțelege limita de municipiu sau limita de județ?

„Vreau să vă spun că au fost discuții cu privire la ce înseamnă această limită și există foarte multe zone, inclusiv Bucureștiul care este foarte legat de județul Ilfov.
De exemplu, sunt mulți cetățeni din județul Ilfov care locuiesc în București sau mulți bucureșteni care sunt în București, lucrează aici dar și-au stabilit domiciliul în zona limitrofă Bucureștiului, care ține din punct de vedere teritorial administrativ de județul Ilfov.

Atunci se punea problema să discutăm despre zone metropolitane pentru a determina o limită locativă, să spun așa, lucru care se întâlnește nu doar în București, ci și în Cluj, în Timișoara, Oradea, în alte mari municipii care au dezvoltat o zonă periurbană cunoscută ca și zonă metropolitană și, în acest context, am decis următorul lucru: puteți sa mergeți, să părăsiți localitatea fără a ține cont de limita de municipiu sau limita de județ, așadar nu este impusă o limită pentru că era foarte dificil de impus limita în aceste zone metropolitane și, în consecință, nu va exista o limită teritorial administrativă în cadrul căreia să vă puteți deplasa sau să nu vă puteți deplasa."

Întebare: : Putem merge începând cu data de 15 mai la iarbă verde, plajă, având în vedere că trebuie să ieșim din localitate la vreo 5 km?

”Puteți merge începând cu 15 mai unde doriți dvs, EVIDENT RESPECTÂND REGULILE impuse în ORDONANȚELE MILITARE, REGULI care VOR FI PRELUATE ÎN DECIZIA Comitetului Național Pentru Situații Speciale de Urgență, în sensul în care să păstrați distanța socială, să aveți materiale de protecție și, evident, să îndepliniți toate condițiile care țin de igiena personală, să vă spălați des pe mâini și SĂ FACEȚI TOT CE AȚI FĂCUT ȘI PÂNĂ ACUM PENTRU A OPRI RĂSPÂNDIREA NOULUI CORONAVIRUS.”

Răspunzând unei alte întrebări, Vela a spus că după 15 mai nu va mai fi nevoie de completarea declaraţiilor pe proprie răspundere pentru că se aşteaptă la o “responsabilitate la fel ca şi până acum din partea cetăţenilor”.

plimbare

Când se vor relua zborurile internaționale

Întrebat fiind când se vor relua zborurile şi dacă se va sta în carantină instituţionalizată la întoarcerea din Marea Britanie, Vela a explicat că zborurile între România şi alte ţări se vor relua în funcţie de situaţia din ţara respectivă.

“Anglia pentru moment este în zona roşie, în momentul în care va fi în zona galbenă, nu veţi mai sta în carantină, se va impune izolarea la domiciliu. Dacă Anglia va rămâne încă două săptămâni, o lună în zona roşie, atunci carantina este o metodă prin care epidemiologii susţin că se pot opri cât mai eficient infecţiile cu coronavirus în rândul cetăţenilor care locuiesc în România”, a afirmat Vela.

Surse foto: Facebook, IStock

Articolul urmator
Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante
Vă mai aduceți aminte de Sorina, fetița din Baia de Aramă? Adopția ei a împărțit România în două, dar a ajuns acolo unde i-a fost dat, în ciudat piedicilor constante
Răspunde la 6 întrebări și îți vom spune în ce stadiu ce află relația ta!
Incepe quiz
Răspunde la 6 întrebări și îți vom spune în ce stadiu ce află relația ta!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.