Moment istoric în România. Bancnota cu chipul unei femei intră în circulație de la 1 decembrie

Moment istoric în România. Bancnota cu chipul unei femei intră în circulație de la 1 decembrie

Alida Enache

Data de 1 decembrie primește o nouă însemnătate anul acesta. Prima bancnotă românească care va avea imprimat chipul unui femei va fi pusă în circulație chiar cu ocazia Zilei Naționale a României, după cum a anunțat Banca Națională a României (BNR). Deși în anul 2019 Banca Națională anunțase că această bancnotă va fi pusă în circulație începând cu anul 2020, ea este lansată abia acum, în anul 2021, cu o întârziere de un an.

Imagine cu o bancnotă românească de 100 de lei și cu mărunțiș

Începând cu data de 1 decembrie 2021, Banca Națională a României va pune în circulație o bancnotă cu valoarea nominală de 20 lei. Noua bancnotă va fi prezentată publicului vineri, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.”, a menționat BNR.

Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei și pe ea va fi prezentă Ecaterina Teodoroiu, femeia eroină care a luptat în Primul Război Mondial și care a trăit între anii 1894 și 1917.

„Este prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentă o personalitate feminină: Ecaterina Teodoroiu. Se răspunde astfel interesului public legitim, care a găsit o largă susținere la nivelul societății, susținându-se consolidarea egalității de gen și a rolului major al personalităților feminine în istoria și societatea românească”, au mai adăugat reprezentanții BNR.

Noua bancnotă de 20 de lei va avea dimensiunile de 136 x 77 mm și va fi imprimată pe un suport de polimer, în tehnică mixtă plană/în relief. Culoarea predominantă va fi verde-oliv. Pe aversul bancnotei vom regăsi chipul Ecaterinei Teodoroiu, anii în care a trăit aceasta și o ilustrație cu un buchet de brândușe. De altfel, tot pe aversul bancnotei, în plan secund vom vedea și o insignă a Asociației Cercetașii României. Ecaterina Teodoroiu, pe numele său real Cătălina Vasile Toderoiu a fost și cercetașă pe parcursul scurtei sale vieți. Pe spatele bancnotei putem observa o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine cu Mausoleul de la Mărăști, loc în care eroina și-a pierdut viața și o floare de crin.

Alte elemente care se vor regăsi imprimate pe bancnotă: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECI”, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, data punerii în circulație „1 decembrie 2021”, un medalion cu sigla BNR, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR” și o stilizare a însemnului de armă al infanteriei.

Bancnota va fi pusă în circulație prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Timiș, Constanţa, Dolj și Iaşi ale Băncii Naţionale a României. Pentru a nu se permite falsificarea acesteia, bancnota include și o serie de elemente de siguranță, iar unele dintre ele pot fi detectate cu aparatură specială.

„În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă - unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar. (...) Punerea în circulație a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se va face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași şi Timiș ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăților în numerar către instituțiile de credit/Trezoreria Statului”, potrivit comunicatului de presă transmis de Banca Națională a României.

De altfel, tot cu ocazia zilei de 1 decembrie 2021, BNR va lansa în circuitul numismatic replica pe suport de polimer după prima bancnotă de 20 lei emisă de Banca Națională a României în anul 1881. Tirajul este de 30.000 bucăți, iar prețul de vânzare al replicii este este de 100,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv pliantul de prezentare.

Citește și: Se deschide Târgul de Crăciun în București! Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea participa

Surse articol: Digi24, Știridinlume, G4media

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Viața bate filmul! Fiul unei femei de serviciu din Suceava a ajuns director la școala unde lucrează mama lui
Viața bate filmul! Fiul unei femei de serviciu din Suceava a ajuns director la școala unde lucrează mama lui
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.