Moment istoric: România, forțată de CEDO să recunoască oficial cuplurile de același sex

Moment istoric: România, forțată de CEDO să recunoască oficial cuplurile de același sex

Anca Marcus

Într-un moment istoric pentru România, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a luat o decizie cu implicații semnificative în ceea ce privește drepturile LGBT+ în țară. CEDO a hotărât în mod categoric că statul român trebuie să recunoască oficial cuplurile de același sex și să le acorde aceleași drepturi și protecție ca și cuplurilor heterosexuale. 

Ce înseamnă acest lucru mai exact pentru România? Hai să dezbatem puțin subiectul.

Decizia CEDO vine în urma unui proces îndelungat și a unei lupte susținute pentru recunoașterea și respectarea drepturilor persoanelor LGBT+ din România. Este important de menționat că Guvernul României a contestat această hotărâre anterior, dar acum, cu decizia fermă a CEDO, lucrurile sunt mult mai clare.  

Ce înseamnă această hotărâre pentru comunitatea LGBT+ din țara noastră? Ei bine, în primul rând, ea reprezintă recunoașterea oficială a relațiilor lor. 

Mai exact, de acum înainte cuplurile de același sex pot să se căsătorească legal în România și să beneficieze de aceleași drepturi și protecții legale ca și cuplurile heterosexuale. Poate sună simplu, dar este un pas mare spre egalitate.

De unde a început totul

Totul a început în urmă cu 5 ani, cu o plângere depusă la CEDO de către doi parteneri de același sex, Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, susținuți de alte 20 de familii LGBT+. 

Cei doi au contestat refuzul statului român de a recunoaște legal relația lor de familie.

Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru îmbărăcați în cămăși într-o biserică

CEDO a dat dreptate acestor cupluri în mai 2023, constatând că România încălcase dreptul la respectarea vieții private și de familie, conform Articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Curtea a subliniat că acest drept nu ar trebui să fie diferit pentru cuplurile de același sex și că guvernul român nu a avut motive suficient de puternice pentru a-l refuza celor doi.

CEDO a subliniat că statul a greșit și că trebuie să asigure respectarea vieții private și de familie indiferent de orientarea sexuală.

„Solicitarea rușinoasă a României de a relua procedura la Marea Cameră a CEDO in cazul celor 21 de familii formate din persoane de același sex a fost RESPINSĂ ca inadmisibilă.
E timpul pentru protecția juridică a familiilor LGBT din România! Decizia CEDO este definitivă in cazul Buhuceanu& Ciobotaru și a celorlalte familii și trebuie pusă în aplicare de statul român. Mulțumiri ACCEPT pentru susținere!”, a declarat Florin Buhuceanu.

Lupta anti-discriminare continuă 

Hotărârea CEDO este considerată un pas important către egalitate și toleranță în societatea românească.

Cu toate acestea, este important de subliniat că există încă mult de lucru pentru a combate discriminarea și stigmatizarea comunității LGBT+ în România. În ciuda acestor progrese, persoanele LGBT+ din România se confruntă în continuare cu numeroase provocări și obstacole.

Discriminarea și prejudecățile rămân o realitate în multe părți ale societății românești, iar această hotărâre nu rezolvă toate problemele.

față pictată în culorile curcubeului

Însă avem și motive de sărbătoare, căci hotărârea CEDO marchează un punct de cotitură în lupta pentru drepturile LGBT+ în România și este văzută ca un pas înainte către o societate mai incluzivă și echitabilă. Este un moment important în care România este chemată să respecte drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor săi, indiferent de orientarea lor sexuală.

Asociația Accept, prima și cea mai importantă organizație neguvernamentală din România care apără drepturile persoanelor LGBT, se bucură de această reușită:

„Deşi formează familii bazate pe iubire şi respect reciproc şi îşi îndeplinesc toate obligaţiile şi îndatoririle în faţa statului, persoanele LGBT sunt condamnate la invizibilitate şi nesiguranţă în lipsa unor legi adaptate realităţilor sociale.

Nu se pot vizita la spital, nu pot moşteni bunurile obţinute împreună de-a lungul vieţii, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit”, a transmis Florina Presadă, directoare executivă a asociației.

Așadar, această hotărâre reprezintă un pas semnificativ către egalitatea de gen în România. În plus, este un apel la toleranță și respect pentru toți cetățenii, indiferent pe cine iubesc.

Faptul că am fost crescută de doi tați nu m-a făcut să fiu gay - așa că hai să încetăm cu concepțiile greșite

Surse foto: Pexels, Pexels, Facebook

Surse articol: România Europa Libera, Gândul, Hotnews

Articolul urmator
Cât câștigă un lucrător comercial în România? Ce salarii au oamenii care pun produsele la raft și nu numai
Cât câștigă un lucrător comercial în România? Ce salarii au oamenii care pun produsele la raft și nu numai
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.