O femeie din Suceava a fost la un pas să-și piardă viața din cauza unei farse la 112

O banală farsă la 112 poate costa viața unui om. O simplă glumă se putea transforma într-o tragedie pentru o familie din Suceava, care a avut nevoie de ajutorul ambulanței după ce un membru al familiei a fost înțepat de o viespe.
Iată cum își pot pierde viața pacienții din cauza „farselor morții”.
O femeie din Suceava putea să-și piardă viața în urma unei farse la 112. Pacienta, în vârstă de 46 de ani, a intrat în șoc anafilactic după ce a fost înțepată de o viespe. Dar ambulanța care putea interveni rapid și putea ajunge la ea în timp real, a fost chemată la un caz inexistent.
Cadrele medicale susțin că era nevoie de un sfert de oră întârziere pentru ca inima femeii să se oprească de tot.
Speriată de simptomele pe care le manifesta, suceveanca s-a prezentat singură la substația de Ambulanță Liteni din Suceava. Doar că echipajul medical plecase într-o comună aflată la 20 de kilometri distanță, la un alt caz, rezultat al unei „glume”.
Ambulanța a pierdut pe drum 40 de minute doar pentru a căuta o casă unde s-a anunțat telefonic că se afla o persoană inconștientă. În realitate, totul fusese doar o glumă proastă!
„Era o zonă greu accesibilă, noi puteam să rămânem cu ambulanţa ore în şir. Şi pierderea era mult mai mare, pentru o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Adriana Morari, purtător de cuvânt SAJ Suceava.
15 minute și pacienta și-ar fi pierdut viața
Purtătoarea de cuvânt SAJ Suceava susține că, dacă s-ar fi întârziat 15 minute la această solicitare, inima pacientei s-ar fi oprit, așadar farsa făcută la 112 ar fi putut fi fatală.
Când a fost preluată de medici, pacienta avea tensiunea 7 și abia mai putea respira din cauză că avea gâtul foarte umflat.
Asistentul care a intervenit de urgență este de părere că pedeapsa în cazul unei farse făcute la 112 ar trebui să fie mai dură decât o amendă și ar trebui încadrată la infracțiunea ucidere din culpă.
Nu numai farsele făcute la 112, ci și infrastructura îngreunează misiunile, drumurile rurale făcând mult mai dificilă misiunea salvatorilor. Desigur că un drum plin de noroi sau accidentat crește timpii de intervenție cu câteva zeci de minute.
În plus, sunt cazuri în care ambulanțele se blochează sau chiar se strică. Tocmai de aceea apelurile făcute la 112 trebuie sunt destinate doar cazurilor grave. Numai în 2023, jumătate de sesizările la numărul unic de urgență nu au fost de fapt urgențe.
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Care este pedeapsa pentru un apel fals la 112?
Pentru un apel fals la numărul unic de urgență 112 pedeapsa este amenda, iar valoarea depinde de tipul alertării. În cazul plângerilor încadrate în categoria alertării abuzive, amenda este între 1000 și 2000 RON sau 200 de ore de muncă în folosul comunității.
În această categorie intră cei care sună la 112 pentru că a picat curentul, pentru că nu găsesc un anumit produs la magazin sau pentru că este aglomerație în trafic.
Alertările false se pedepsesc cu amenzi între 2000 și 4000 RON sau cu până la 400 de ore de muncă în folosul comunității. Acestea includ reclamații precum prezența fantomelor, venirea extratereștrilor etc.
Un alt caz de solicitări de ajutor îl prezintă cel al bătrânilor singuri. Ei au telefonul vârstnicului pe care seniorii pot să îl apeleze gratuit pentru a-și expune problemele sau pentru a sta de vorbă cu cineva: 0800 460 001.



Surse foto: pexels.com, unsplash.com
Surse articol: observatornews.ro, libertatea.ro