Unde poate ajunge neglijența medicală: O femeie de 31 de ani a fost diagnosticată superficial cu dureri menstruale, când avea de fapt cancer în stadiul 4

O femeie de 31 de ani din Londra a fost diagnosticată greșit timp de luni de zile, în ciuda simptomelor alarmante, și a aflat prea târziu că suferă de cancer de col uterin în stadiu terminal.
Charley Jayne Law a fost trimisă acasă de mai mulți medici cu explicația că sângerările abundente pe care le avea erau „doar simptome ale menstruației”, când, în realitate, boala îi punea deja viața în pericol.
Niciun medic nu a luat-o în serios
Între lunile septembrie și decembrie 2024, Charley a fost de mai multe ori la spital acuzând dureri și sângerări abundente.
Uneori, femeia elimina cheaguri de sânge de mărimea palmelor ei. Cu toate acestea, fiecare vizită s-a încheiat cu același verdict superficial: „Este doar menstruația ta”.
Niciun medic nu a efectuat un examen amănunțit, iar tânăra mamă a fost nevoită să îndure simptomele tot mai grave fără a avea răspunsuri clare.
Charley Jayne, mamă a trei copii, spune că toți medicii care au consultat-o erau bărbați, și niciunul dintre ei nu i-a luat în serios simptomele.
„Am știut că e ceva foarte grav”
Situația s-a schimbat abia pe 16 ianuarie 2025, când a ajuns la secția de ginecologie de la King's College Hospital.
De data aceasta, medicul care a consultat-o și-a dat seama imediat că ceva era în neregulă.
„Nici măcar 10 secunde nu au trecut de la începutul examinării și am știut că e ceva foarte grav. Se citea pe fața ei”, își amintește Charley.
Pe 27 ianuarie a primit vestea care i-a schimbat radical viața: cancer de col uterin în stadiul 4.
Întreaga perioadă în care medicii i-au ignorat simptomele a permis bolii să avanseze, reducându-i dramatic șansele de supraviețuire.
A fost nevoită să-și lase copiii în grija statului
În momentul diagnosticului, Charley era atât de slăbită, încât a fost internată de urgență.
Din cauza stării critice, a trebuit să ia una dintre cele mai grele decizii din viața ei, și anume să-și lase copiii în plasament temporar.
„Corpul meu era pe cale să cedeze, deoarece, până în ultima clipă, am continuat să fiu mamă: să duc copiii la școală, să mă ocup de ei, să am grijă de casă (...) Am cerut ajutor de la serviciile sociale, de la școala copiilor, de la oricine putea face ceva.
Până la urmă a trebuit să iau cea mai grea decizie: să las copiii, care nu au stat niciodată departe de mama lor, nici măcar o noapte, în plasament de urgență. Știam că, dacă nu mă duc la spital, erau șanse să nu mai fiu aici a doua zi”, a mărturisit ea pentru publicația The Mirror.
„Fiica mea este încă un bebeluș”
Cei trei copii, dintre care doi au nevoi speciale, se luptă acum să înțeleagă de ce mama lor nu se poate întoarce acasă.
„Amândoi băieții mei au nevoi speciale, ceea ce face ca acest lucru să fie de zece ori mai greu, deoarece se străduiesc să înțeleagă de ce mama nu poate pur și simplu să vină acasă. Iar fiica mea este încă un bebeluș care vrea să fie cu mama ei.
Pe parcursul tuturor acestor momente, copiii mei au fost sprijinul și lumina mea în întuneric. Le-a fost dată peste cap lumea așa cum o știau, dar au fost minunați și vreau să fiu capabilă să creez cât mai multe amintiri cu ei, să fac cât mai multe poze și videoclipuri pentru ca ei să le poată privi când nu voi mai fi aici”, a mai spus Charley Jayne Law.
În fața acestei tragedii, rudele și prietenii tinerei mame au demarat o strângere de fonduri pentru a-i oferi o vacanță de neuitat alături de copiii ei, o ultimă ocazie de a petrece timp împreună.
Cei care doresc să o sprijine pe Charley și familia ei, o pot face aici.
În sistemul medical, femeile sunt tratate cu superficialitate
Cazul acestei mame scoate din nou la lumină o problemă gravă din sistemul medical.
Mai exact, superficialitatea și lipsa de interes cu care sunt tratate femeile care se prezintă la spital cu probleme ginecologice sau de altă natură.
Tendința de a nu crede ce spun femeile despre simptomele lor este strâns legată niște vechi stereotipuri.
De multe ori, medicii consideră că femeile exagerează și sunt conduse de emoții. Această prezumție vine la pachet cu reversul stereotipului, și anume că bărbații sunt stoici în fața durerii, astfel încât atunci când ajung la medic, există presupunerea că trebuie să fie cu adevărat ceva în neregulă cu ei.
De altfel, majoritatea oamenilor presupun că bărbații sunt reticenți în a căuta îngrijiri medicale, în timp ce femeile merg la medic pentru orice inconvenient.
Acesta este unul dintre motivele principale pentru care femeile nu sunt luate în serios și primesc un diagnostic mult prea târziu.
Neglijența medicală i-a furat acestei mame șansa de a mai lupta cu boala. Acum, tot ce îi rămâne este să își trăiască fiecare zi alături de copiii ei, atât cât îi va mai permite timpul.



Surse articol: mirror