O femeie riscă doi ani de închisoare după ce s-a filmat în timp de mânca șorici

O femeie riscă doi ani de închisoare după ce s-a filmat în timp de mânca șorici

Anca Marcus

O „influenceriță” din Indonezia, cunoscută pentru prezența sa pe platforma TikTok, a fost condamnată la doi ani de închisoare și o amendă semnificativă după ce a publicat un videoclip considerat ofensator pentru credința islamică.

Lina Lutfiawati, în vârstă de 33 de ani, a fost găsită vinovată de „incitare la ură" împotriva persoanelor și grupurilor religioase într-o țară cu o majoritate musulmană zdrobitoare.

Influencer de lifestyle, cu peste două milioane de urmăritori pe TikTok, Lutfiawati a postat în luna martie a acestui an un videoclip în care consuma șorici de porc, iar înainte de asta a rostit o expresie arabă ce poate fi tradusă prin sintagma „în numele lui Dumnezeu".

@dn010111 #duet with @DW News #islam ♬ original sound - DW News

 

Consumul de carne de porc este strict interzis în Islam, motiv pentru care postarea a stârnit o controversă majoră în rândul comunității musulmane din Indonezia.

Tribunalul din Palembang, situat pe insula Sumatra, a emis un verdict conform căruia Lina a acționat în mod intenționat în vederea „răspândirii de informații cu scopul de a incita la ură împotriva indivizilor sau grupurilor pe criterii religioase." 

Lina: „Știu că am greșit, dar nu mă așteptam la această pedeapsă”.

Influencerița Lina îmbrăcată într-un maiou alb

Două luni mai târziu, autoritățile au acuzat-o pe Lina Lutfiawati de diseminare de informații care incită la ură, susținând că videoclipul este un act de ostilitate pe criterii de etnie, religie și rasă.

Această acuzație a condus la un proces controversat în care influencerița a fost găsită vinovată. După condamnare, Lina a afirmat: „Știu că am greșit, dar nu mă așteptam la această pedeapsă”.

Pe lângă pedeapsa de doi ani de închisoare, instanța a impus femeii o amendă considerabilă de 16.245 de dolari (echivalentul a 250.000.000 de rupii), o sumă semnificativă într-o țară în care salariul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 4.300 de dolari.

De asemenea, pedeapsa cu închisoarea ar putea fi prelungită cu încă trei luni dacă acuzata nu plătește amenda.

De ce a fost condamnată la închisoare

Influencerița Lina își susține capul cu palma

Indonezia este cea mai mare națiune musulmană din lume, iar conservatorismul religios a crescut în țară în ultimii ani. Cum aproximativ 93% din populația adultă se declară musulmană, legile privind blasfemia sunt tot mai aspre împotriva minorităților religioase și a celor care insultă Islamul.

Carnea de porc rămâne un subiect tabu în rândul musulmanilor indonezieni, iar consumul acesteia este interzis în Islam.

Cazul influenceriței Lina Lutfiawati din Indonezia ne amintește de puterea cuvintelor și a acțiunilor noastre în mediul virtual. Condamnarea ei la doi ani de închisoare și o amendă semnificativă demonstrează cât de sensibile pot fi subiectele legate de religie și credință în anumite regiuni ale lumii.

Ești de acord cu verdictul sau consideri că tinerei i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare?

Această femeie ar putea ajunge în închisoare, după ce și-a făcut fostul soț "idiot"

Surse foto: Facebook, Facebook, Instagram

Surse articol: CNN, Aljazeera, NYT

Articolul urmator
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Cat timp va dura casnicia ta?
Incepe quiz
Cat timp va dura casnicia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.