Numărul româncelor cu soți mai tineri s-a dublat în ultimii 30 de ani. Care este explicația?

Numărul româncelor cu soți mai tineri s-a dublat în ultimii 30 de ani. Care este explicația?

Alida Enache

Timpul a trecut, vremurile s-au schimbat, iar tabu-urile sociale au dispărut. Astăzi, româncele se căsătoresc cu bărbați mult mai tineri decât ele și pare că nu le mai pasă de gura rea a lumii. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), numărul româncelor cu soți mai tineri s-a dublat în ultimii 30 de ani.

În trecut, dezechilibrul de vârstă era acceptat într-un cuplu doar atunci când bărbatul era mai mare. Cazurile în care femeia era cu mult mai în vârstă față de partenerul ei nu erau acceptate de societate și nici foarte des întâlnite. În 1990, doar 5% dintre căsătorii erau încheiate între bărbați mai tineri decât soțiile lor. În 2021, procentul s-a dublat, crescând până la 11%.

Imagine cu un mire și o mireasă în biserică

Conform datelor INS, în primii ani după Revoluție, cele mai multe astfel de nunți aveau loc în cazul grupei de vârstă 20-24 de ani. Mai apoi, în 1996, acest tip de mariaj se întâlnea cu preponderență în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani. Pare că lucrurile au mai evoluat acum, iar principala grupă de vârstă care preferă un astfel de mariaj în cazul femeilor este de 30-34 de ani.

Mai mult, în 1990, vârsta medie de căsătorie în cazul femeilor era de circa 23,7, iar în cazul bărbaților era de circa 26 de ani. În 2020, lucrurile s-au schimbat și din aceste puncte de vedere. Bărbații se căsătoresc cu 10 ani mai târziu, iar femeile mai așteaptă încă vreo 7 ani să spună “da” în fața altarului, comparativ cu situația din 1990.

Care este explicația acestui fenomen?

Ei bine, acest trend în care femeile se căsătoresc cu bărbați mult mai tineri ca ele este foarte des întâlnit în țările cu un nivel de trai ridicat și se pare acum prinde amploare și în România. Experții în sociologie spun că femeile aleg să facă asta deoarece tot mai multe dintre ele sunt independente financiar, iar atunci când încep o nouă relație țin cont de alte considerente față de 1990. Acestea aleg cu inima, nu mai țin cont de vârstă sau de rasă și nici nu le pasă că vor fi judecate de societate.

„Înainte de '90, în România a existat o presiune a întemeierii unei familii, exista o taxă pe celibat. Tinerii iau decizia să se căsătorească mult mai târziu și în general mai rar și mai avem o secundară, o altă discuție legată de decizia de a face un copil, care acum se face de cele mai multe ori în afara unei relații de tip căsătorie.”, a explicat antropologul Bogdan Iancu.

„Aceste reguli se referă în primul rând la statut. În trecut femeile erau mai degrabă casnice, petreceau mai mult timp acasă cu copiii și în mod natural în dinamicile de cuplu aveau nevoie de un partener care să producă cât mai mult și să întrețină familia.”, spune psihologul Raluca Anton, căsătorită și ea cu un bărbat mai tânăr.

Atât vârsta medie în cazul primei căsătorii, cât și vârsta medie a căsătoriei în general au înregistrat o creștere ușoară și se pare că această tendință ascendentă se menține și în continuare. Fenomenul influențează în mod negativ natalitatea, reducându-se perioada fertilă conjugală.

Citește și: De ce ne fascinează aurul?

Surse articol: Digi24, Stirileprotv, Hotnews

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Alexandra, mama care a murit în maternitatea din Botoșani, nu a mai apucat să-și serbeze cei 26 de ani. În loc de "la mulți ani", a răsunat "ne rugăm pentru sufletul roabei lui Dumnezeu"
Alexandra, mama care a murit în maternitatea din Botoșani, nu a mai apucat să-și serbeze cei 26 de ani. În loc de "la mulți ani", a răsunat "ne rugăm pentru sufletul roabei lui Dumnezeu"
Care este numarul tau norocos?
Incepe quiz
Care este numarul tau norocos?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.