Ploaia de stele din august 2024: când pot fi văzute Perseidele
O ploaie de stele fantastică va brăzda cerul în noaptea dintre 12 și 13 august! Perseidele pot fi văzute din mai multe colțuri ale lumii, printre care și România. Important este ca spectacolul celest să fie privit din locuri întunecate, aflate la distanță de luminile din marile orașe.
Ce sunt Perseidele?
Perseidele sunt stelele care cad din direcția constelației Perseu și ajung în constelația Cassiopeia. De obicei, această ploaie de meteori apare anual, la mijlocul lunii august.
În 2024, activitatea Perseidelor are loc între 14 iulie și 1 septembrie. Apogeul va avea loc în noaptea dintre 12 și 13 august. Potrivit NASA, dacă cerul este senin, se pot observa între 50-75 de stele căzătoare pe oră. Cam așa se prezintă situația în perioada maximă de activitate a Perseidelor. Interesant, nu?
Și mai interesant este că Luna va apune fix înainte ca spectacolul de stele căzătoare să înceapă. În alte seri, lumina acestui astru impunător a împiedicat vizibilitatea meteorilor care au dansat prin constelații.
La ce oră pot fi văzute Perseidele din 2024 în România?
Potrivit site-ului astro-urseanu.ro, Luna va apune la ora 23:33, ceea ce înseamnă că Perseidele vor putea fi urmărite în voie după miezul nopții.
Pasionații de astronomie se vor putea bucura de spectacol începând cu ora la care apune Luna. Când răsar primele raze ale Soarelui, cerul prinde să se lumineze, ceea ce înseamnă că „magia” începe să dispară. La 4:00 sau 5:00 dimineața, Perseidele nu se vor mai vedea din cauza Soarelui.
Unde trebuie să fii între 12 și 13 august 2024 pentru a admira ploaia de stele
Conform declarațiilor făcute de astronomul Cătălin Beldea, Perseidele vor fi prezente și pe cerul României. Iată ce a spus acesta la Antena 3 CNN despre mult așteptata ploaie de meteori:
„Noaptea asta e bine și noaptea viitoare (n.r. luni spre marți). Să știți că România va avea cer senin și noaptea asta și mâine noapte. Puteți să ieșiți liniștiți, dar trebuie să ieșiți de undeva din afara orașelor să vedeți aceste perseide. Meteori se numesc, nu sunt stele căzătoare sau, mă rog, stele între ghilimele. Sunt niște particule care provin din coada unei comete, iar particulele astea sunt foarte mici, cât unghia de la deget.
Intră în atmosferă, ard și se aprind și de astea le vedem noi pentru o secundă. Jumătate de secundă, poate să fie câte o nucă. Trebuie să ieșiți după ora 23:00, să aveți răbdare până după miezul nopții, până la 4:00 până la 5:00, să vă faceți o cafea tare, pentru că stați atenți pe cer, întinși pe spate, pe pătură și numărați probabil 20-30 de meteori pe oră. Da, se spune că sunt 100. Da, alea sunt fotografic 100. Adică dacă aveți un aparat de fotografiat, îl puneți să vedeți ce prinde. Dar cu ochiul liber cam 20-30 de meteori.
Se văd de câteva zile și vor mai continua încă alte zile. Deci nu este exclus ca noaptea de 13 spre 14 să fie foarte spectaculoasă, spre exemplu. Depinde ce prinde Pământul în drumul lui prin acest nor de praf lăsat de cometă. Sunt particule destul de mici care intră în atmosferă cu sutele de mii, cu milioanele. Dar alea mai mici nu se văd cu ochiul liber. Trebuie să fie cam cât o nucă așa și să se aprindă în atmosferă ca să le și vedem cu ochiul liber.
Trebuie să fim atenți pe tot cerul, atenție, să nu vă uitați doar într-o zonă a cerului, de-aia e bine să stați pe un șezlong sau să stați întinși pe spate pe o pătură. Stați, luați-vă haine groase pentru că în afara orașului sau la munte va fi frig, chiar dacă vedeți că sunt 25-30° seara în București sau în alte orașe, în afara orașelor sau la munte pot fi 5° în perioada asta și dacă mergeți să fiți pregătiți, că aveți de stat câteva ore bune afară.”
Ești gata să pui în aplicare sfaturile venite de la astronomi? Cine ratează Perseidele în 2024 va putea vedea un spectacol asemănător în octombrie, în perioada în care un alt fenomen interesant va lumina cerul. Este vorba de Orionide, o altă ploaie de meteori, proveniți din constelația Orion.
Luna august aduce abundență pentru 3 zodii. Cine ia jackpot-ul financiar