O femeie s-a infectat cu tenie după ce a mâncat un aliment extrem de comun. Cum a fost posibil

O femeie s-a infectat cu tenie după ce a mâncat un aliment extrem de comun. Cum a fost posibil

Lorena Pintilie

O femeie a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a infectat cu un parazit foarte periculos. Apropiații acesteia, șocați de cele întâmplate, au spus că au rămas fără cuvinte când au aflat cum a contractat femeia parazitul. Simptomele au început să apară la scurt timp după ce consumase un aliment popular din care se gătește un preparat foarte sofisticat. Episoade de halucinații, stări de vomă și greață continuă și febră foarte mare sunt doar câteva din simptomele resimțite de tânără.

Internauții au rămas șocați când au aflat povestea unei femei în vârstă de 34 de ani, făcută publică de un medic de specialitate pe o rețea de socializare. Medicul a declarat că a fost una dintre cele mai grele diagnosticări din cariera sa. Nici el și nici colegii săi de breaslă nu mai văzuseră așa ceva, prin urmare, le-a fost extrem de greu să afle care era de fapt problema.

După un set de analize și mai multe constatări, acesta și-a dat seama că în sistemul digestiv al femeii trăia o tenie. Toate problemele au început să apară după ce femeia mâncase câteva bucăți de sushi, vechi de cinci zile, care erau infectate cu parazitul periculos.

Ce este Tenia?

Genul Tenia (Taenia) face parte din clasa cestodelor şi include două specii: Taenia saginata și Taenia solium. Paraziții se caracterizează printr-un corp aplatizat și segmentat de dimensiuni mari și un cap (scolex) care prezintă organisme de fixare la peretele intestinal (ventuze și/sau cârlige). Pentru a fi asigurată dezvoltarea lor biologică, acești paraziți au nevoie de o gazdă intermediară. Această gazdă intermediară este reprezentată de bovine în cazul Taeniei saginata și de porcine în cazul Taeniei solium. Omul se infestează prin consumul de carne de vită/porc insuficient preparată termic, care conține formele larvare.

Tânăra mâncase câteva resturi de sushi după ce ajunsese frântă de oboseală de la muncă. Neavând ceva de gătit și extrem de înfometată, aceasta a decis să mănânce ultimele bucăți de sushi rămase în frigider, de mai bine de cinci zile. Ca să nu simtă gustul rânced al mâncării, a folosit foarte mult sos de soia. Neștiind la ce pericol se supune, a mâncat toate bucățile în speranța că i se va diminua sentimentul de foame și se va putea odihni cu stomacul plin.

Doctorul a menționat că primul semn de întrebare trebuia să și-l pună în momentul în care a simțit gustul acru al mâncări și, știind că mâncarea era achiziționată de la o benzinărie, nu de la un local de specialitate, ar fi trebuit să arunce de urgență alimentul.

O femeie susține că viața i s-a schimbat radical după ce a început să mănânce ficat, rinichi și carne crudă

Femeia a avut halucinații și urinări necontrolate

După patru luni de la contractarea parazitului, simptomele s-au agravat, iar femeia a ajuns de urgență la spital. Pacienta i-a mărturisit soțului ei că are o senzație ciudată pe care nu a mai simțit-o niciodată, de parcă „un pește dă târcoale în burta ei”. Sperietura a venit în momentul în care a început să aibă halucinații, iar într-o noapte s-a trezit panicată după ce a simțit o stare de amorțeală în zona membrelor.

Pe lângă toate acestea, tânăra s-a confruntat cu urinări incontrolabile. „Ne-a spus că a urinat fără să simtă de mai multe ori”, a menționat doctorul care a descoperit problema. Acela a fost momentul în care soțul său a decis să o ducă de urgență la spital pentru a investiga starea ei. Doctorii i-au recomandat terapia cognitiv-comportamentală, un tratament pentru insomnie, crezând că problema este una psihologică, nicidecum una fizică.

După cum era de așteptat, terapia nu și-a făcut efectul, iar starea ei de sănătate a continuat să se deterioreze. După ce s-a prezentat din nou la spital, medicii au decis să facă mai multe examinări biologice și un set de analize mai amplu. Atunci au descoperit că există mai multe probleme legate de globulele roșii din organismul acesteia, iar globulele albe erau malformate.

O femeie a spus că s-a căsătorit cu tatăl ei vitreg și a scandalizat internetul. „A fost cea mai bună decizie pe care o puteam lua”

Cum a fost descoperită prezența teniei în organismul tinerei

După mai multe diagnostice greșite, la aproximativ două luni de la primul consult, pacienta s-a întors la urgențe în urma unei crize. În urma unor controale și mai amănunțite, medicii au dat diagnosticul cutremurător, infecție cu parazitul Tenia. Doctorul a povestit că de îndată ce a aflat care este cauza multiplelor probleme i-a prescris femeii un medicament special menit să o ajute să elimine parazitul ce o chinuia de mai bine de jumătate de an.

Nervii ei au început să se deterioreze pentru că în lipsa vitaminei B12, în celule se produceau substanțe chimice greșite. Chiar dacă tenia poate depune peste un milion de ouă pe zi și poate trăi 10 ani în intestinul uman, este nevoie doar de o singură doză de medicament antiparazitar pentru a o distruge”, a explicat medicul.

Pacienta a scăpat în scurt timp de parazitul care o consuma din interior și a decis să renunțe la tot ceea ce înseamnă mâncare negătită. Doctorul le-a transmis urmăritorilor săi să aibă mare grijă atunci când consumă astfel de alimente și să se gândească de două ori înainte dacă merită sau nu să mănânce alimente cărora le-a trecut termenul de valabilitate.

Surse foto: iStock

Surse articol: Fanatik, Synevo 

Articolul urmator
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Se întâmplă în România! O femeie a murit după ce a așteptat ambulanța timp de două ore
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.