O femeie însărcinată a murit în Spitalul Județean Bacău. Familia vrea explicații de la cadrele medicale: „Trei medici au spus că are o cădere psihică”

O femeie însărcinată a murit în Spitalul Județean Bacău. Familia vrea explicații de la cadrele medicale: „Trei medici au spus că are o cădere psihică”

Ramona Jurubita

E strigător la cer! Istoria pare să se repete! În august 2023, toată presa din România scria despre decesul Alexandrei Ivanov, femeia însărcinată care a murit într-un spital din Botoșani, pentru că medicii nu au operat-o imediat ce fătul din pântecele ei s-a oprit din evoluție.

O tragedie similară a avut loc în Bacău, la jumătatea lui martie 2024. Acum, familia victimei vrea explicații de la medici.

Femeia de 38 de ani s-a prezentat la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Bacău cu dureri abdominale, frisoane și febră. Maria Cergan, pe numele ei, a rămas cu greu însărcinată, în urma unei fertilizări in vitro, și tot ce își dorea era să nască un copil sănătos. Era în luna a patra de sarcină, însă bebelușul ei se oprise din evoluție potrivit investigațiilor făcute de medici în momentul internării. Când au operat-o pentru a-i extrage fătul decedat, cadrele medicale au decis să îi scoată și colecistul, care era inflamat.

Imediat după intervenția care a durat mai bine de o oră, pacienta a fost dusă la secția de Terapie Intensivă, unde a făcut de două ori stop cardio-respirator. Prima dată, resuscitarea a funcționat, însă a doua oară nu s-a mai putut face nimic pentru ea.

Apropiații săi sunt de părere că este vorba despre un caz de malpraxis și au făcut plângeri la Colegiul Medicilor, la Poliție și la Ministerul Sănătății.

Potrivit adevărul.ro, poliția a deschis în acest caz un dosar penal pentru ucidere din culpă. În acord total, familia femeii decedate consideră că medicii nu și-au făcut treaba ca la carte și că, deși victima purta un copil mort în pântec, a fost operată destul de târziu. Decesul ar fi survenit la 12 ore de la internare, timp în care medicii ar fi pretins că „are o cădere psihică” și că de aceea se văita de dureri.

„Mi-a comunicat Maria că din trei medici, ea spunea că are o problemă, o doare abdomenul și trei medici au spus că are o cădere psihică. Din păcate, Maria a murit. Cel puțin medicul care a fost de gardă la secția chirurgie ATI, care a fost medic de gardă în noaptea aia, mi-a dat niște explicații, care, în momentul ăla, mai tare m-au băgat în ceață, nu era nimic concret, foloseau doar termeni medicali. Chiar nu puteam să stau să caut pe Google fiecare cuvânt. Doctorul care a operat-o de parascopie, care a luat decizia să o opereze, acuza inclusiv că ar fi fost ceva patologic și că biologia nu o putem controla noi.”, a mărturisit Ovidiu Pruteanu, soțul femeii decedate.

Maria Pruteanu alături de soțul ei, Ovidiu Pruteanu, îmbrățișați într-un restaurant
Maria Pruteanu alături de soțul ei, Ovidiu Pruteanu

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Bacău asigură pe toată lumea că doctorii au făcut tot ce au putut pentru a salva pacienta și, între timp, a deschis o anchetă internă.

„În prezent, cazul este în anchetă penală desfășurată de Poliția Bacău. Medicina legală a efectuat necropsia și a emis certificat constatator preliminar al decesului și s-au recoltat probe care sunt în lucru la medicina legală Iași. Deocamdată nu avem o cauză a acestei evoluții fulminante spre gravitatea pacientei. Pacienta a fost preluată de specialiști de la primul moment al prezentării în secțiile noastre și tot timpul a fost monitorizată, s-a intervenit terapeutic în funcție de starea pacientei. Evoluția a fost fulminantă spre gravitate, ceea ce a dus la deces.”, a declarat, pentru DIGI 24, Aurelia Țaga, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Momentan, nu se cunosc alte date din anchetă. Organele competente vor stabili cine este de vină pentru moartea tinerei și dacă acuzațiile familiei sunt fondate sau nu.

- Știre în curs de actualizare -

Este o luptătoare, cu toate că soarta a fost nedreaptă cu ea. Povestea impresionantă a Petrei Pintelei, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine și se întreține singură

Surse foto: iStock, Digi24

Surse articol: AdevarulDigi24Stiri BotosaniLibertatea

Articolul urmator
O femeie de 32 de ani din Sibiu a murit după ce a făcut mastită. S-a prezentat la urgențe cu o zi înainte, dar a fost trimisă acasă
O femeie de 32 de ani din Sibiu a murit după ce a făcut mastită. S-a prezentat la urgențe cu o zi înainte, dar a fost trimisă acasă
Ce rol joci în familia ta?
Incepe quiz
Ce rol joci în familia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.