O femeie din Constanța a fost operată greșit de cancer și i-a fost extirpat un sân. Va primi acum despăgubiri de 50.000 de euro
Maria Tusă, o femeie din Constanța, va primi despăgubiri de 50.000 de euro după ce a fost victima unui caz de malpraxis care i-a marcat viața.
După un șir lung de procese, care au durat 15 ani, Tribunalul Constanța a decis că medicul oncolog și Spitalul Județean Constanța sunt vinovați și trebuie să plătească despăgubiri.
„M-a diagnosticat pur și simplu, fără niciun fel de analiză...”
Maria Tusă își amintește cum coșmarul său a început în urmă cu 15 ani, când a descoperit un nodul la sân și a decis să facă investigații.
„M-a diagnosticat pur și simplu, fără niciun fel de analiză, fără... Pur și simplu o palpare, atât. Neoplasmă mamară. La a doua internare mi-a pus și gradul, gradul 3 B”, a povestit femeia.
În urma acestui diagnostic, medicul i-a recomandat să înceapă chimioterapia, iar după două cure, a fost îndrumată să se opereze.
„Am făcut chimioterapie prima dată, după aceea m-a trimis, după două cure de chimioterapie, să iau legătura cu un chirurg. M-a operat, mi-a scos tot sânul... După ce mi-au scos sânul, mi-a fost recomandat să fac și histerectomie totală. Am făcut...", a spus Maria Tusă.
Adevărul a ieșit la iveală abia doi ani mai târziu
În 2010, Maria Tusă a cerut o a doua opinie la Institutul Oncologic din București. Medicii de acolo au descoperit că femeia nu a avut niciodată cancer de fapt.
„Eram în dubii, pentru că eu mă simțeam sănătoasă. Am luat lamele și am plecat la București și atunci, cu rezultatul de la IOB, am aflat că nu a fost, de fapt, cancer. O mastoză chistică. Pur și simplu, un nodul malign, care se putea trata oricum altfel, decât prin operație”, a explicat femeia.
15 ani de procese
După această descoperire, Maria Tusă a început un lung șir de procese. În instanță, avocata sa, Mihaela Ispas, a explicat că diagnosticul greșit și tratamentele inutile au afectat grav viața pacientei.
„A fost un drum interminabil de 15 ani. CEDO a sancționat din această perspectivă faptul că legislația care ne este deschisă atât nouă, tuturor pacienților, este extrem de ambiguă”, a spus avocata femeii.
Calvarul psihologic a fost copleșitor pentru femeie, care se confruntă și în ziua de astăzi cu probleme emoționale grave.
„A fost groaznic, atâția ani, atâtea instanțe de judecată, de atâtea ori prezentă, nu am lipsit niciodată de acolo și a fost... nu știu, super greu pentru mine. M-au dărâmat psihic, dar am învățat că trebuie să rămân în picioare să merg mai departe”, a declarat Maria Tusă.
Decizia instanței
Anul trecut, CEDO a acordat Mariei Tusă despăgubiri de 9.700 de euro pentru încălcarea dreptului la viață și familie, conform articolului 8 din Convenție.
Recent, Tribunalul Constanța a decis că Spitalul Județean și medicul oncolog sunt vinovați de malpraxis și trebuie să îi plătească victimei suma de 50.000 de euro. Decizia este definitivă și executorie, însă valoarea sumei poate fi atacată de ambele părți implicate.
„M-au jignit că aș fi vrut, cumva, să mă îmbogățesc pe spatele dumnealor sau doamna doctoriță m-a făcut ipocrită”, a mai adăugat Maria Tusă.
Reprezentanții spitalului nu au dorit să comenteze cazul, iar medicul oncolog implicat, Iuliana Pleș, a refuzat să ofere declarații: „Nu am dat niciodată niciun punct de vedere”.
Maria Tusă privește decizia instanței ca pe o victorie amară, deoarece nu poate recupera niciodată tot ce a pierdut din cauza neglijenței medicilor.
„N-am mai fost conștientă câteva luni de zile”
„Mă bucur că am câștigat. Depresia la mine, m-a dărâmat… n-am mai fost conștientă câteva luni de zile, până am fost obligată să merg la psihiatru să recunosc că am o problemă și de atunci am o problemă, de atunci iau tratament psihiatric.
Îl iau, mă liniștesc, dar viața mea unde este? Mi-o poate da cineva înapoi? Nu. Nimeni”, a spus femeia, dezamăgită de întreg procesul prin care a trecut.
Cazul Mariei Tusă scoate din nou la lumină problemele majore din sistemul de sănătate din România, inclusiv lipsa unei legislații clare pentru malpraxis.
Deși a câștigat în instanță, Maria Tusă rămâne cu traumele unei greșeli medicale care i-a schimbat viața pentru totdeauna.
Surse foto: istockphoto, ziarulamprenta, ziarulamprenta
Surse articol: europalibera, stirileprotv, digi24